Last Updated on 4 juli 2023 by M.G. Sulman
Een baby of jong kind kan een voorwerp in zijn of haar oren, neus of mond steken. Dat gebeurt relatief vaak. Een vreemd lichaam (corpus alienum) in de gehoorgang kan van alles zijn dat een kind in zijn of haar oor kan duwen. Enkele van de voorwerpen die vaak in de gehoorgang worden aangetroffen, zijn voedsel / snoepgoed, insecten, speelgoed (legoblokje, knikker), kralen, stukjes krijt en kleine batterijen. Sommige voorwerpen die in het oor worden geplaatst, veroorzaken mogelijk geen symptomen. Andere voorwerpen, zoals voedsel en insecten, kunnen oorpijn, roodheid of oorafscheiding veroorzaken. Het gehoor kan worden aangetast als het voorwerp de gehoorgang blokkeert. Wat moet je doen bij een voorwerp in het oor? Een snelle verwijdering van het voorwerp is belangrijk. Dat kan op verschillende manieren.
Inhoud
Voorwerp in het oor
Een vreemd voorwerp in het oor is een veelvoorkomende reden voor een bezoekje aan de eerste hulp, vooral bij kinderen. De meeste voorwerpen en situaties zijn ongevaarlijk. Sommige zijn extreem oncomfortabel (insecten of scherpe voorwerpen) en sommige kunnen snel een infectie veroorzaken (voedsel of organisch materiaal) waarbij een spoedbehandeling is vereist.
Welke voorwerpen komen vast te zitten in het oor?
Vooral bij kinderen
De meeste voorwerpen die vast komen te zitten in de gehoorgang worden daar door de persoon zelf geplaatst. Het overkomt vooral kinderen en dan met name wat jongere kinderen. Kinderen die nieuwsgierig zijn naar hun lichaam en geboeid zijn door interessante voorwerpen, is de groep waarbij je het vaakst ziet dat ze iets in hun oor hebben gestopt. Het gaat daarbij om kinderen in de leeftijd van 9 maanden tot 8 jaar.
Veelvoorkomende voorwerpen
De meest voorkomende voorwerpen die kinderen in hun oren stoppen zijn:
- kralen
- voedsel (bonen, smarties, M&M’s, pinda’s)
- papiertjes (propjes)
- wattenstaafjes
- gummetjes
- klein speelgoed, zoals legoblokjes en knikkers
- kleine schelpen
Insect in het oor
Insecten kunnen ook in de gehoorgang vliegen of kruipen. Meestal gebeurt dit tijdens het slapen op de grond of buiten (bijvoorbeeld kamperen). Dit is vaak een angstaanjagende gebeurtenis omdat het zoemen en de beweging van het insect erg luid en soms pijnlijk is.
Maden in je oor (video)
Rachelle komt terug van vakantie en voelt pijn en kriebel in haar oor. In het ziekenhuis blijken er maden in te zitten.
Watje zit vast in het oor
Er kan een watje in je oor blijven zitten. Of een stukje van een wattenstaafje. Als je een wattenstaafje te diep de gehoorgang in duwt, kan het afbreken. of er kan een stukje van de wattenpluim in het oor. blijven zitten. Dat heb je vaak niet direct door. Er kan dan een infectie ontstaan, wat veel schade kan aanrichten.
Nederlandse KNO-artsen raden het gebruik van wattenstaafjes ten zeerste af. Ten eerste maak je je oor er niet mee schoon, maar je duwt juist het oorsmeer dieper je oren in. Niet al het smeer blijft aan het watje plakken. ten tweede kan er een stukje van het watje in je oor blijven zitten met alle gevolgen van doen.
Oorpeurders pas op met dat wattenstaafje
Symptomen van een vreemd lichaam in het oor
Gelukkig kunnen de meeste mensen zien of er iets in hun oor zit. De gehoorgang, waar de meeste voorwerpen vast komen te zitten, is erg gevoelig. De gehoorgang eindigt bij het trommelvlies, dat ook zeer gevoelig is. De symptomen van een voorwerp in het oor hangen grotendeels af van de grootte, vorm en substantie.
Ontsteking en infectie
Af en toe zal een vreemd lichaam in het oor onopgemerkt blijven en een ontsteking of infectie in het oor veroorzaken. In deze situatie kun je pijn en oorafscheiding opmerken. Bij een infectie kan deze afscheiding etterig zijn.
Pijn en gehoorverlies
Pijn is het meest voorkomende symptoom. Als het voorwerp het grootste deel van de gehoorgang blokkeert, kun je aan die kant gehoorverlies ervaren.
Misselijkheid, hoesten en keelschrapen
Bovendien kan irritatie van de gehoorgang je ook misselijk maken, waardoor je zou kunnen overgeven. Sommige mensen kunnen ook hoesten of hun keel schrapen vanwege stimulatie van een zenuw in de gehoorgang die ook een vertakking in de keel heeft.
Bloed uit het oor
Bloeden komt ook vaak voor, vooral als het voorwerp scherp is of als je het probeert te verwijderen door iets anders in je oor te steken. Dat laatste moet je dus vooral niet doen.
Een levend insect in je oor
Een van de meest verontrustende ervaringen is het hebben van een levend insect in het oor. Een insect die beweegt in je oor kan een zoemend geluid in je oor veroorzaken en dat kan behoorlijk ongemakkelijk zijn. Het kan ook kriebelingen in het oor veroorzaken.
Bij jonge kinderen
De diagnose kan een uitdaging zijn bij jonge kinderen die niet oud genoeg zijn om hun pijn te verwoorden. Roodheid, zwelling of afscheiding uit het oor (bloed, ontstekingsvloeistof of pus) zijn de belangrijkste tekenen van oorbeschadiging. Kleine kinderen krabben of wrijven vaak herhaaldelijk over het oor.
Zelf een voorwerp in het oor verwijderen
Je kunt de volgende maatregelen te nemen om een voorwerp in je oor te verwijderen:
- Houd je hoofd met het getroffen oor naar beneden.
- Beweeg de oorschelp (het uitwendige deel van je oor) voorzichtig naar voor en achter, zodat het voorwerp er uit kan vallen.
- Bij een insect die in het oor is gekropen, kan het helpen om lauw water of een fysiologisch zoutoplossing in het oor te druppelen.
- Gebruik géén pincet om een voorwerp uit je oor te verwijderen. Het risico bestaat dat je het voorwerp dieper in de gehoorgang duwt.
Wanneer huisarts raadplegen?
Bel in de volgende gevallen de huisarts of (buiten kantooruren) de huisartsenpost:
- Bij een bloeding uit het oor.
- Wanneer je minder kan horen.
- Wanneer een voorwerp in het oor vastzit en je krijgt het er niet uit met bovenvermelde maatregelen.
- Bij een knoopcelbatterij in het oor. Een knoopcel is een kleine batterij in de vorm van een knoop. Je dient dan direct naar een arts of naar de spoedeisende hulp te gaan, zodat daar de batterij eruit kan worden gehaald. Deze batterijen kunnen namelijk een bijtend zuur lekken dat binnen twee uur een gat kan branden in de huid.
Ook bij voedsel of plantaardig materiaal (zoals bonen) wordt het aangeraden om deze dringend te laten verwijderen, omdat deze bij bevochtiging gaan zwellen.
Onderzoek en diagnose
De huisarts zal eerst de klachten met je bespreken. Vervolgens zal de huisarts in je oren kijken met een speciaal instrument.
Af en toe wordt een voorwerp per ongeluk ontdekt wanneer röntgenfoto’s worden gemaakt om een andere reden. Het is belangrijk om te beseffen dat veel materialen zoals voedsel, hout en plastic niet zichtbaar zullen zijn op een röntgenfoto.
Wat kan je arts doen?
Een vreemd voorwerp in het oor dient altijd verwijderd worden. De arts kan kleine voorwerpen weghalen met behulp van een kleine tang, dun staafje of zuigtoestel. Voor grotere voorwerpen is een oorlepel met gehoekte tip nodig. Dit instrument wordt tot achter het voorwerp geschoven, om het zo naar buiten te trekken.
Soms stuurt de huisarts je door naar de keel-neus-oorarts (KNO-arts). Hij zal het vreemd voorwerp uit de gehoorgang verwijderen met speciale instrumenten en indien gewenst onder lokale of (voor kinderen soms) algemene verdoving.
Na het weghalen is de huid van de gehoorgang vaak enigszins geïrriteerd of beschadigd. De arts zal bij infectie antibioticum-corticosteroïdoordruppels voorschrijven. Na ongeveer één week zal je op controle moeten komen. De arts zal dan inspecteren of de huid goed genezen is. Tot die tijd moet je ervoor zorgen dat er geen water in de gehoorgang komt.
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over … of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.