Aambeien natuurlijk genezen en zelfzorgmaatregelen

Last Updated on 31 maart 2023 by M.G. Sulman

Heb je last van aambeien? Er zijn natuurlijke middelen om aambeien te laten genezen. Ook al praat bijna niemand erover, toch komen problemen met aambeien vrij vaak voor. Bijna 75 procent van alle mensen heeft ooit in hun leven te maken met deze vervelende kwaal. Afhankelijk van de omvang en locatie worden bij aambeien vier stadia onderscheiden. Het belangrijkste symptoom in alle stadia is de aanwezigheid van bloed tijdens stoelgang, wat zichtbaar is als helderrood bloed op het toiletpapier of op de stoelgang. Velen proberen het probleem op te lossen met zelfzorgmaatregelen.

Aambeien
Aambeien / Bron: Wikimedia Commons

Aambeien natuurlijk genezen

Toverhazelaar

Er bestaan een aantal natuurlijk behandelingsmethoden op basis van toverhazelaar of hamamelis, een struik uit de familie Hamamelidaceae. Deze kun je als zalfje aanbrengen in het anale gebied. Het heeft niet alleen een stelpende werking als de aambeien bloeden, maar het kan ook de pijn, jeuk en de zwellingen tegengaan.

Toverhazelaar
Toverhazelaar / Bron: Wikimedia Commons

Andere geneeskrachtige kruiden

Andere kruiden die vaak worden aanbevolen voor aambeien zijn:

  • Guldenroede (Solidago virgaurea), plaatselijk gebruikt in de traditionele kruidengeneeskunde om ontsteking van aambeien te verminderen.
  • Gotu kola (Centella asiatica), ook wel Aziatische Waternavel genoemd, wordt gebruikt voor spataderen, maar ook bij aambeien. Gotu kola kan een wisselwerking hebben met kalmerende medicijnen. Mensen met een voorgeschiedenis van leverziekte moeten Gotu kola met de nodige voorzichtigheid gebruiken.
  • Duizendblad (Achillea millefolium), een populair kruid in de Europese volksgeneeskunde. Dit kruid wordt van oudsher gebruikt om wonden en bloedende aambeien te behandelen. Duizendblad kan interageren met lithium en bloedverdunnende medicijnen. Mensen met een allergie voor ambrosia moeten voorzichtig met duizendblad omgaan.
Duizendblad
Duizendblad / Bron: Wikimedia Commons

Wetenschappelijk bewijs van het gebruik van deze kruiden ontbreekt anno 2023 nog vaak, maar professionele herboristen kunnen ze onder de juiste omstandigheden voorschrijven.

In 1900 werd arnicazalf (van de plant Arnica montana) aanbevolen als middeltje tegen aambeien:

Arnicazalf tegen aambeien
Arnicazalf tegen aambeien / Bron: Bucklen’s Arnica Zuif.. “De grondwet”. [s.l.], 23-01-1900, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 09-07-2022, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110620723:mpeg21:p011

Zelfzorgmaatregelen bij aambeien

Smeer je binnenwerk

Een vezelrijk dieet met veel water, weinig suiker, geen laxeermiddelen en voldoende lichaamsbeweging, zorgen tezamen voor een zachtere stoelgang die gemakkelijk wordt uitgescheiden. Je kunt voordat je moet poepen ook de anus insmeren met vaseline. Breng deze ongeveer 1 cm diep in het rectum aan.

Beweeg elke dag

Door te harde ontlasting ga je hard persen bij het poepen en dat werkt aambeien in de hand. Iedere dag een half uur matig-intensief bewegen door te wandelen, te fietsen of te tuinieren, zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft.

Bewegen
Bewegen is gezond en voorkomt aambeien / Bron: Halfpoint/Shutterstock.com

Goede stoelganggewoonten

Neem goede stoelganggewoonten in acht:

  • voorkom te hard persen tijdens de stoelgang;
  • vermijd langdurig toiletbezoek;
  • stel toiletbezoek niet uit.

Een zachte hygiëne

Zorg voor een degelijke en zachte anale hygiëne, door niet te hard te vegen met zacht, ongeparfumeerd toiletpapeir (gebruik bij voorkeur een toiletdouche).

Hygiëne

Houd het anale gebied schoon. Baden (bij voorkeur) of eenmaal per dag met een douche de huid rond de anus zachtjes reinigen met warm water. Zeep is niet nodig en kan het probleem verergeren. Voorzichtig droog met een föhn na het baden.

Voorkom krabben

Aambeien kunnen behoorlijk irriteren en jeuk veroorzaken. Krabben kan tijdelijk de jeuk verlichten, maar geef niet toe aan de drang om te krabben. Hiermee kun je de tere adertjes beschadigen en de zaak alleen maar erger maken.

Vermijd zwaar tillen

Zwaar tillen en inspannende sportbeoefening kan hetzelfde effect hebben als zitten drukken op het toilet, wat aambeien in de hand werkt.

Neem regelmatig een zitbad

Neem twee tot drie keer per dag gedurende een kwartier een zitbad in ong. 10 cm water, waarbij je je knieën opgetrokken hebt. Het warme water verlicht de pijn en zorgt ervoor dat het anale gebied beter doorbloed wordt. Hierdoor zullen de gezwollen adertjes krimpen. Een zitbad bestrijdt tevens de klachten als branderigheid, pijn en jeuk rond de anus).

Koude kompressen

Als aambeien pijnlijk en gespannen aanvoelen, kan een koud kompres verlichting van de klachten geven. Een koud kompres op je anus kan de zwelling verminderen.

Gebruik aambeienzalf

Lidocaïne vaselinecrème kan klachten als branderigheid en pijn verzachten. Lidocaïne verdooft de huid, waardoor je de jeuk niet meer voelt. Het werkt binnen enkele minuten.

Lidocaïne
Lidocaïne

Draag katoenen ondergoed

Katoenen ondergoed geeft minder beschadiging van de huid. Ondergoed moet ook niet te strak zitten, aangezien een te strakke onderbroek (of string) voor extra knelling kan zorgen.

Huisarts raadplegen

Met deze behandelingen kun je proberen de aambei te genezen en volgende aambeien te voorkomen. Raadpleeg je arts als de klachten niet binnen enkele dagen afnemen, of als de klachten verergeren.

Huisarts of arts
Huisarts raadplegen bij ernstige aambeien of aanhoudende klachten / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het natuurlijk genezen van aambeien. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.