Ziekte van Morbihan: symptomen en behandeling

Last Updated on 15 januari 2024 by M.G. Sulman

De ziekte van Morbihan, ook wel bekend als morbus Morbihan (faciaal lymfoedeem in het kader van rosacea), is een zeldzame complicatie van rosacea. Roodheid en zwelling in de bovenste helft van het gezicht, met name rond de ogen, zijn de belangrijkste symptomen. Het gaat hierbij om een vorm van lymfoedeem in het gelaat. Vaak krijg je ook last van puistjes. Vooral volwassenen, zowel mannen als vrouwen, kunnen het krijgen. In ernstige gevallen kan de zwelling van de oogleden je zicht danig belemmeren. Daarnaast kan de aandoening tot cosmetische problemen leiden. 

De ziekte van Morbihan, ook wel bekend als faciaal lymfoedeem, is een zeldzame aandoening / Bron: Freepik

Symptomen van de ziekte van Morbihan

De symptomen van de ziekte van Morbihan bestaan uit roodheid en zwelling in (vooral) de bovenste helft van je gelaat, met name rond de ogen. Andere symptomen zijn:

  • Zwelling van de oogleden
  • Puistjes
  • Verdikking van de huid
  • Gevoelige huid
  • Flinke roodheid en zwelling van de wangen
  • (Soms) verminderd zichtdoor zwelling van de oogleden

De symptomen kunnen variëren in ernst. Periode s van verslechtering en verbetering wisselen elkaar af.

Oorzaak ziekte van Morbihan

Anno 2024 is de exacte oorzaak van de ziekte van Morbihan nog niet bekend. Men vermoedt dat het een vorm van lymfoedeem is, waarbij de lymfevaten in het gezicht niet goed functioneren wat kan resulteren in een ophoping van vocht en zwelling.

Onderzoek brengt de aandoening in verband met een ontstekingsreactie van de huid die wordt veroorzaakt door een immuunrespons op bacteriële infecties. Bijvoorbeeld op de bacterie Helicobacter pylori, die als een trigger kan fungeren voor rosacea.1AlBalbeesi A, Alsalman H, Alotaibi H, Halawani M, Almukhadeb E, Alsaif F, Azzam N, AlKaff T, Aldosari M, Shadid A. Prevalence of Helicobacter pylori Infection Among Rosacea and Chronic Spontaneous Urticaria Patients in a Tertiary Hospital in Riyadh, Saudi Arabia. Cureus. 2021 Aug 31;13(8):e17617. doi: 10.7759/cureus.17617. PMID: 34646668; PMCID: PMC8483814.

Risicofactoren voor het ontwikkelen van de ziekte van Morbihan zijn onder meer:

  • genetische aanleg
  • hormonale factoren
  • blootstelling aan bepaalde medicijnen of chemicaliën

Anno 2024 is verder onderzoek nodig om de oorzaak en risicofactoren van de ziekte van Morbihan beter te begrijpen.

Complicaties

De ziekte van Morbihan kan leidne tot complicaties. Of dit ook gebeurt, is afhankelijk van de ernst van de aandoening en de duur van de klachten. Mogelijke complicaties van deze aandoening zijn:

Verminderd gezichtsvermogen

In ernstige gevallen kan een zwelling van de oogleden je gezichtsvermogen belemmeren.

Sociale en emotionele gevolgen

De zichtbare symptomen van de aandoening, zoals roodheid en zwelling, heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven en kan leiden tot gevoelens van stigmatisering, verlies van zelfvertrouwen, laag gevoel van eigenwaarde, depressie en angststoornissen.

Huidverdikking

Langdurige zwelling en ontsteking kunnen leiden tot een verdikte huid in het getroffen gebied.

Chronische lymfoedeem

Onbehandeld kan deze aandoening leiden tot chronisch lymfoedeem. Hierbij is er sprake van een abnormale zwelling of vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels.

Onderzoek en diagnose

Het stellen van de diagnose van de ziekte van Morbihan kan lastig zijn. Dit komt doordat de symptomen sterk kunnen lijken op andere huidaandoeningen zoals rosacea en acne. Na een vraaggesprek met de arts, volgt een grondig onderzoek van de huid uitvoeren. Daarnaast zal de arts je medische geschiedenis on ogenschouw nemen.

Ook kunnen er zo nodig aanvullende onderzoeken worden uitgevoerd, zoals een huidbiopsie, bloedonderzoek en een lymfescintigrafie. Met een lymfescintigrafie wordt de afvoer van lymfevocht in beeld gebracht.

Bloedonderzoek / Bron: Freepik

Behandeling van de ziekte van Morbihan

De behandeling van de ziekte van Morbihan richt zich op het onder controle krijgen van de symptomen. Het gaat erom dat de ontstekingsreactie in het gelaat tot staan wordt gebracht. Er is geen standaardbehandeling voor deze aandoening. De arts zal een behandeling op maat voorstellen.

Het behandelplan kan vergelijkbaar zijn met dat voor rosacea, omdat de twee aandoeningen nauw met elkaar verwant zijn.

Mogelijke behandelingsopties zijn:

Antibiotica

Antibiotica uit de tetracyclinegroep en isotretinoïne kunnen worden voorgeschreven als onderdeel van de behandeling.

Ontstekingsremmende medicijnen

Corticosteroïden of andere ontstekingsremmende medicijnen kunnen door de arts worden voorgeschreven. Dit gaat de ontsteking tegen en zal de zwelling doen verminderen.

Diuretica of plaspillen

Een diureticum of plaspil kan helpen om overtollig vocht af te voeren en zwelling te verminderen.

Lymfedrainage

Daarnaast kan manuele lymfedrainage ook worden overwogen om de lymfestroom te bevorderen en de zwelling te verminderen. Dit is een zachte massagetechniek voor het stimuleren van het lymfestelsel. Deze fysiotherapeutische techniek kan helpen de lymfestroom te bevorderen. Hierdoor zal de zwelling ook afnemen.

Chirurgie

In ernstige gevallen kan de arts een operatie overwegen teneinde overtollig weefsel te verwijderen.

Prognose

De prognose van de ziekte van Morbihan is vooral afhankelijk van de ernst van de aandoening en de respons op de behandeling. De zwelling kan vaak aanzienlijk worden verminderd, evenals andere klachten, met de juiste behandeling.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de geneeskracht of het bereiden van kersen, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.