Ontstoken vinger (fijt): symptomen en behandeling

Last Updated on 20 juli 2023 by M.G. Sulman

Wanneer je last hebt van een ontstoken vinger of fijt, dan betekent dit dat je vinger flink ontstoken is. Fijt is een diepe infectie van je vinger. Dit kan de duim, wijsvinger, middelvinger, ringvinger of pink treffen. Zo’n infectie ontstaat bijvoorbeeld uit een nagelriemontsteking (paronychia) of uit een wondje op de vinger. Dit kan zich uiten in een gezwollen vinger die pijnlijk aanvoelt. In sommige gevallen kan er ook geel vocht, pus genoemd, in de huid verschijnen. Een ontstoken vinger is niet ites om te negeren, omdat het de pezen en botten in je vinger kan beschadigen als er niets aan wordt gedaan. In geval van een ernstige ontsteking, is het raadzaam om direct contact op te nemen met je huisarts. Hij kan bepalen welke behandeling nodig is. Soms worden er alleen medicijnen voorgeschreven om de bacteriën te bestrijden. In veel gevallen is er echter een kleine operatie nodig om de ontsteking te verwijderen en de infectie onder controle te krijgen. De medische term van fijt is ‘panaritium’.

Panaritium of fijt is een zeer sporadisch voorkomende verergering van een nagelriemontsteking (paronychia) naar een ontsteking van de gehele vinger. / Bron: Wikimedia Commons

Wat is een ontstoken vinger of fijt?

Fijt is een ernstige ontsteking die diep in je vinger ontstaat. Vaak begint de ontsteking in de vingertop als gevolg van een nagelriemontsteking. Een dergelijke ontsteking kan snel erger worden en zich vervolgens verspreiden naar de rest van je vinger en hand. Als dat gebeurt, kunnen niet alleen je huid maar ook je pezen en botten beschadigd raken.

Fijt kan zowel bij kinderen als volwassenen optreden. Het is dus niet leeftijdsgebonden. Het is uitermate belangrijk om bij de eerste tekenen van een ontstoken vinger medische hulp in te schakelen van je huisarts om verdere complicaties te voorkomen, zoals schade aan pezen en botten.

De medische term “panaritium” komt van het Griekse woord “panaritios,” hetgeen “rondom de nagel” betekent. Deze naam heeft het gekregen omdat de ontsteking vaak begint rondom de nagelriem of de vingertop. Vervolgens kan het zich uitbreiden naar andere delen van de vinger.

Symptomen van fijt

Symptomen van een ontstoken vinger oftwel fijt, zijn:

  • Dikke vinger, vooral aan de binnenkant waar het buigt.
  • Rode vinger, meer opvallend bij een lichte huid, minder zichtbaar bij een donkere huid.
  • Warme huid rondom de ontstoken vinger.
  • Kloppende pijn die aanhoudt.
  • Aanwezigheid van geel vocht (pus) onder de huid van de vinger of pus die uit de huid komt.

Dikwijls begint fijt aan de vingertop. Vervolgens kan het zich verder en dieper in de vinger verspreiden. Uiteindelijk kan je hele vinger en hand ontstoken raken.

Oorzaak van fijt

Fijt is meestal een complicatie van een nagelriemontsteking (paronychia). Een nagelriemontsteking is een veelvoorkomende ontsteking rondom de nagel. In zeldzame gevallen kan deze ontsteking zich verder ontwikkelen en de hele vinger aantasten, wat leidt tot fijt.

Paronychia of nagelriemontsteking is een etterende ontsteking van de nagelriem van een vinger of teen, die meestal door de bacterie Staphylococcus aureus wordt veroorzaak / Bron: Wikimedia Commons

Behandeling van een (ernstige) ontstoken vinger

In lichte gevallen kan behandeld worden met een antibioticakuur, maar meestal is een kleine operatie nodig om de ontsteking te verwijderen. Aanbevolen behandelingen:

  • Flucloxacilline: 4 keer per dag 500 mg of 3 keer per dag 1000 mg.
  • Amoxicilline / clavulaanzuur: 3 keer per dag 625 mg.
  • Clindamycine: 3 keer per dag 600 mg.
  • Spoelen met soda bad, Biotex bad, of antiseptische oplossingen.

Als er sprake is van een met pus gevuld abces of een gebied dat op en neer beweegt bij aanraking, dan zal de arts dit chirurgisch openenen en draineren. Tijdens de operatie wordt de huid van je aangedane vinger geopend. Wanneer de chirurg ziet dat de infectie dieper is doorgedrongen, worden ook de peesscheden geopend. De pus wordt grondig verwijderd, en de wond wordt uitvoerig schoongespoeld. In geval van een ernstige ontsteking kan de wond gedeeltelijk open worden gelaten, zodat bacteriën geen kans krijgen om opnieuw ingesloten te raken. Als er echter geen tekenen van ontsteking zijn, kan de wond soms gedeeltelijk of volledig worden gesloten met hechtingen.

Complicaties

Onbehandelde fijt kan gepaard gaan met ernstige complicaties, waaronder:

  • Littekens
  • gevoelloosheid
  • Terugkerende infectie
  • Encefalitis (hersenontsteking)
  • Meningitis (hersenvliesontsteking)
  • Peesontsteking
  • Botinfectie
  • Pijn en ongemak
  • Verspreiding van infectie
  • Huidzweren en infecties

Herpetische fijt

Fijt wordt meestal door een bacterie veroorzaakt. Soms is een herpesvirus de boosdoener. In dat geval wordt er gesproken van een herpetisch fijt. Herpetische fijt is een virale infectie, gekenmerkt door symptomen als pijnlijke blaasjes op de vingers, duimen of nagelriemen, meestal als gevolg van het herpes simplex-virus type 1 (HSV-1) of type 2 (HSV-2).

Uit de oude doos

Een advertentie uit 1902 in de Westlandsche courant over het middel ‘Histogen’, ter genezing van wonden en huidziekten, waaronder ‘verwaarloosde fijt’:

Advertentie. “Westlandsche courant”. Maassluis, 28-06-1902, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 19-07-2023, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMMAAS01:210167118:mpeg21:p00007

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een ontstoken vinger, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.