Gebroken vinger: symptomen, oorzaken en behandeling

Last Updated on 27 juni 2024 by M.G. Sulman

Een gebroken vinger of vingerfractuur treedt op wanneer één of meer van de botten in je vinger breken. Mensen breken vaak hun vingers door trauma of verzwakte botten. De belangrijkste symptomen van een gebroken vinger zijn zwelling, gevoeligheid, onvermogen hem te bewegen en er kan een vervorming plaatsvinden. Je kunt de pijn van een vingerbreuk gedurende korte tijd verlichten met ijs (nooit rechtstreeks aanbrengen op de huid) en medicijnen. Maar je moet zo snel mogelijk een afspraak maken met een arts voor een röntgenfoto. Afhankelijk van het type en de ernst van de breuk, kan de arts een tape aanbrengen om je vinger te stabiliseren of een operatie uitvoeren om de breuk te herstellen.

Gebroken vinger
Gebroken vinger / Bron: Wikimedia Commons

Veelvoorkomende oorzaken van gebroken vingers

Een gebroken vinger treedt vaak op als gevolg van het breken van een val met je handen, het vangen van een bal, onvoorzichtigheid met elektrisch gereedschap en andere apparatuur en het tussen de deur komen van je vinger. Bovendien zijn de meest voorkomende verwondingen na een bedrijfsongeval kneuzingen, snijwonden én botbreuken.

Wie loopt risico op gebroken vingers?

Mensen met een calciumtekort of verzwakte botten als gevolg van osteoporose (botontkalking) lopen een groter risico op vingerfracturen. Breuken komen vaker voor als gevolg van:

  • kanker (kankerpatiënten met uitzaaiingen in een bot lopen een verhoogd risico op een botbreuk)
  • infectie
  • calciumtekort
  • ondervoeding
  • osteoporose (botontkalking)

Symptomen van een gebroken vinger

Wanneer je je vinger verwondt, kun je last krijgen van pijn, zwelling of stijfheid. Er zijn echter enkele typische symptomen die wijzen op een fractuur:

  • de plaats van de breuk is gezwollen (gezwollen vinger)
  • de aangedane vinger lijkt onnatuurlijk of vervormd
  • se plaats van de breuk is gevoelig en gekneusd
  • je hebt moeite de aangedane vinger volledig te bewegen (functiebeperking)

Hoe ernstig is het?

Als je een vinger breekt, zijn er verschillende niveaus van ernst die bepalen welke aanpak het beste is.

Stabiele breuk

Als je een stabiele, niet-verplaatste fractuur hebt, betekent dit dat je een scheur in het bot hebt, maar de botten nog op de juiste plaats. Een stabiele fractuur is een fractuur, die niet verplaatst onder invloed van fysiologische krachten in de gewenste rustpositie. Een stabiele fractuur is het eenvoudigste type fractuur om te herstellen en vereist meestal stabilisatie en immobilisatie.

Gecompliceerde fractuur

Een spiraalbreuk (een spiraalvormig gedraaide breuk)  kan veel gecompliceerder en problematischer zijn. Een spiraalbreuk treedt op wanneer het bot breekt met een draaiende beweging. Het valt vaak uiteen in twee delen, waarbij de randen niet langer op één lijn liggen. Andere, meer gecompliceerde breuken zijn onder meer een breuk in de knokkel en schade aan het ligament rond het bot. Ook kan zij sprake zijn van een open fractuur, waarbij het bot door de huid heeft geprikt. Hierbij is een operatieve ingreep vereist.

Boksersfractuur

Een boksersfractuur is een breuk van het middenhandsbeentje van de pink. Dit treedt op bij een val of het boksen tegen een hard voorwerp.

Boksersfractuur van het vijfde middenhandsbeentje door tegen een muur te slaan
Boksersfractuur van het vijfde middenhandsbeentje door tegen een muur te slaan / Bron: Wikimedia Commons

Onderzoek en diagnose

De diagnose van een vingerfractuur gebeurt op basis van een vraaggesprek met de arts en een lichamelijk onderzoek doet. Röntgenfoto’s van de vinger kan aantonen dat de vinger gebroken is en geeft vaak een goed beeld van de breuk.

Behandeling van een gebroken vinger of duim

IJskompres

Breng ijs aan op de gewonde vinger terwijl je naar een afdeling spoedeisende hulp gaat. Breng echter geen ijs rechtstreeks op de huid aan. Leg een handdoek tussen het ijs en je vinger. Houd je hand omhoog. Een ijskompres vermindert de pijn en de zwelling.

Buddytaping

Een arts heeft een röntgenfoto nodig om de gebroken vingerbotten te evalueren. De behandeling hangt af van het type fractuur en het individuele bot of de botten in de vinger die gewond zijn. De spoedarts of een orthopedisch chirurg beoordeelt de stabiliteit van de gebroken vinger. Als de breuk stabiel is, kan de behandeling simpelweg bestaan uit het spalken c.q. tapen van de ene vinger op de andere door ze aan elkaar te plakken (buddytape). De spalk blijft ongeveer 4 weken op zijn plaats, gevolgd door nog eens 2 weken zonder zware inspanning.

Buddytaping van een gebroken vinger
Buddytaping van een gebroken vinger / Bron: Wikimedia Commons

Aanleggen drukverband en buddytape gebroken 5e middenhandsbeentje

Operatieve ingreep

Bij een instabiele breuk moet de gewonde vinger worden geïmmobiliseerd. Immobilisatie kan op verschillende manieren worden gedaan. Het eenvoudigst is om een ​​spalk aan te brengen na het uitlijnen van de breukfragmenten. Dit zorgt meestal niet voor voldoende stabiliteit, waardoor een chirurgische ingreep nodig kan zijn. Bij een veranderde stand of instabiele breuk wordt de vinger dus operatief behandeld. Chirurgische opties variëren van het vastzetten van de botten met kleine draden tot open procedures met behulp van platen en schroeven om de botten op hun plaats te houden. \

Prognose en herstel

De prognose varieert en is afhankelijk van je leeftijd en algehele gezondheid, en het type en de ernst van de breuk. Een gebroken vinger geneest over het algemeen heel goed na de behandeling, maar het kan zijn dat je fysiotherapie nodig hebt. De fysiotherapeut helpt je bij het weer soepel maken van de getroffen vinger.

De hersteltijd voor een gebroken vinger varieert van enkele weken tot een jaar bij een gecompliceerde breuk en een traag herstel. De genezingstijd is afhankelijk van de omvang van het letsel en de behandeling.

Preventie

Een goed dieet met voldoende vitamine D en calcium helpt om je botten gezond en sterk te houden en minder vatbaar voor breuken. Mensen die moeite hebben met lopen en vaker vallen, kunnen fysiotherapie krijgen en hulpmiddelen gebruiken, zoals een wandelstok of rollator, zodat ze zich veilig kunnen verplaatsen. Valpreventie kan vallen bij ouderen voorkomen.

Video over een gebroken vinger

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een gebroken vinger, of tips geven hoe hiermee om te gaan. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.