Hagelhuid (bierspots): symptomen en behandeling

Last Updated on 29 april 2023 by M.G. Sulman

Hagelhuid, ook bekend als bierspots, is een goedaardige vasculaire afwijking. Vasculair houdt in dat het te maken heeft met de bloedvaten. Het wordt gekenmerkt door witte vlekjes op de huid die veroorzaakt worden door het samenknijpen van de bloedvaatjes van de huid. Ze komen vooral voor op de armen, de benen en de romp. Aangenomen wordt dat de vlekken te wijten zijn aan verhoogde druk die kleine aderen vernauwt (veneuze hypertensie) en in de meeste gevallen wordt er geen oorzaak gevonden (idiopathisch). Bierspots treft meestal gezonde mensen en kan (voor het eerst) tijdens de zwangerschap verschijnen.  Ze zijn meestal zelfbeperkend en vereisen geen medische behandeling.

Hand met hagelhuid
Hand met hagelhuid / Bron: Wikimedia Commons

Naamgeving

De term ‘bierspots’ komt van de Duitse arts dr. Augustus Bier. Hij heeft dit fenomeen in 1898 voor het eerst beschreven.

Symptomen van hagelhuid

Bij hagelhuid zie je witte vlekjes op de huid. Bierspots zijn volledig asymptomatisch en worden vaak aangetroffen op de benen, maar worden soms ook aan de armen of op de romp gezien. Soms zijn ze te zien over het gehele lichaam.

Oorzaak van bierspots

De vlekjes treden op wanneer je been of arm langdurig naar beneden hangt of gestuwd wordt. Wanneer je been hoog gelegd wordt, verdwijnen de vlekjes weer. Hagelhuid wordt gezien als een fysiologisch en dus normaal verschijnsel zonder klinische betekenis. Soms maken de vlekjes deel uit van een systemische ziekte zoals cryoglobulinemie, polycytemie, sclerodermie, hypoplasie en coarctatie van de aorta, alopecia areata, Peutz-Jeghers-syndroom, lichen planus, snelle hartslag (tachycardie), lymfoedeem en overmatig zweten van de handen (palmaire hyperhidrose).

Onderzoek en diagnose

Teken

Hagelhuid kan gemakkelijk worden gediagnosticeerd door een klassiek teken bij lichamelijk onderzoek: de bleke vlekjes verdwijnen door druk uit te oefenen op de omringende huid of door de aangedane ledematen op te heffen.

Differentiële diagnose

Bierspots kunnen gemakkelijk worden verward met een verscheidenheid aan andere aandoeningen geassocieerd met gehypopigmenteerde macules. De differentiële diagnose omvat vitiligo (een verworven depigmentatie van de huid), postinflammatoire hypopigmentatie (een lichte verkleuring van de huid door een eerdere ontsteking of beschadiging van de huid) en pityriasis versicolor of zomergist (een onschuldige oppervlakkige huidinfectie).

Behandeling van hagelhuid

Bierspots zijn vaak idiopathisch en nemen spontaan af, hoewel er gevallen bekend zijn die een systemische ziekte inluiden. Aangezien de meeste gevallen idiopathisch en van voorbijgaande aard zijn, is er geen behandeling nodig.

Prognose

De prognose voor hagelhuid is over het algemeen goed, omdat het een goedaardige aandoening is die geen bedreiging vormt voor de gezondheid. De vlekken veroorzaken meestal geen verdere klachten en hebben geen invloed op het functioneren van de huid.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over hagelhuid, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.