Dazenbeet: herkennen en behandelen

Last Updated on 18 april 2023 by M.G. Sulman

Een dazenbeet is pijnlijk. Bij een dazenbeet wordt er een stukje huid opengebeten. Daaraan is een dazenbeet te herkennen. Je ervaart daardoor ook een scherpe pijn en er zal zal zich een schijfvormige zwelling rond de beet vormen. Als je niet bekend bent met dit vervelende insect: dazen zijn grote, donkere vliegen.  Het zijn een familie van bloedzuigende insecten die behoren tot de orde tweevleugeligen De daas is vaak grijs of bruin van kleur. Je kunt ze vooral herkennen aan zijn grote ogen, gevlekte vleugels en gestreept achterlijf, zoals op de afbeelding is te zoen. Het bloedzuigende diertje is minimaal 6 millimeter groot, waardoor ze veel groter zijn dan een gemiddelde vlieg. Ze zijn het meest actief overdag, vooral in de zomer. De Daas wordt ook wel brems of steekvlieg genoemd.

Daas (dazenbeet)
Daas (dazenbeet) / Bron: Wikimedia Commons

Een dazenbeet

Dazen zijn parasitaire vliegen die zich voeden met menselijk of dierlijk bloed. Alleen de vrouwtjesdazen bijten. Dit doen ze om voldoende energie te verkrijgen om hun eieren te kunnen leggen. Met hun scherpe, mesachtige monddelen maken ze een bloedende wond op de huid. Dit leidt tot pijn en kan lokale reacties met roodheid. Dit kan leiden tot een bacteriële infectie.

De wond moet worden uitgewassen, gedesinfecteerd en gekoeld. Gels, crèmes of roll-ons met jeukwerende, ontstekingsremmende en pijnstillende ingrediënten zijn beschikbaar voor behandeling van het wondje. Als het beloop ernstig is, is een  bezoek aan de huisarts aangewezen.

Regendaas (Haematopota pluvialis)
Regendaas (Haematopota pluvialis) / Bron: Wikimedia Commons

Het herkennen van een dazenbeet

Een dazenbeet kan erg pijnlijk zijn, omdat het beestje letterlijk een snee in de huid maakt. De daas snijdt je huid open. Daardoor wordt de huid vaak rood, jeukend en gezwollen. Er ontstaat een schijfvormige zwelling rond de beet.

Afhankelijk van de beet kun je ook last krijgen van huiduitslag, bekend als netelroos, galbulten of urticaria en, in sommige gevallen, duizeligheid. Je merkt vrij snel dat je gebeten bent, aangezien dazenbeten zich binnen enkele minuten kunnen ontwikkelen tot grote, rode, jeukende en gezwollen bultjes.

Dazenbeet nclusief beginnende bacteriële infectie
Dazenbeet inclusief beginnende bacteriële infectie / Bron: Wikimedia Commons

Oorzaken

De oorzaak van bovenvermelde symptomen is de beet van vrouwelijke dazen, die behoren tot de bloedzuigende insecten. Ze hebben een scherp, mesachtig mondstuk dat ze gebruiken om een ​​wond in de huid te maken om zich te voeden met het bloed dat eruit lekt om eitjes te produceren. De vreedzame mannetjes stellen zich echter tevreden met nectar en fungeren als bestuivers. Bestuiving is een belangrijke stap in de voortplanting van zaadplanten.

Naast mensen kunnen ook dieren zoals paarden, runderen en wild last hebben van de daas. Paarden verdedigen zich tegen de parasieten met bewegingen van de staart, spiertrekkingen en hoofdbewegingen.

Wanneer een arts raadplegen?

Je hebt in principe geen medische hulp nodig tenzij er een infectie in de wond optreedt, een bacteriële infectie. In de zeldzame gevallen van een ernstige allergie kort na een beet, moet je een ambulance bellen.

Vrouwelijke goudoogdaas (Crysops relictus)
Vrouwelijke goudoogdaas (Crysops relictus) / Bron: Wikimedia Commons

Onderzoek en diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het ziektebeeld, de bijtwond en de voorgeschiedenis van de patiënt.

Zelfzorg en behandeling van een beet van een daas

Een dazenbeet kun je met de volgende zelfzorgmaatregelen behandelen:

Stap 1: Desinfecteer de wond

Voorkom een bacteriële infectie door de wond te desinfecteren met een wondontsmettingsmiddel, bijvoorbeeld Betadine.

Stap 2: Zwelling tegengaan

Houd een ice-pack of een washandje gevuld met ijsblokjes tegen de plek aan waar de daas je heeft gebeten. Koel de dazenbeet gedurende 10 minuten. Op deze manier voorkom je dat de plek op gaat zwellen.

Stap 3: Verlicht de jeuk

Smeer een zalfje tegen huidirritatie om de jeuk tegen te gaan. Diverse crèmes of zalven van drogist of apotheek kunnen helpen tegen vervelende jeuk na een dazenbeet. Vooral in de zomer kan het geen kwaad om een ​​geschikt middel in de medicijnkast te hebben, want insecten hebben het dan erg druk en steken graag onverwachts. Een bekend middel is Azaron.

Prognose: hoelang heb je last van een dazenbeet?

De symptomen zullen normaal gesproken binnen enkele uren of dagen verbeteren, ofschoon ze soms wat langer kunnen aanhouden.

Sommige mensen hebben een milde allergische reactie. Zij merken dan dat een groter deel van de huid rond de beet of steek gezwollen, rood en pijnlijk wordt. Dit zou binnen een week over moeten gaan.

Als de klachten aanhouden of verergeren, is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Preventie

Neme de volgende preventieve maatregelen:

  • Zet daasvallen op.
  • Breng insectenwerende middelen zoals DEET of citronellaolie of citroeneucalyptus olie aan.
  • Draag lichte, lange en eventueel geïmpregneerde kleding. Dazen worden aangetrokken door donkere objecten.
  • Insecticidesprays: de gebruikelijke sprays tegen vliegen, bijvoorbeeld met pyrethroïden, zijn geschikt.
  • Vermijd vermijden door lang gras.
  • Vermijd geparfumeerde cosmetische producten ,aangezien  deze dazen kunnen aantrekken.
  • Blijf weg van water in de zomer, waar dazen broeden.
Een dazenval / Bron: Wikimedia Commons

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een dazenbeet, of tips geven hoe deze te voorkomen of te behandelen. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.