Bubbelbad-folliculitis: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 22 juli 2023 by M.G. Sulman

Bubbelbad-folliculitis, ook bekend als ‘hot tub folliculitis’, is een ontsteking van de haarzakjes door een infectie met de bacterie Pseudomonas aeruginosa. Dit is een aerobe gramnegatieve staafvormige bacterie. Deze huiduitslag verschijnt meestal een paar dagen nadat je in een onvoldoende gedesinfecteerd bubbelbad, spa, whirlpool of jacuzzi hebt gezeten, maar het kan ook verschijnen nadat je in een slecht gechloreerd zwembad hebt gezwommen. De boosdoener is een taaie bacterie die redelijk goed bestand is tegen gechloreerd zwembadwater.

Bubbelbad-folliculitis (‘hot tub folliculitis’) / Bron: Wikimedia Commons

Wat is bubbelbad-folliculitis?

Bubbelbad-folliculitis duidt op een ontsteking van haarzakjes veroorzaakt door een infectie met Pseudomonas aeruginosa, een type bacterie. Deze bacterie voelt zich senang in warme, vochtige omgevingen, zoals bubbelbaden en zwembaden (die onvoldoende gechloreerd zijn). De aandoening veroorzaakt jeukende rode bultjes rond de haarzakjes

Synoniemen

bubbelbad-folliculitis wordt in het Engels ‘hot tub folliculitis’ genoemd. Het staat ook wel bekend als ‘pseudomonas folliculitis’, aangezien het wordt veroorzaakt door de bacterie Pseudomonas aeruginosa. Soms wordt het ook wel ‘bubbelbaduitslag’ genoemd.

Oorzaak van bubbelbad-folliculitis

De bacterie die de folliculitis veroorzaakt, Pseudomonas aeruginosa, komt voor in onvoldoende gedesinfecteerd (zwem)badwater van hoge temperatuur. De bacteriën komen in de haarzakjes terecht en veroorzaken een ontstekingsreactie. Folliculitis betekent letterlijk ‘ontsteking van haarzakjes’ en naaste omgeving. De folliculitis openbaart zich enkele dagen ná het baden.

Beschadigingen van de huid, bijvoorbeeld een wondje of door eczeem of psoriasis, vereenvoudigen de besmetting van de huid. Het gebruik van ontharingswax kan als ‘wegbereider’ fungeren voor de Pseudomonas bacterie.

Pseudomonas aeruginosa / Bron: Wikimedia Commons

Bij wie komt het voor?

Iedereen die in een bubbelbad, hot tub, whirlpool of jacuzzi zit dat besmet is met bacteriën, kan bubbelbad-folliculitis krijgen. Kinderen en vrouwen hebben meer kans om deze aandoening te ontwikkelen.

Jacuzzi / Bron: Freepik

Symptomen van hot tub folliculitis

Bubbelbad-folliculitis of hot tub folliculitis ziet eruit als wijdverspreide jeukende, rode bultjes. Het kan zich ontwikkelen op elk lichaamsdeel dat wordt blootgesteld aan met bacteriën besmet water, zelfs onder je badpak. Je kunt de uitslag ontwikkelen op je:

 • gezicht
 • borst
 • buik
 • rug
 • armen
 • billen
 • geslachtsdelen
 • benen
Bubbelbad-folliculitis (‘hot tub folliculitis’) symptomen zijn: wijdverspreide jeukende, rode bultjes/ Bron: Wikimedia Commons

Complicaties

Bubbelbad-folliculitis kan soms leiden tot complicaties. De meest voorkomende complicatie is een abces, een met pus gevulde holte. Als je een abces ontwikkelt, moet dit door een arts worden behandeld en mogelijk worden gedraineerd.

Onderzoek en diagnose

De bacteriën die bubbelbad-folliculitis veroorzaken, overleven vaak niet lang op een gezonde huid. In dergelijke gevallen kan de infectie binnen ongeveer een week vanzelf verdwijnen. Als de folliculitis echter niet vanzelf overgaat of als je meer klachten hebt dan alleen huiduitslag, dan kun je het beste een afspraak maken met je huisarts.

De huisarts kan de folliculitis diagnosticeren door de huid te onderzoeken en door te informeren naar je klachten.

Behandeling van bubbelbad-folliculitis

De huid is voor de Pseudomonas bacterie geen gunstige verblijfplaats. Daarom verdwijnt de infectie vaak vanzelf binnen enkele dagen. Behandeling is in de regel niet nodig.

De arts kan antibiotica voorschrijven bij zeer uitgebreide folliculitis of wanneer de afwijkingen niet snel genoeg verdwijnen. De meeste lokale antibiotica werken echter niet goed tegen de Pseudomonas bacterie.

Prognose

Bubbelbad-folliculitis verdwijnt meestal zonder enige behandeling binnen 5-10 dagen. desnoods zal de arts een lokaal aan te brengen antibioticum voorschrijven.

Preventie

Teneinde het risico op bubbelbad-folliculitis te verkleinen kun je de volgende maatregelen nemen:

 • Doe je zwemkleding uit en douche met zeep nadat je uit het water bent gekomen, vooral in bubbelbaden/spa’s.
 • Was je badpak na gebruik.
 • Gebruik teststrips om het water in de hot tub, spa, jacuzzi of het zwembad zelf te controleren op waterkwaliteit. Om ervoor te zorgen dat je voldoende desinfectie in je zwembad of jacuzzi hebt.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over … of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.