Oliezuur: zeer gezond hoofdbestanddeel van olijfolie

Last Updated on 23 februari 2023 by M.G. Sulman

Oliezuur, het hoofdbestanddeel van olijfolie, heeft gunstige effecten op de gezondheid. Het verlaagt het cholesterolgehalte, voorkomt kanker en de ziekte van Alzheimer, heeft antioxiderende eigenschappen en remt ontstekingen. Oleoylethanolamide, een derivaat van oliezuur, wordt beschouwd als een krachtig therapeutisch middel om obesitas te behandelen. Hoewel de meeste onderzoeken naar olijfolie op dieren zijn uitgevoerd, wijzen de auteurs van een wetenschappelijke studie uit 2023 op de noodzaak van verder onderzoek om de significante eigenschappen van oliezuur en oleoylethanolamide bij mensen te bevestigen.1Santa-María, C., et al. (2023) Update on Anti-Inflammatory Molecular Mechanisms Induced by Oleic Acid. Nutrients. doi.org/10.3390/nu15010224.2News Medical. Oleic acid: Principal component of olive oil responsible for many health-promoting properties. https://www.news-medical.net/news/20230223/Oleic-acid-Principal-component-of-olive-oil-responsible-for-many-health-promoting-properties.aspx (ingezien op 23-2-2023)

Oliezuur, het hoofdbestanddeel van olijfolie, heeft gunstige effecten op de gezondheid / Bron: Pixabay

Oliezuur is een zeer gezond hoofdbestanddeel van olijfolie

Oliezuur, het belangrijkste component van olijfolie, heeft eigenschappen die kunnen helpen bij het voorkomen van kanker en de ziekte van Alzheimer, en het kan bovendien het cholesterolgehalte in het lichaam verlagen. Ofschoon de gezondheidsvoordelen van olijfolie vaak worden toegeschreven aan de minder voorkomende componenten zoals polyfenolen, is er weinig aandacht besteed aan oliezuur, dat 70 tot 80 procent van de samenstelling van olijfolie vertegenwoordigt.

Een groep professoren van de Universiteit van Sevilla en professionals uit de gezondheidszorg hebben onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van oliezuur en ontdekt dat het een belangrijke bijdrage kan leveren aan een gezond lichaam. Oliezuur is het meest voorkomende enkelvoudig onverzadigde vetzuur in de menselijke voeding en kan zowel via de voeding als door synthese in het lichaam worden geproduceerd.

Mediterrane dieet

Het mediterrane dieet staat bekend als het meest effectieve dieet voor het voorkomen van ziekte en veroudering. Een belangrijk onderdeel van dit dieet is olijfolie, die wordt gewonnen uit de vruchten van de olijfboom die overvloedig aanwezig is in het Middellandse Zeegebied. Het dieet wordt gekenmerkt door een hoge inname van groenten, matige consumptie van vis en zuivelproducten, weinig consumptie van rood vlees en matige consumptie van wijn.

Ziekte van Alzheimer

Oliezuur is het belangrijkste enkelvoudig onverzadigde vetzuur in de menselijke bloedsomloop en speelt een belangrijke rol in de hersenen. Er is een significant lager niveau van oliezuur waargenomen in de hersenen van patiënten met ernstige depressieve stoornissen (depressie) en de ziekte van Alzheimer.

Functies van oliezuur

Antioxidantwerking

Oliezuur, zoals alle vrije vetzuren, heeft verschillende functies in het lichaam, zoals energieproductie en het opbouwen van celmembranen. Een van de meest opvallende eigenschappen van oliezuur is de antioxidantwerking, omdat het direct de synthese en activiteit van antioxiderende enzymen kan reguleren.

Positief effect op cholesterolgehalte

Daarnaast heeft oliezuur een positief effect op het cholesterolgehalte in het lichaam, omdat het de expressie van eiwitten die betrokken zijn bij cholesteroltransport remt, wat leidt tot een verminderde opname van cholesterol en dus helpt om atherosclerose (slagaderverkalking) te voorkomen.

Antikankereigenschappen

Oliezuur wordt ook erkend als een antikankermolecuul vanwege zijn remmende effecten op de overexpressie van oncogenen en hun effecten op geprogrammeerde celdood. Naast deze antikankerwerking wordt oliezuur ook beschouwd als een ontstekingsremmend molecuul, hoewel er nog discussie is onder wetenschappers over de omvang van deze eigenschap.

Obesitas tegengaan

Oleoylethanolamide, een derivaat van oliezuur, heeft ontstekingsremmende en antioxiderende effecten en wordt thans voorgesteld als een potentieel therapeutisch middel voor de behandeling van obesitas. Dit benadrukt nogmaals de voordelen van oliezuur voor de gezondheid.

Een wetenschappelijke studie uit 20183Laleh P, Yaser K, Alireza O. Oleoylethanolamide: A novel pharmaceutical agent in the management of obesity-an updated review. J Cell Physiol. 2019 Jun;234(6):7893-7902. doi: 10.1002/jcp.27913. Epub 2018 Dec 7. PMID: 30537148. onderzocht de mogelijkheid van oleoylethanolamide (OEA) als een endocannabinoïde-achtige verbinding in de regulatie van energiehomeostase en eetlust bij mensen met obesitas. OEA is vergelijkbaar met endocannabinoïden4Endocannabinoïden zijn natuurlijk voorkomende chemicaliën in het menselijk lichaam die vergelijkbaar zijn met de stoffen die worden gevonden in cannabisplanten, zoals THC en CBD. Ze spelen een belangrijke rol in het reguleren van verschillende fysiologische processen, zoals stemming, eetlust, pijnperceptie en het immuunsysteem. Endocannabinoïden worden geproduceerd door het lichaam zelf en binden zich aan specifieke receptoren in het endocannabinoïde systeem, dat zich bevindt in verschillende delen van het lichaam, zoals de hersenen, het zenuwstelsel en het maag-darmkanaal. maar werkt negatief op voedselinname en onderdrukt de eetlust via verschillende mechanismen. OEA is betrokken bij de regulatie van energie-inname en energieverbruik, eetgedrag en gewichtsbeheersing door middel van ligandbinding aan PPAR-α, GPR-119 en TRPV1 receptoren. De studie suggereert dat OEA een efficiënt en nieuw farmaceutisch middel kan zijn voor de behandeling van obesitas met minder bijwerkingen dan andere behandelingen, zoals medicijnen tegen obesitas en chirurgie.

Epigenetische veranderingen

Recente studies suggereren dat oliezuur ook epigenetische mechanismen kan beïnvloeden, zoals directe modificaties van DNA en DNA-geassocieerde eiwitten, en het immuunsysteem kan moduleren door het reguleren van cellen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van ontstekingen.

Meer onderzoek nodig

De auteurs van deze studie hebben benadrukt dat de meeste onderzoeken naar olijfolie tot nu toe zijn uitgevoerd op dieren. Daarom pleiten ze voor de noodzaak van verder onderzoek om de significante eigenschappen van oliezuur en oleoylethanolamide bij mensen te bevestigen. Dit is belangrijk om de potentie van deze stoffen als therapeutisch middel te begrijpen en om meer te leren over de effecten ervan op de menselijke gezondheid. Verder onderzoek zal nodig zijn om deze verbindingen beter te begrijpen en om te bepalen hoe ze op de meest effectieve manier kunnen worden gebruikt om de gezondheid te verbeteren en ziekten te voorkomen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over oliezuur, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.