Okselpijn door bh: wat te doen?

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Okselpijn kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder een strak zittende bh. Een strak zittende bh kan namelijk druk uitoefenen op de oksel en de omliggende weefsels, wat ongemak en pijn kan veroorzaken. Als je okselpijn of andere klachten ervaart door het dragen van een (te strakke) bh, dan is het alleszins raadzaam om de maat van je bh te controleren en te kijken of je een beter passende bh kunt vinden. Raadpleeg zo nodig een goed opgeleide verkoopster in een een lingeriewinkel om de juiste maat en stijl bh te vinden die bij jouw lichaam past.

Close-up van een naadloze T-shirtbeha met beugels / Bron: Wikimedia Commons

Wat is een bh?

Een bh, beha of bustehouder is een aansluitend kledingstuk dat vrouwen dragen om hun borsten te ondersteunen en op hun plaats te houden. Het kan ook helpen om pijn in de rug en nek te verminderen door het gewicht van de borsten gelijkmatig te verdelen. Beha’s kunnen in verschillende maten, stijlen en vormen komen, en zijn meestal gemaakt van elastische materialen zoals katoen, nylon, spandex (lycra) of polyester. Het is een veelvoorkomend kledingstuk in de garderobe van veel vrouwen over de hele wereld.

Symptomen van een te strakke bh

Een te strakke bh kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder okselpijn. Klachten die kunnen wijzen op een te strakke bh, zijn onder meer:

Pijn en gevoel van ongemak in de oksel

Een te strakke bh kan druk uitoefenen in de oksel en de omliggende weefsels, wat okselpijn en ongemak kan veroorzaken.

Roodheid en irritatie

Als de bh te strak zit, kan deze wrijving veroorzaken en irritatie en roodheid veroorzaken op de huid rond je borst en oksel.

Uitslag

Een te strakke bh kan leiden tot een uitslag op de huid als gevolg van wrijving en irritatie.

Ademhalingsproblemen

Als je bustehouder te strak zit, kan het de beweging van de borstkas beperken en te dientengevolge ademhalingsproblemen veroorzaken.

Rug- en schouderpijn

Een te strakke bh kan je schouders en rug overbelasten, wat aanleidign kan geven tot rugpij n en/of schouderpijn.

Veel vrouwen dragen een te strakke beha

Het dragen van een te strakke bh komt frequent voor. Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen een te strakke bh zouden kunnen dragen, waaronder:

  • Foutieve maat: Veel vrouwen dragen zonder zich daar echt bewust van te zijn de verkeerde maat bh. Als je de verkeerde maat bh draagt, kan deze te strak of te los zitten, wat ongemak kan veroorzaken.
  • Fashion statement: Sommige vrouwen dragen een te strakke bh als een modieus statement, bijvoorbeeld om hun borsten er groter uit te laten zien. In dat geval is het verstandiger om te kiezen voor een goed zittende push-up bh.
  • Oude bh: Vrouwen dragen soms hun bh’s te lang. Na verloop van tijd kan een bh uitrekken en minder ondersteuning bieden. Of je borsten worden groter. Je oude beha’s zitten dan te strak.
  • Onwetendheid: Veel vrouwen zijn zich niet bewust van de juiste manier om een bh te passen of de juiste maat te kiezen, waardoor ze een te strakke bh dragen.

Het dragen van een te strakke bh kan leiden tot ongemak, pijn en zelfs schade aan het borstweefsel. Daarom is het belangrijk om een goed passende bh te dragen die comfortabel is en de juiste ondersteuning biedt. Check regelmatig je bh-maat om er zeker van te zijn dat je de juiste maat en stijl bh dragen.

Waarom prikt je beugelbeha in je oksel?

Een beugelbeha is ontworpen met een metalen beugel die de borsten ondersteunt en de vorm van de beha behoudt. Wanneer de beugel van de beha in de oksel prikt, kan dit worden veroorzaakt door verschillende factoren.

Verkeerde maat

Als de beha te klein is of de beugel niet op de juiste manier is gepositioneerd, kan deze in de oksel prikken. Controleer of je de juiste maat beha draagt en of de beugel op de juiste positie zit.

Verkeerde vorm

Elke vrouw heeft een unieke borstvorm, en sommige vrouwen hebben borsten die verder naar de zijkant van de borstkas uitsteken. In dit geval kan het zijn dat de beugel van de beha te breed of te hoog is en in de oksel prikt.

Versleten beha

Mettertijd kunnen de beugels van een beha vervormd raken en in de oksel prikken. Als je beugelbeha te oud of versleten is, kan dit de oorzaak zijn van het probleem.

Anatomische factoren

Ook kan je anatomie de oorzaak van het prikken zijn. Je hebt bijvoorbeeld extra weefsel of vetweefsel in de oksel, waar de beugel van de beha tegenaan komt.

Wat te doen?

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om okselpijn als gevolg van je bh te verminderen:

Zorg er allereerst voor dat je de juiste maat bh draagt. Een bh die te strak zit, kan druk uitoefenen op de oksel en pijn veroorzaken. Ga eens langs bij een lingeriezaak om je bh-maat te laten opmeten en om ervoor te zorgen dat je de juiste maat draagt.

Probeer eens een andere bh-stijl. Sommige stijlen van bh’s, zoals sport-bh’s, kunnen druk uitoefenen op de oksel en pijn veroorzaken. Kies voor een andere stijl bh om te zien of dat verlichting biedt.

Draag vooral geen bh tijdens het slapen. Als je slaapt, kan de druk van de bh op de oksel namelijk voor nog meer ongemak veroorzaken. Draag daarom eens geen bh tijdens het slapen om te zien of dat helpt. Draag wel een bh tijdens het slapen als je zware borsten hebt en je de steun tijdens het slapen nodig hebt.

Als de pijn aanhoudt of ernstig is, kan het raadzaam zijn om je huisarts te raadplegen. De pijn kan mogelijk worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening, zoals een ontsteking of infectie.

Hoe zoek je een goede en passende bh uit?

Een goede en passende bh zorgt ervoor dat je je comfortabeler voelt en er beter uitziet. Het is allereerst van belang om je maat te meten voordat je een nieuwe bh koopt. Gebruik een meetlint om de omvang van je ribbenkast te meten, net onder je borsten. Meet ook de volle omvang van je borsten op het breedste punt. Gebruik deze metingen om je bh-maat te bepalen. Je kan ook aan een verkoopster van een lingeriezaak vragen om je cupmaat op te meten.

Kies vervolgens het juiste type bh. Er zijn veel verschillende soorten bh’s, elk ontworpen om te voldoen aan verschillende behoeften. Denk na over waarvoor je de bh wilt dragen: is het voor dagelijks gebruik, sporten of speciale gelegenheden? Kies het type bh dat het beste past bij je behoeften.

Pas dan de bh goed aan. Als je eenmaal een bh hebt gekozen om te passen, zorg er dan voor dat je deze op de juiste manier aantrekt. De band moet onder je borsten zitten en horizontaal over je rug lopen. De cups moeten volledig over je borsten passen zonder te knellen of in te snijden.

Controleer daarna de pasvorm. Buig voorover en controleer of je borsten volledig in de cups passen. Controleer of de band niet omhoog kruipt of afzakt, en of de schouderbandjes niet te strak of te los zijn.

Loop daarna even rond en beweeg je armen en bovenlijf. Probeer een paar minuten rond te lopen en te bewegen terwijl je de bh draagt om ervoor te zorgen dat deze goed past en comfortabel blijft aanvoelen terwijl je je beweegt.

Het kan wat tijd kosten om de perfecte bh te vinden, maar het is alleszins de moeite waard om de tijd te nemen om de juiste pasvorm te vinden. Beter dan pijn lijden.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over okselpijn door je bh, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.