Leuzea (rhaponticum carthamoides): vol geneeskracht

Last Updated on 7 januari 2024 by M.G. Sulman

Leuzea carthamoides, ook wel bekend als rhaponticum carthamoides, is een kruidachtige plant die voornamelijk voorkomt in de bergachtige streken van Centraal-Azië, met name in Siberië. Het staat ook bekend als maralwortel of rhaponticum en het wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde van die regio vanwege de vermeende medicinale en geneeskrachtige eigenschappen.

Leuzea carthamoides, ook wel bekend als rhaponticum carthamoides / Bron: Wikimedia Commons

Wat is leuzea (rhaponticum carthamoides)?

Leuzea (rhaponticum carthamoides) staat bekend om zijn adaptogene eigenschappen. Adaptogenen of adaptogene stoffen hebben het vermogen om het lichaam te helpen zich aan te passen aan stress en het algemene welzijn te bevorderen. Het wordt vaak gebruikt als een natuurlijk supplement (bijvoorbeeld ‘Leuzea Max-extract’) om de lichamelijke en mentale prestaties te verbeteren. Maar ook om beter bestand te zijn tegen stress, alsmede om vermoeidheid te verminderen.

de wortels en de bladeren van de plant worden gebruikt voor medicinale doeleinden. Deze plantdelen bevatten verschillende bioactieve stoffen, zoals fytochemicaliën en adaptogenen, die mogelijk gunstige effecten hebben op het menselijk lichaam.

Ofschoon leuzea populair is in traditionele geneeskunde en de voedingssupplementenindustrie, is het belangrijk op te merken dat wetenschappelijk onderzoek naar de specifieke effecten en veiligheid van leuzea anno 2024 nog beperkt is.

Leuzea Max

Leuzea zit vol geneeskracht

Leuzea (rhaponticum carthamoides) wordt in de moderne kruidengeneeskunde gebruikt om je fysieke en mentale uithoudingsvermogen en natuurlijke veerkracht te ondersteunen. Het kruid bevordert je uithoudingsvermogen en ondersteunt tevens gezonde zuurstofniveaus in de spieren, zowel voor als tijdens lichamelijke inspanning.

Als adaptogeen helpt het bij het ondersteunen van een gezonde fysieke reactie op stress, die wordt gereguleerd door de bijnieren. Uit onderzoek bij mensen is gebleken dat leuzea de normale glucosewaarden kan ondersteunen en dat het antioxidante eigenschappen heeft en je immuunsysteem ondersteunt.

Leuzea wordt ook gebruikt om een gezonde overgang tijdens de menopauze te ondersteunen.1Hasper I, Ventskovskiy BM, Rettenberger R, Heger PW, Riley DS, Kaszkin-Bettag M. Long-term efficacy and safety of the special extract ERr 731 of Rheum rhaponticum in perimenopausal women with menopausal symptoms. Menopause. 2009 Jan-Feb;16(1):117-31. doi: 10.1097/GME.0b013e3181806446. PMID: 18978638.

 wordt in de moderne kruidengeneeskunde gebruikt om je fysieke en mentale uithoudingsvermogen te boosten / Bron: Wikimedia Commons

Werkzame stoffen en werking

De werkzame stoffen in leuzea (rhaponticum carthamoides) en hun werkzaamheid:

Ecdysteroïden

Krachtige bioactieve stoffen in leuzea die spiergroei en lichamelijke prestaties bevorderen.

Fenolische verbindingen

Antioxidanten in de plant die vrije radicalen neutraliseren en ontstekingen verminderen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan onze cellen en weefsel, waardoor oxidatieve stress ontstaat.

Sterolen

Sterolen zijn gezonde onderdelen van plantaardige olie. Deze stoffen zitten ook in rhaponticum carthamoides en hebben ontstekingsremmende eigenschappen en ondersteunen je hartgezondheid.

Polysacchariden

Complex koolhydraten in leuzea die de bloedsuikerspiegel reguleren en het immuunsysteem versterken.

Terpenoïden

Bioactieve stoffen in de plant met ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen.

Samengevat bieden deze bioactieve stoffen in leuzea allerlei voordelen, zoals spiergroei, antioxidante werking, ontstekingsremming, regulering van de bloedsuikerspiegel, ondersteuning van hartgezondheid en versterking van het immuunsysteem. Verder onderzoek is anno 2024 echter nog nodig om hun volledige potentieel en toepassingen te begrijpen.

Leuzea (rhaponticum carthamoides) / Bron: Wikimedia Commons

Leuzea en rhodiola

Leuzea wordt vaak in één adem genoemd met rhodiola. Leuzea of maralwortel, is een plant die van nature voorkomt in het gebied rond het Baikalmeer en zich verspreidt over Siberië. De inwoners van Siberië hebben traditioneel gebruik gemaakt van deze plant door er thee van te maken, vaak in combinatie met rhodiola rosea.

Leuzea en rhodiola zijn beide adaptogene kruiden die vaak samen worden genoemd vanwege hun vergelijkbare eigenschappen en toepassingen. Hieronder volgt een beknopte beschrijving van elk kruid en hoe ze kunnen samenwerken:

Leuzea, ook bekend als rhaponticum carthamoides, is een adaptogeen kruid dat traditioneel wordt gebruikt om het uithoudingsvermogen te verbeteren, stress te verminderen en de algehele fysieke prestaties te ondersteunen. Het bevat bioactieve stoffen zoals ecdysteroïden, fenolische verbindingen en polysacchariden die positieve effecten hebben op het lichaam.

Rhodiola, ook bekend als rhodiola rosea, is ook een adaptogeen kruid. Het staat bekend om zijn vermogen om de stressrespons te reguleren, vermoeidheid te verminderen en de stemming te verbeteren. Het bevat bioactieve stoffen zoals rosavines, salidroside en flavonoïden, die allen adaptogene eigenschappen hebben.

Leuzea en rhodiola kunnen elkaar aanvullen en versterken. Dat zijn zogeheten synergetische effecten. Beide krudienmiddelen verminderen stress, verbeteren je energieniveau en bevorderen je mentale en fysieke welzijn. Ze versterken elkaar in hun adaptogene eigenschappen. Hierdoor kan je lichaam beter omgaan met verschillende vormen van stress, zowel mentaal als fysiek.

Kortom, het gebruik van Leuzea in combinatie met rhodiola biedt een bredere en krachtigere ondersteuning voor de algehele gezondheid, stressvermindering en het bevorderen van vitaliteit. Deze combinatie biedt de volgende voordelen:

  • Verbetering lichamelijk uithoudingsvermogen
  • Vermindering vermoeidheid
  • Versterking immuunsysteem
  • Algemeen welzijn en stressvermindering
Rhaponticum carthamoides (leuzea) vloeibaar extract / Bron: Wikimedia Commons

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over (het gebruik van) leuzea (al dan niet in combinatie met rhodiola), of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.