Leuzea

Last Updated on 24 juni 2023 by M.G. Sulman

Leuzea is een geslacht van bloeiende planten in de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). De soorten komen van nature voor in Macaronesië (een eilandengroep van vulkanische oorsprong in de oostelijke Atlantische Oceaan ten westen van West-Afrika), Noord-Afrika en oostwaarts door heel gematigd Eurazië. Het geslacht werd in 1805 opgericht door Augustin Pyramus de Candolle.

Leuzea / Bron: Wikimedia Commons

De taxonomie van Leuzea is in de loop der tijd veranderd. Een fylogenetische studie uit 2006 toonde aan dat de toen omschreven geslachten Acroptilon en Leuzea eigenlijk behoren tot het geslacht Rhaponticum, dat ook al het geslacht Stemmacantha omvatte. Momenteel beschouwt Plants of the World Online Acroptilon als een synoniem van Leuzea en plaatst de voormalige soorten van Rhaponticum in Leuzea.

Er worden verschillende soorten binnen het geslacht Leuzea erkend, waaronder Leuzea acaulis, Leuzea altaica, Leuzea carthamoides en vele anderen. Deze soorten zijn te vinden in verschillende regio’s over de hele wereld.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over planten, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.