Japanse kornoelje (Cornus kousa): eetbaar, geneeskrachtig en gezond

Last Updated on 21 september 2023 by M.G. Sulman

De Cornus kousa, ook bekend als de Japanse Kornoelje, is een prachtige en zeer decoratieve struik met een vaasvormige groei die wel tot 600 cm hoog kan reiken. Vroeg in de zomer wordt de Japanse Kornoelje overvloedig getooid met schitterende, stervormige witte bloemen. Na de bloei verschijnen er vruchten die lijken op aardbeien, die niet alleen decoratief zijn, maar ook eetbaar en voorzien van een exotisch zoete smaak. De ovale, glanzende donkergroene bladeren transformeren in het najaar naar prachtige tinten rood-paars voordat ze voor de winter afvallen. Als solitair is de Cornus kousa een prachtige aanwinst voor je tuin. De Japanse Kornoelje gedijt het beste op een beschutte, zonnige plek, wat een weelderige bloei zal bevorderen. Indien nodig kan de Cornus kousa in maart worden gesnoeid om zijn mooie vorm te behouden. Voor een goede start bij het planten, is het aan te raden om gebruik te maken van aanplantgrond.

Japanse kornoelje / Bron: Martin Sulman

Wat is de Japanse kornoelje (Cornus kousa)?

De Japanse kornoelje (Cornus kousa) is een kleine bladverliezende struik, behorend tot de kornoeljefamilie (Cornaceae), een familie van tweezaadlobbige struiken en bomen. De plant komt van nature voor in meerdere regio’s in Oost-Azië, waaronder in China, Japan en Korea.

De geslachtsnaam is afgeleid van het Latijnse woord “cornu”, wat hoorn betekent, waarschijnlijk verwijzend naar de sterkte en dichtheid van het hout. Cornus is ook de Latijnse naam voor de kornoelje. De soortaanduiding “kousa” is de Japanse naam voor deze soort.

De bessen van de Japanse kornoelje bevatten wat calcium en antioxidanten. De vruchten worden ook gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde als een ontstekingsremmend middel, ter ondersteuning van de reiniging van de lever en om je energieniveau een boost te geven.

In de traditionele Chinese geneeskunde worden de vruchten gebruikt als ontstekingsremmer, om de lever te reinigen en om je een boost te geven.

Japanse kornoelje in de tuin van verpleeghuis De Baronie te Bennekom / Bron: Martin Sulman

Kenmerken

  • Cornus kousa, oftewel Japanse Kornoelje.
  • Vaasvormige struik tot 600 cm hoog.
  • Uitbundige bloei in de vroege zomer met witte stervormige bloemen.
  • Decoratieve vruchten met een zoete, exotische smaak na de bloei.
  • Ovale, glanzende donkergroene bladeren die in de herfst rood-paars kleuren.
  • Mooi als solitaire plant in de tuin.
  • Gedijt het beste op beschutte, zonnige locaties voor een rijke bloei.
  • Snoeien in maart om de vorm te behouden.
  • Aanplanten met aanplantgrond voor een goede start.
Bloeiende Japanse kornoelje / Bron: Wikimedia Commons

Voedingswaarde

Calcium

De bessen of vruchten van de Japanse kornoelje zijn een bron van calcium. Dit mineraal helpt bij het opbouwen van sterke botten en tanden.

Caroteen

Ook bevat het caroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Vitamine A wordt gebruikt om de algehele gezondheid van organen te behouden, zodat ze goed blijven functioneren. Ook helpt ook de teint van de huid te verbeteren.

Antioxidanten

De vruchten bevatten ook antioxidanten die de cellen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en helpen bij het tegengaan van oxidatieve stress.

Niet rijpe vruchten van de japanse kornoelje / Bron: Martin Sulman

Geneeskrachtig en gezond

In de traditionele Chinese geneeskunde worden de vruchten van de Japanse kornoelje al eeuwenlang gewaardeerd vanwege hun heilzame eigenschappen. Ze worden beschouwd als een waardevolle ontstekingsremmer, wat betekent dat ze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, die vaak geassocieerd worden met verschillende gezondheidsproblemen.

Bovendien worden deze vruchten ook gebruikt om de lever te zuiveren, wat essentieel is voor het behoud van een goede gezondheid. Een gezonde lever kan gifstoffen effectief verwijderen en helpt bij het handhaven van een evenwichtig intern milieu.

Een opmerkelijke eigenschap van de vruchten van de Japanse kornoelje is hun vermogen om het energieniveau te verhogen en het algehele welzijn te verbeteren. Dit kan helpen bij het verlichten van gevoelens van vermoeidheid en het bevorderen van vitaliteit.

Japanse kornoelje is eetbaar

De vruchten van de Japanse kornoelje zijn prima eetbaar en smaken ongeveer als veenbessen en zijn goed in jam, compote en dergelijke te verwerken of om zo te eten.

De vruchten worden voornamelijk vers gegeten, gewoon uit de hand, maar de schil wordt vaak verwijderd vanwege de onaangename, korrelige textuur en bittere smaak. Ook de zaden worden meestal weggegooid. Bij het eten van de vruchten wordt aanbevolen om de steel af te trekken en het vruchtvlees eruit te zuigen door het gaatje dat ontstaat in de schil bij het verwijderen van de steel. Het vruchtvlees kan op deze manier gemakkelijk worden genoten en de zaden kunnen worden uitgespuugd.

De bessen van de Japanse kornoelje kunnen ook worden geperst en gezeefd om vers sap te maken of worden verwerkt tot wijn en worden verwerkt in verschillende desserts. Naast vers eten kan het gezeefde vruchtvlees ook worden gebruikt in dressings en sauzen of worden gesudderd om jam, gelei en conserveermiddelen te maken. Probeer het vruchtvlees toe te voegen aan vullingen voor cakes, cheesecakes, puddingen en taarten of meng het en vries het in tot zelfgemaakt sorbetijs.

De bessen zijn goed te combineren met ahornsiroop, vanille, bruine suiker, room, citrusvruchten en specerijen zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. De vruchten moeten direct worden gebruikt voor de beste kwaliteit en smaak en blijven slechts 1 tot 2 dagen goed wanneer ze in de koelkast worden bewaard. De bessen kunnen ook worden geschild en gedroogd voor langer gebruik.

Rijpe vrucht van de Japanse kornoelje / Bron: Martin Sulman

Jam maken van Japanse kornoelje

Je kunt een heerlijke jam maken van de bessen. Hier is een eenvoudig recept:

  • Verzamel ongeveer 4 kopjes bessen. Was ze grondig en verwijder de steeltjes.
  • Doe de bessen in een grote pan en voeg 1/4 kopje water en het sap van een citroen toe.
  • Breng het geheel op middelhoog vuur aan de kook.
  • Zodra het kookt, zet je het vuur laag en laat je de bessen sudderen tot ze zacht zijn geworden. Dat is ongeveer 20-25 minuten.
  • Voeg geleidelijk 2 kopjes suiker toe en roer goed door. Laat de jam nog eens 15-20 minuten sudderen, of tot hij dikker begint te worden.
  • Haal de pan van het vuur en laat de jam afkoelen.
  • Giet de jam in gesteriliseerde potten, sluit ze goed af en bewaar ze in de koelkast.
  • De jam is nu klaar om te serveren op toast, broodjes of als smaakmaker bij verschillende gerechten.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het eten van de vruchten van de Japanse kornoelje, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.