Mike Huckabee: wie is hij en wat zijn zijn opvattingen?

Last Updated on 19 juni 2023 by M.G. Sulman

Mike Huckabee (24 augustus 1955) is een voormalig gouverneur van Arkansas en een prominente Amerikaanse politicus. Hij is bekend om zijn conservatieve opvattingen en hij een belangrijke figuur binnen de Republikeinse Partij. Huckabee heeft meerdere keren deelgenomen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waaronder in 2008, 2012 en 2016, maar slaagde er niet in om de nominatie in de wacht te slepen. Hij heeft ook een media-carrière gehad, met zijn eigen televisie- en radioprogramma’s op Fox News en het christelijke Trinity Broadcast Network.

Huckabee in 2015 / Bron: Wikimedia Commons

Wie is Michael Dale (Mike) Huckabee?

Huckabee werd geboren in een arbeidersgezin in de stad Hope, Arkansas. Zijn vader werkte als brandweerman en monteur en zijn moeder was administratief medewerkster bij een gasbedrijf. Hij heeft één zus, die lerares is op een middelbare school. Mike Huckabee was de eerste in zijn familie die ging studeren. Hij studeerde in twee jaar magna cum laude (‘met groot lof’) af met een B.A., aan de Ouachita Baptist University in Arkadelphia, Arkansas. Als mensen zeggen dat hij wel een knappe kop moet zijn om in een dergelijk kort tijdsbestek af te studeren, zal hij beleefd protesteren en zeggen dat het meer een kwestie was van afstuderen voordat het geld op was.1http://runner.convio.net/site/PageServer?pagename=Meet_Mike_Huckabee_Family

Na zijn afstuderen volgde hij een opleiding aan het South-Western Baptist Seminary in Fort Worth, Texas, waar hij voortijdig mee stopte. Voorafgaand aan zijn politieke carrière, diende Huckabee van 1980 tot 1986 als predikant in de Immanuel Baptist Church in Pine Bluff, Arkansas en van 1986 tot 1992 in de Beech Street Baptist Church in Texarkana. Van 1989 tot 1991 was Huckabee president van de Baptistenconventie van de staat Arkansas.

In juli 1996 werd Huckabee gouverneur van de staat Arkansas, nadat zijn voorganger was afgetreden. Hij werd daarmee één van de jongste gouverneurs van het land. Huckabee werd zowel in 1998 als 2002 voor de volledige termijn van vier jaar gekozen als gouverneur.

In 2008 lanceerde hij zijn eerste poging om de Republikeinse nominatie voor het presidentschap te winnen. Ofschoon hij tijdens de voorverkiezingen van 2008 enige steun wist te vergaren, slaagde Huckabee er niet in om de nominatie te winnen. Hij trok zich terug en zette zijn inspanningen voort als mediapersoonlijkheid en hij leverde af en toe een bijdrage aan Fox News Channel. In september 2008 debuteerde hij met zijn eigen show op het netwerk, waarmee hij een loyale achterban opbouwde.

In de daaropvolgende jaren breidde Huckabee zijn media-imperium uit. Hij begon het radioprogramma “The Huckabee Report” te hosten en in 2012 lanceerde hij nog een radioprogramma. Huckabee genoot aanzienlijke populariteit onder conservatieve en religieuze kiezers, wat leidde tot speculatie dat hij opnieuw een gooi zou doen naar het presidentschap in 2016.

Huckabee slaagde er echter niet in om voldoende steun te vergaren tijdens de voorverkiezingen van 2016. Na een teleurstellende prestatie in de Iowa-caucus schortte hij zijn campagne op en steunde uiteindelijk Donald Trump, die de Republikeinse nominatie won en vervolgens de presidentsverkiezingen van 2016 won. In 2017 keerde de show “Huckabee” terug op televisie en werd uitgezonden op het christelijke Trinity Broadcast Network.

Huckabee trouwde op 25 mei 1974 met zijn vrouw Janet. Hij en zijn vrouw wonen in North Little Rock (Arkansas). Ze hebben drie volwassen kinderen: John Mark, David en Sarah. Huckabee’s enige dochter, Sarah Huckabee Sanders, werkte voor Trump’s campagne en diende later met verve als perssecretaris van het Witte Huis.

Sarah Huckabee Sanders in 2022 / Bron: Wikimedia Commons

Huckabee: ‘Graaf niet langer je graf met mes en vork’

Huckabee kreeg in 2003 te horen dat hij diabetes type 2 heeft. Bij deze aandoening kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed in balans houden. Er is een samenhang met overgewicht en weinig beweging. Zijn strijd tegen deze ziekte kreeg nationale aandacht. Hij viel af, veranderde zijn leefstijl en ging hardlopen. Nauwelijks twee jaar later, nam hij deel aan vier marathons. Hij bracht het belang van een gezonde levensstijl onder de aandacht van de mensen. Hij publiceerde toentertijd zijn 4e boek, met de veelzeggende titel Quit Digging Your Grave With A Knife and Fork. In dit boek probeert hij mensen te motiveren tot een gezonde(re) leefstijl.

Rock-n-roll en boeken

Huckabee speelt basgitaar in de rock-n-roll band “Capitol Offense”. De band is in 1996 opgericht en het is een coverband die een mix van classic rock, Motown, country en blues speelt.

De voormalige gouverneur is auteur van diverse boeken. In 2011 kwam zijn 9e boek uit: “A Simple Government: Twelve Things We Really Need from Washington (and a Trillion That We Don’t!)”. Hij zegt hierover:

“We need a simple government. Don’t get me wrong; I know that many of the nation’s problems are highly complex. But I also know that the governing principles that can solve them, if we work together, are simple.”2http://www.mikehuckabee.com/a-simple-government

De no-nonsense politicus ontvouwt in dit boek twaalf essentiële waarheden die Washington nodig heeft om het land weer op het juiste spoor te brengen. Het gaat om de eenvoudige principes van de Founding Fathers: vrijheid (liberty), rechtvaardigheid (justice), persoonlijke vrijheid (personal freedom) en burgerschap (civic virtue). En volgens Huckabee kunnen deze waarden het land helpen om alle problemen waar ze zich voor gesteld ziet aan te pakken, hoe gecompliceerd ze ook mogen lijken. Twee voorbeelden van deze principes zijn:

  • “You can’t spend what you don’t have; you can’t borrow what you can’t pay back.”
  • “The most important form of government is the family.”

Een aantal opvattingen en standpunten van Huckabee

De standpunten van Huckabee sloten goed aan bij de conservatieve Tea Party; een rond 2010 niet onbelangrijke factor binnen de Republikeinse partij. Huckabee draagt via zijn tv-talkshow, zijn radiocommentaren en zijn lezingen in heel Amerika, het ‘gezonde verstand conservatisme’ uit .

Huckabee vindt dat Republikeinen zich meer zouden moeten bezighouden met thema’s als ziekte (zoals aids, tuberculose en malaria), honger, armoede, dakloosheid en het milieu. Hij wijst op het Bijbelse principe van rentmeesterschap, waarbij de mens met al het geschapene behoort om te gaan, zoals de Schepper het heeft bedoeld, inclusief zichzelf.3http://www.beliefnet.com/News/Politics/2008/01/Mike-Huckabee-The-Lord-Truly-Gave-Me-Wisdom.aspx?p=1 Huckabee heeft eens verklaard dat de Amerikanen het motto van de Scouts zouden moeten onderschrijven: ‘De wereld een beetje beter achterlaten dan dat je hem gevonden hebt’.4http://en.wikipedia.org/wiki/Political_positions_of_Mike_Huckabee#cite_note-93

Hij is tegen abortus. Hij gelooft dat het leven vanaf de conceptie intrinsieke waarde heeft. Alle leven op aarde vindt hij beschermwaardig, ook het ongeboren leven. Hij maakt een uitzondering wanneer het leven van de moeder in gevaar is.5http://en.wikipedia.org/wiki/Political_positions_of_Mike_Huckabee#cite_note-0

Onderwijs is voor Huckabee een belangrijk item. Dankzij onderwijs kon hij zich omhoog werken:

“Education was my ticket out of the bottom of the economic spectrum. Education is a key for every child.”6http://www.msnbc.msn.com/id/22409176/ns/meet_the_press

“A[n] education is empowerment. The lack of it leads us to . . . all kinds of obstacles in our path.”7http://en.wikipedia.org/wiki/Political_positions_of_Mike_Huckabee#cite_note-93

Huckabee wordt door de website Yglesias een “christen-zionistische politicus” genoemd.8http://yglesias.thinkprogress.org/2011/02/mike-huckabee-on-israel/ Hij gelooft dat Israël het door God beloofde land voor de Joden is. Bij een bezoek aan Jeruzalem in 2009 heeft hij gezegd dat de oprichting van een Palestijnse Staat in Israël onrealistisch is. De wereld moet kijken of de Palestijnen niet ergens anders een eigen staat kunnen krijgen. Jordanië is de meest voor de hand liggende optie, vanwege de Palestijnse meerderheid van 70 tot 80 procent waardoor het de facto al ‘Palestina’ genoemd kan worden. Het conflict gaat volgens hem niet slechts over grenzen:

“This is not a battle of borders; this is one of worldviews. It goes back to Isaac and Ishmael, and it’s not going to be changed by a couple of presidents or prime ministers.”9http://yglesias.thinkprogress.org/2011/02/mike-huckabee-on-israel/

Huckabee is van mening dat het Amerikaanse stelsel van gezondheidszorg te sterk gericht is op behandeling en te weinig op preventie. Hij is een sterke voorstander van gezond en verantwoord leven en het stimuleren van de Amerikanen om meer te bewegen en minder eten.10http://www.usatoday.com/news/politics/2007-04-28-huckabee-diabetes_N.htm Huckabee was tegen Obama’s ingrijpende hervorming van het Amerikaanse zorgstelsel. Hij ziet collectieve zorg als een grove inbreuk op de autonomie van burgers, die kunnen immers niet zelf kiezen of ze mee willen doen. Door de verzekeringsplicht dwingt de staat alle burgers tot een keuze en daar heeft hij als rechtgeaarde Republikein een broertje dood aan.

Huckabee in 2014 / BronWikimedia Commons

This is NOT a POLITICAL Issue, It’s a SPIRITUAL Issue: Mike Huckabee | The State of the Nation 2023

Gastheer Erick Stakelbeck wordt vergezeld door Gouverneur Mike Huckabee, bestsellerauteur Eric Metaxas, TBN-presentator Sheila Walsh, Dr. Rick Rigsby en een live studiopubliek in Nashville voor een blik op wat Amerika en de Kerk in 2023 te wachten staat. Dit verhelderende panel onderzoekt de piek in misdaad, een aanhoudende grenscrisis en de achteruitgang van de culturele moraal. Wat zijn de dringende, hot-button kwesties in binnen- en buitenland die de Amerikanen het komende jaar het meest zullen beïnvloeden?

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over Huckabee, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.