Havermout verlaagt de bloeddruk

Last Updated on 23 juni 2023 by M.G. Sulman

Havermout eten verlaagt niet alleen je cholesterol en bloedsuikerspiegel, maar het verlaagt ook de bloeddruk. Een kom havermout voor het ontbijt kan het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk verminderen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.1AARP.Beat High Blood Pressure With a Bowl of Cereal. https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-03-2011/beating-high-blood-pressure-with-cereal.html (ingezien op 15-2-2021) Havermout is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels en is een gezonde start van de dag. Probeer het iedere dag te eten. Havermoutpap kan bereid worden met melk, plantaardige melk of water. Je kunt havermoutpap gezonder maken en meer smaak geven door er verschillende ingrediënten aan toe te voegen, zoals fruit of cacao nibs.

Havermout met blauwe bessen
Bloeddruk verlagen met havermout / Bron: Pixabay

Opzet van het onderzoek

Deelnemers

De studie werd in 2011 gepresenteerd tijdens de American Heart Association’s Nutrition, Physical Activity and Metabolism 2011 Scientific Sessions. Jinesh Kochar, geriater aan de Harvard University, leidde het onderzoek. Hij en zijn collega’s verzamelden informatie uit vragenlijsten die waren ingevuld door de deelnemers van de Physicians’ Health Study I, een langlopend onderzoek onder mannelijke artsen . De onderzoekers verzamelden informatie van meer dan 13.000 artsen in de leeftijd tussen 40 en 86 die geen hoge bloeddruk hadden bij aanvang van de studie. Meer dan 7.000 van hen ontwikkelde de aandoening tijdens de 16-jaar durende onderzoeksperiode .

Vier groepen

De mannen werden verdeeld in vier groepen volgens de hoeveelheid ontbijtgranen die zij aten:

 • in het geheel geen granen
 • 1 portie per week of minder
 • 2-6 porties per week
 • 7 of meer porties per week

Bevindingen van het onderzoek

Daling van de bloeddruk

Vergeleken met de groep die geen granen aten, ontdekten de onderzoekers hoe vaker de mannen granen aten, hoe lager de kans was dat ze hoge bloeddruk ontwikkelden.

De kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk daalde met 7 procent onder degenen die een portie per week of minder aten, en met respectievelijk 12 en 19 procent bij de groepen met twee tot zes porties en zeven of meer porties, zelfs na correctie voor andere factoren zoals zoals leeftijd, roken, gewicht, fysieke activiteit en diabetes type 2.

Havermout met noten en blauwe bessen
Havermout verlaagt de bloeddruk / Bron: Pixabay

Samen met andere leefstijlmaatregelen

Uit het onderzoek blijkt dat de mannen die hele granen eten, zoals havermout, in plaats van geraffineerde graanproducten zoals cornflakes, het nóg beter deden. Volle granen hebben een positief effect op het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten, hartaanvallen, beroerten en nierziekten. Het bij voorkeur dagelijks eten van volle ontbijtgranen, samen met andere gezonde levensstijlmaatregelen, zoals het beperken van de inname van zout en het krijgen van voldoende lichamelijke beweging, kan de kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk flink verlagen.

Ander onderzoek waaruit blijkt dat havermout de bloeddruk verlaagt

Het eten van havermout kan zowel de systolische als diastolische druk verlagen, dus zowel de boven- als onderdruk. Een bloeddrukmeting wordt weergegeven in twee cijfers, bijvoorbeeld 120/80. Het eerste cijfer is de systolische druk of bovendruk, het tweede cijfer is de diastolische druk of onderdruk. In een wetenschappelijk onderzoek die werd gepubliceerd in het aprilnummer van The Journal of Family Practice, merkten onderzoekers op dat het eten van havermout de systolische druk met wel 7,5 punten en de diastolische druk met 5,5 punten kan verlagen.2Keenan JM, Pins JJ, Frazel C, Moran A, Turnquist L. Oat ingestion reduces systolic and diastolic blood pressure in patients with mild or borderline hypertension: a pilot trial. J Fam Pract. 2002 Apr;51(4):369. PMID: 11978262. Dat is significant. Volgens het onderzoeksteam kan het toevoegen van havermout aan je dagelijkse voeding het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk verminderen en deze helpen behandelen als je reeds hoge bloeddruk hebt.

Eenvoudig recept voor havermout

Havermout heeft naast een bloeddrukverlagend effect ook andere gezondheidsvoordelen. Het is bijvoorbeeld ook goed voor je cholesterolgehalte en je bloedsuikerspiegel. Probeer daarom om iedere dag een kom havermout te eten.

Ingrediënten

Wat heb je nodig?

 • 1 kopje havermout
 • 1 kopje melk
 • 1 kopje water
 • 1/8 theelepel zeezout
 • 1/2 theelepel gemalen kaneel
 • 1 theelepel honing
 • topping naar keuze (zoals gesneden amandelen, pindakaas, of vers fruit)

Bereiding

Stap 1
Doe de havermout, melk, water, zout en kaneel in een middelgrote pan. Meng de ingrediënten. Breng aan de kook en zet het vuur laag.

Stap 2
Laat onafgedekt 3 tot 5 minuten sudderen tot het ingedikt is, af en toe roeren. Haal van het vuur en laat iets afkoelen.

Stap 3
Verdeel gelijkmatig over twee kommen. Sprenkel over elke portie een 1/2 theelepel honing. Voeg extra gewenste toppings toe en serveer.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het verlagen van je bloeddrukwaarden met havermout, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.