Groene nagel door Pseudomonas nagelinfectie

Last Updated on 6 februari 2023 by M.G. Sulman

Pseudomonas-nagelinfectie, ook bekend als het groene-nagelsyndroom of Pseudomonasnagel, is een aandoening waarbij de bacterie Pseudomonas aeruginosa de nagels infecteert en vaak een groene of zwarte verkleuring veroorzaakt. Dit type infectie komt meestal voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem of zij die regelmatig worden blootgesteld aan vochtige omgevingen, zoals zwemmers of mensen die vaak strakke schoenen dragen. De behandeling kan bestaan uit antibiotica en goede nagelverzorging, zoals het schoon en droog houden van de nagels. Zonder behandeling kan de infectie ervoor zorgen dat de getroffen nagel dik, broos en misvormd wordt.

De bacterie “Pseudomonas Aeruginosa” die gewoonlijk het groene-nagelsyndroom veroorzaakt / Bron: Wikimedia Commons

Oorzaak van een groene nagel door een Pseudomonas-nagelinfectie

Pseudomonas-nagelinfectie wordt veroorzaakt door de bacterie Pseudomonas aeruginosa. Zo’n nagelinfectie kan optreden wanneer je nagels herhaaldelijk worden blootgesteld aan warme en vochtige omgevingen, zoals zwembaden of nauwsluitende schoenen. In geval van een gecompromitteerd immuunsysteem, zoals bij diabetes, loop je ook een hoger risico op het ontwikkelen van een Pseudomonas-nagelinfectie. Bovendien zijn activiteiten die de nagels beschadigen, zoals veelvuldig nagelbijten, een riscofactor. Hierdoor kan er een porte d’entrée ontstaan, waardoor bacteriën binnendringen en een infectie kunnen veroorzaken.

Symptomen groene nagel

De symptomen van een Pseudomonas-nagelinfectie kunnen bestaan uit:

 • Verkleuring van de nagel, die groen of zwart kan lijken (groene nagel tot zwarte nagel).
 • Verdikking en vervorming van de nagel.
 • Brokkelige en broze nagels.
 • Een vieze geur die uit de geïnfecteerde nagel komt (stinkende nagel).
 • Pijn of ongemak in het getroffen gebied.

Groene nagels worden lang niet altijd veroorzaakt door Pseudomonas. Andere aandoeningen, zoals een schimmelnagel, kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken.

Complicaties

Mogelijke complicaties van een Pseudomonas-nagelinfectie kunnen bestaan uit:

 • Verspreiding van de infectie naar de omliggende huid en weefsels.
 • Chronische infectie, die aanhoudende pijn en ongemak veroorzaakt.
 • Misvorming en verlies van de geïnfecteerde nagel.
 • Moeilijkheden met het dragen van schoenen of deelnemen aan lichamelijke activiteiten als gevolg van pijn en ongemak in het getroffen gebied.
 • Terugkerende infecties, vooral als de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt.

Onbehandeld kan een Pseudomonas-nagelinfectie het dagelijks leven aanzienlijk verstoren. Het kan ook leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen als de infectie zich verspreidt.

Onderzoek en diagnose

Lichamelijke onderzoek en kweek

Diagnose van een Pseudomonas-nagelinfectie bestaat meestal uit een lichamelijk onderzoek van de aangetaste nagel, evenals een vraaggesprek over je klachten en een beoordeling van je medische geschiedenis.

Ook kan een kweek worden gedaan. Voor een kweek worden vaak wat huidschilfers of een stukje nagel op kweek gezet. Hiermee kan het specifieke type bacterie bepaald worden dat de infectie veroorzaakt. De resultaten van de kweek kunnen helpen bij de keuze van antibiotica voor behandeling.

Differentiaaldiagnose

Differentiële diagnose voor een Pseudomonas-nagelinfectie bestata uit het uitsluiten van andere aandoeningen die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken, zoals:

 • Schimmelnagelinfecties: deze infecties kunnen vergelijkbare verkleuring en verdikking van de nagel veroorzaken.
 • Bacteriële infecties: Andere soorten bacteriën kunnen ook de nagels infecteren, zoals Staphylococcus aureus.
 • Psoriasis: Deze huidaandoening kan dikke, verkleurde nagels veroorzaken die kunnen worden aangezien voor een Pseudomonas-infectie.
 • Trauma of letsel aan de nagel: Nagelletsel kan verkleuring en misvorming veroorzaken, wat kan worden aangezien voor een infectie.

Behandeling van een pseudomonas-nagelinfectie

Er zijn verschillende behandelingsopties voor het groene-nagelsyndroom, variërend van het weken van de nagel in alcohol tot chirurgische verwijdering van de geïnfecteerde nagel. Milde gevallen krijgen topische antibiotica of orale antibiotica, terwijl ernstigere gevallen soms chirurgische verwijdering vereisen. Het is belangrijk om verder trauma aan de geïnfecteerde nagel te vermijden tijdens de behandeling.

Het specifieke antibioticum dat wordt voorgeschreven door de huisarts, kan variëren en is afhankelijk van het type en de ernst van de infectie, evenals eventuele allergieën of resistentie tegen medicijnen.

Naast antibiotica kan een goede nagelverzorging ook helpen om de verspreiding van de infectie te voorkomen en de genezing te bevorderen. Dit kan het schoon en droog houden van de nagels zijn, het vermijden van nauwsluitende schoenen en sokken en het vermijden van activiteiten die de nagels kunnen beschadigen.

Soms kan chirurgische verwijdering van de geïnfecteerde nagel nodig zijn om de bron van de infectie te elimineren.

Prognose

De prognose is afhankelijk van de locatie en de ernst van de infectie, evenals je algehele gezondheid. Over het algemeen kunnen infecties veroorzaakt door P. aeruginosa moeilijk te behandelen zijn vanwege de antibioticaresistentie van de bacterie. Met een snelle en passende behandeling kunnen de meeste mensen echter herstellen. In ernstige gevallen, zoals bloedbaaninfecties of infecties bij immuungecompromitteerde personen, kan de prognose ernstiger zijn en is de behandeling vaak een heuse uitdaging.

Preventie

Het dragen van waterdichte handschoenen of rubberen laarzen kan effectief zijn om langdurige blootstelling van je nagels aan water te voorkomen

Het vermijden van trauma aan je nagels, is een prioriteit bij het voorkomen van een recidief van het groene-nagelsyndroom.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een groene nagel, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.