Word je dik van bananen?

Last Updated on 14 januari 2023 by M.G. Sulman

Word je dik van het eten van bananen? Bananen zijn een vrucht die groeit aan bomen van het geslacht Musa. Ze groeien voornamelijk in warme klimaten, zoals in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Bananen zijn een goede bron van koolhydraten, vitamine B6, vitamine C, kalium en vezels. Ze zijn ook laag in vet en cholesterol en kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Bananen bevatten echter ook suiker. Maar of je hier dik van wordt?

Bananen
In een banaan zit vrij veel kalium

Kun je dik worden van bananen?

Bananen bevatten suiker en calorieën. Er zit 25,6 gram suiker in 1 grote (165 gram) banaan. Suiker komt echter in verschillende vormen voor in voeding. Suiker zit van nature in fruit, groenten en granen. Deze vorm van suiker, fructose, is niet hetzelfde als toegevoegde suiker zoals basterdsuiker of glucose-fructose-siroop en is over het algemeen gezonder omdat het vaak samenkomt met voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Het is echter wel belangrijk om op te letten hoeveel suiker, in welke vorm dan ook, je binnenkrijgt.

Bananen zijn rijk aan voedingsstoffen en kunnen een gezonde aanvulling zijn op een evenwichtig dieet. Er is geen specifiek aantal bananen dat per dag wordt aanbevolen, maar een of twee bananen per dag zou een gezonde hoeveelheid kunnen zijn. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de hoeveelheid bananen die je eet afstemt op de rest van je dieet en activiteitenniveau.

Een gemiddelde banaan van 118 gram bevat ongeveer 105 kcal. Het is niet veel in vergelijking met de dagelijkse energiebehoefte van een volwassen vrouw. Bananen zijn geen dikmakers als je het geheel van je voeding in overweging neemt. Een banaan is een gezonde snack met veel voedingsstoffen en vezels.

Voedingsstoffen in een banaan

Bananen bevatten een aantal belangrijke voedingsstoffen, waaronder:

  • Koolhydraten: Bananen zijn een goede bron van koolhydraten, met name van suikers zoals fructose en glucose.
  • Vitaminen: Bananen zijn rijk aan vitamine B6 en vitamine C.
  • Mineralen: Bananen bevatten goede hoeveelheden kalium, magnesium, ijzer en foliumzuur.
  • Vezels: Bananen bevatten een goede hoeveelheid vezels, die kunnen helpen bij een gezonde darmfunctie en het verminderen van het risico op hartziekten.
  • Antioxidanten: Bananen bevatten antioxidanten die beschermen tegen celschade en kan bijdragen aan het verminderen van het risico op bepaalde ziekten.

Een banaan is ook een goede snack voor sporters omdat ze een goede energiebron zijn en kalium bevatten dat helpt om spieren te onderhouden.

Des te rijper, des te zoeter

De zoetheid van een banaan is afhankelijk van de rijpheid, omdat tijdens het rijpen zetmeel omgezet wordt in suiker. In onrijpe bananen zit 20 keer zoveel zetmeel dan suiker, terwijl aan het eind van de rijping een banaan 20 keer zoveel suiker dan zetmeel bevat. Hierdoor smaakt een rijpere banaan zoeter dan een groene banaan.

Tot slot

Van bananen word je niet dik. Bananen zijn gezond en lekker. Wissel wel af met verschillende fruitsoorten, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je dagelijks nodig hebt.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het eten van bananen, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.