Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman
Pijn aan een pees of peesirritatie ontstaat meestal door overbelasting en niet door een ontsteking. Bij irritatie of pijn aan een pees is het advies om rustiger aan te doen met het getroffen lichaamsdeel, maar toch in beweging te blijven. Wel met aangepaste intensiteit! Paracetamol kan helpen bij pijnverlichting. Verder is het raadzaam om de spieren geleidelijk sterker te maken. Maar luister wil naar je lichaam en voorkom overbelasting. Bij aanhoudende of verergerende pijn is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.
Inhoud
- 1 Irritatie of pijn aan een pees
- 2 Wat is peesirritatie?
- 3 Wat is er mis met een pijnlijke pees?
- 4 Hoe herken je peesirritatie?
- 5 Hoe ontstaat peesirritatie?
- 6 Welke factoren bevorderen pijn aan de pees?
- 7 Verloop van peesirritatie
- 8 Hoe wordt peesirritatie gediagnosticeerd?
- 9 Hoe wordt peesirritatie behandeld?
- 10 Zelfzorgmaatregelen: Wat kun je zelf doen?
- 11 Reacties en ervaringen
Irritatie of pijn aan een pees
Veel sporters kennen het wel: pijn in het gebied dat ze keer op keer belasten. Vaak gaat het om een peesirritatie.
In één oogopslag:
- Peesirritatie kan ontstaan wanneer een pees vaak wordt belast.
- Irritaties aan pezen komen vaak voor in de schouder- en elleboogregio, bij sporters eerder in de knieën en voeten.
- Een geïrriteerde of pijnlijke pees moet een tijdje ontzien worden.
- Vaak volgt fysiotherapie.
Wat is peesirritatie?
Peesirritatie kan optreden wanneer je pezen, die zijn opgebouwd uit sterk bindweefsel, herhaaldelijk worden belast. Het gevolg? Op den duur kan overbelasting optreden, met pijn als ongewenst bijeffect.
De boosdoener? Vaak zijn het repetitieve bewegingen, denk aan de herhaalde bewegingen bij tennis of volleybal. De pezen in schouders en ellebogen zijn daarbij vaak de kop van Jut. In de benen krijgen met name de pezen van de knie en de achillespees van het onderbeen het zwaar te verduren.
Repetitieve handelingen zijn alomtegenwoordig in diverse sectoren: Inpakwerk, administratief werk, montagewerk, fruitteelt, voedingsindustrie, muzikanten, bouw, en meer… Of je nu pakketten inpakt, papierwerk afhandelt, montages uitvoert, fruit plukt, voeding bereidt, muziek maakt of bouwt – herhaalde handelingen zijn overal aanwezig. Ook in de sport!
Peesirritaties steken vaker de kop op naarmate we ouder worden. Vooral atleten hebben vaak met dit ongemak te maken.
Heb je een geïrriteerde pees? Dan is het tijd om deze even in de watten te leggen. Bescherm ‘m een tijdje en laat ‘m rusten. Daarna kan de pees geleidelijk weer wennen aan belasting. En raad eens? Speciale rekoefeningen zijn daarbij je beste maatjes.
Al met al geldt: peesirritaties komen vaker voor naarmate we ouder worden, met sporters die vaak in de frontlinie staan. Blijf in beweging, maar luister naar je lichaam! Neem peesklachten serieus.
Wat is er mis met een pijnlijke pees?
Meestal is pijn aan een pees het gevolg van overmatige belasting, niet van een ontsteking (een zogeheten ‘peesontsteking’). Spieren zijn verantwoordelijk voor onze bewegingen; ze spannen aan en buigen of strekken gewrichten. Pezen verbinden deze spieren met botten. Wanneer een spier intensief wordt gebruikt, ondervindt de pees hier ook de gevolgen van. Dit kan leiden tot kleine scheurtjes in de pees, die het lichaam normaal gesproken kan herstellen. Echter, bij overmatig en frequent gebruik kan dit herstelproces minder effectief zijn, wat resulteert in pijn en zwelling van de pees.
Pijn aan een pees kan zich manifesteren op verschillende plekken in je lichaam.
Als je de pees blijft overbelasten, kan dit leiden tot tendinopathie, oftewel een ‘zieke pees’. Tendinopathie is de wetenschappelijk naam voor een peesblessure.
Hoe herken je peesirritatie?
Pijn is het kenmerkende symptoom van peesirritatie, vaak gepaard gaand met beperkte mobiliteit. Het getroffen gebied kan voelen alsof het verhard is en lichte zwelling vertonen.
De pijn manifesteert zich meestal op de plek waar de pees aan het bot hecht. Vooral bij het strekken van de pees, het aanspannen van de bijbehorende spier of directe druk op de geïrriteerde pees kan de pijn intensiveren.
Bijvoorbeeld, bij peesirritatie in de achillespees zal staan op de tenen pijn veroorzaken. Interessant genoeg kan de pijn zelfs optreden in rust, zonder directe beweging.
Hoe ontstaat peesirritatie?
Mechanische overbelasting van pezen kan resulteren in kleine verwondingen en verminderde bloedcirculatie, leidend tot verklevingen en verkalkingen in het peesweefsel, wat uiteindelijk peesirritatie veroorzaakt.
Peesirritatie of pijn aan de pees kan opkomen door herhaalde belasting, vaak bij herhalende bewegingen zoals bij sporten of bepaalde werkzaamheden. Elleboogpezen kunnen geïrriteerd raken door zwaaien of slagen bij golf of tennis. Intensief hardlopen kan achillespeesoverbelasting veroorzaken, terwijl sporten met veel sprongen, zoals volleybal, kniepeesproblemen kan veroorzaken.
Overbelasting kan ook optreden bij andere activiteiten, zoals langdurig computergebruik met de muis. Zelden zal peesirritatie een bijwerking zijn van medicijnen, zoals bepaalde antibiotica.
Welke factoren bevorderen pijn aan de pees?
Risicofactoren voor peesirritatie zijn onder andere verkeerde uitlijning van de voeten, ongeschikt schoeisel, diabetes, gewrichts- en auto-immuunziekten die peesweefsel aantasten, roken, overgewicht, en over het algemeen neemt het risico toe met de leeftijd, vooral bij atleten.
Verloop van peesirritatie
Wanneer een pees geïrriteerd raakt en pijnlijk wordt, gaan veel mensen instinctief over tot bescherming van het getroffen gebied. Doorgaans verdwijnen de symptomen na enkele weken, maar het risico op herhaling blijft als de pees opnieuw te zwaar wordt belast.
Indien de beschermingsfase niet voldoende lang duurt, kan het geïrriteerde weefsel niet adequaat herstellen, wat de kans vergroot op latere scheuringen of rupturen van de pees (een zogeheten ‘peesruptuur’).
Hoe wordt peesirritatie gediagnosticeerd?
Naast lichamelijk onderzoek van het getroffen gebied informeert de arts ook naar werk en hobby’s die mogelijk peesoverbelasting veroorzaken. Ook zal de arts je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Soms wordt echografisch onderzoek uitgevoerd om tekenen van irritatie, zoals kleine verkalkingen in de pees, op te sporen. Om andere aandoeningen uit te sluiten, kunnen röntgenfoto’s of magnetische resonantie beeldvorming (MRI) overwogen worden.
Hoe wordt peesirritatie behandeld?
De eerste prioriteit in de behandeling is het beschermen van de pijnlijke of geïrriteerde pees, soms met behulp van spalken of verband. De rustfase zou ongeveer 3 tot 6 weken moeten duren. Daarna kan fysiotherapie helpen de pees geleidelijk aan normale belasting te wennen. Aanvullende interventies, zoals ultrasone behandelingen, massages of elektrotherapie, kunnen het herstel bevorderen. Pijnstillers kunnen ook tijdelijk worden ingenomen.
Als symptomen niet verbeteren, kan de arts cortisone-injecties of chirurgie overwegen. Tijdens een operatie kan beschadigd weefsel worden verwijderd of verklevingen worden losgemaakt om het herstel te bevorderen.
Zelfzorgmaatregelen: Wat kun je zelf doen?
Als je last hebt van een pijnlijke pees, dan kunnen de volgende zelfzorgmaatregelen soelaas bieden1Thuisarts. Ik heb pijn aan een pees. https://www.thuisarts.nl/pijn-aan-pees/ik-heb-pijn-aan-pees (ingezien op 11-11-2023):
Aanpassingen bij sporten
Verminder de intensiteit van je trainingen. Bijvoorbeeld, als je hardloopt, ga dan minder lang, minder ver en minder snel. Overweeg ook tijdelijk over te schakelen naar een andere sport zoals fietsen.
Werkgerelateerde aanpassingen
Als je pijn ervaart door werkactiviteiten, werk dan tijdelijk minder lang en minder zwaar. Bespreek dit met je werkgever of bedrijfsarts.
Vaker pauzes inlassen
Als je regelmatig sport of zwaar werk verricht, neem dan vaker pauzes om spieren en pezen rust te geven.
Blijf in beweging
Houd een zekere mate van activiteit aan. Volledige inactiviteit kan leiden tot verzwakking van de spieren.
Variatie in bewegingen (afwisseling)
Wissel je bewegingen af, zowel in sport als op het werk. Probeer verschillende activiteiten zoals hardlopen, wandelen en fietsen.
Versterk je spieren
Sterke spieren verdelen de kracht beter en verminderen de belasting op pezen. Doe rustig aan met spierversterkende oefeningen; vermijd zware krachttraining.
Raadpleeg een fysiotherapeut
Een fysiotherapeut kan helpen met geschikte oefeningen en begeleiding, vooral als je niet weet welke oefeningen goed zijn.
Pijnverlichting met paracetamol
Tegen de pijn kan je paracetamol nemen. Paracetamol is een middel waar de meeste mensen weinig bijwerkingen van ervaren.
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een pijnlijke of geïrriteerde pees, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.