Last Updated on 3 juni 2024 by M.G. Sulman
Een bruine tong duidt vaak op bruine haartong. Dit is een bruinverkleuring van vaak het achterste gedeelte van de tong, met een symmetrisch verdeling. De kleur van bruine haartong varieert van gelig, lichtbruin tot donkerbruin tot zelfs bijna zwart en het heeft dikwijls een harig aspect. Bruine haartong heeft in principe geen ziektewaarde. Het bruin verkleuren van de tong komt niet zo vaak voor, naar schatting heeft tot 3% van de bevolking er last van. Vooral rokers worden erdoor getroffen. De langwerpige tongpapillen verkleuren door pigmentvormende bacteriën en kleurstoffen. Secundaire infecties zoals Candida albicans kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van een bruine tong.
Inhoud
Symptomen van een bruine tong
Bij een bruine haartong verschijnt er een gekleurde, harige laag op het midden- en achtergedeelte van de tong. Deze verkleuring is meestal bruin, maar kan ook zwart, grijs, groen en geel zijn. Een jeukende tong, een brandende sensatie op de tong, slechte adem, smaakveranderingen, slechte smaak in de mond, misselijkheid en gebrek aan eetlust zijn andere mogelijke klachten. Bij het slikken kan een kietelend gevoel of misselijkheid ontstaan. De haartong kan vanzelf verdwijnen, maar kan soms lang aanwezig zijn.
Oorzaken
Bruine haartong is een goedaardige, hyperkeratotische verlenging van de draadvormige papillen op de tong, die groeien van ongeveer 1 mm tot maximaal 1,8 cm. Ze vormen daarmee een vachtachtige beslag op de tong. De papillen worden enerzijds gekleurd door pigmentvormende bacteriën en deels door secundaire infecties met Candida albicans (mondschimmel), anderzijds door het voedsel wat je eet of de medicijnen die je slikt. Een branderige tong treedt vaak op bij een superinfectie met Candida albicans.
Er zijn veel potentiële risicofactoren bekend, maar de exacte oorzaak is anno 2024 nog niet opgehelderd. Er wordt vermoed dat een verandering in de lokale omgeving in de mondholte (flora, pH, tongbewegingen) er aan ten grondslag liggen. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door antibiotica. Slechte mondhygiëne en bepaald voedsel (bijvoorbeeld het nemen van vloeibaar voedsel) lijken hierbij een rol te spelen.
Risicofactoren
Mogelijke risicofactoren van bruine haartong zijn onder meer:
- roken (met stip de belangrijkste risicofactor)
- overmatige consumptie van thee, koffie en alcohol
- bacteriën, schimmels
- medicijnen:
- antibiotica (bijvoorbeeld linezolid, tetracycline, doxycycline, erytromycine)
- antischimmelmiddelen
- glucocorticoïden (deze medicijnen onderdrukken de afweer)
- antacida (neutraliseren het maagzuur)
- psychotrope geneesmiddelen (zoals angstremmers, de antipsychotische medicijnen, de antidepressiva en de stemmingsstabilisatoren)
- fenothiazines (een basismolecule voor vele derivaten)
- olanzapine (remt wanen, hallucinaties en tics)
- medicijnen die een droge mond veroorzaken
- bestraling (radiotherapie) van het hoofdgebied
- drugsverslaving
- irriterende stoffen, zoals sterk mondwater, mondwater (bijvoorbeeld waterstofperoxide), zuigtabletten
- gebrek aan niacine (vitamine B3)
- immunosuppressie (hiv)
- uitdroging, droge mond
- mannelijk geslacht
- leeftijd (ouderdom)
Complicaties
Bruine haartong is een goedaardige verandering in het oppervlak van de tong en is vooral een cosmetisch probleem. Hoewel het vaak als onschadelijk wordt beschreven, kan het voor patiënten een ware last zijn.
Onderzoek en diagnose
De diagnose moet door een arts worden gesteld, bijvoorbeeld je huisarts. Het belangrijkste criterium is de verlenging van de papillen langer dan 3 mm. Bruine haartong moet worden onderscheiden van een tijdelijke bruinverkleuring van de tong zonder dat de tongpapillen in lengte toenemen, bijvoorbeeld bij het nemen van bismuthzouten, bosbessen en ander fruit, rode wijnen of bij het gebruik van mondwater. Andere ziekten zoals harige leukoplakie, acanthosis nigricans of schimmelinfectie kunnen een soortgelijk beeld opleveren. De arts zal in vragen naar je klachten en risicofactoren en daarna lichamelijk onderzoek uitvoeren.
Behandeling van een bruine tong
De eerste stap ter behandeling van een bruine tong is altijd het verbeteren van je mondhygiëne en het elimineren van risicofactoren. Medicamenteuze behandeling is de tweede keuze en kan worden toegepast bij ernstige gevallen of secundaire infecties.
Niet-medicamenteuze behandeling
De eerste keuze van behandeling is regelmatige reiniging van de tong met een zachte tandenborstel of tongreiniger (tongschraper) en een goede mondhygiëne met een milde tandpasta. Dit verwijdert onzuiverheden van de papillen en voorkomt dat ze zich opnieuw ontwikkelen. Er moet echter worden opgemerkt dat je moet stoppen met het gebruik van sterke mondspoelmiddelen, omdat deze de symptomen kunnen bevorderen of veroorzaken.
De risicofactoren moeten indien mogelijk worden geëlimineerd. De verkleuring verdwijnt bijvoorbeeld na stopzetting van bepaalde medicatie of wanneer de dosis wordt verlaagd. Doe dit alleen in overleg met de arts.
Als je mond te droog is, moet er voor gezorgd worden dat er voldoende hydratatie is. Voldoende (water) drinken is daarbij een eerste vereiste.
Een andere belangrijk maatregel is stoppen met roken.
Medicamenteuze behandeling
Medicijnen zijn de tweede keuze. Het gebruik van ureum zorgt ervoor dat na enkele dagen is de bruine tongaanslag gemakkelijker te verwijderen is met een tongschraper of tandenborstel. Je moet dit middel gebruiken volgens voorschrift.
Externe of interne antischimmelmiddelen worden alleen gebruikt als er secundaire kolonisatie van schimmels is met Candida albicans. Mondspoelingen moeten met voorzichtigheid worden gebruikt bij de behandeling, aangezien het ook een risicofactor is.
Systemische isotretinoïne kan worden overwogen voor de behandeling van ernstige gevallen. De talrijke voorzorgsmaatregelen moeten in acht worden genomen. De behandeling kan talloze bijwerkingen veroorzaken.
Prognose
Hoewel een bruine tong er misschien alarmerend uitziet, veroorzaakt het meestal geen gezondheidsproblemen en is het meestal pijnloos. Bruine haartong gaat meestal weg door de mogelijke oorzaken of bijdragende factoren weg te nemen en een goede mondhygiëne toe te passen.
Preventie
Alhoewel de oorzaak van bruine haartong anno 2024 niet volledig worden begrepen, zijn er talloze risicofactoren bekend. Deze bestaan uit roken en het overmatig gebruik van alcohol, koffie en thee. Irriterende stoffen in de vorm van mondwater of zuigtabletten moeten worden vermeden. Ook kan een vitaminedeficiëntie, zoals vitamine B en niacine. Bepaalde medicijnen, vooral sommige antibiotica, kunnen de ontwikkeling van bruine tong bevorderen.
Video over haartong
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het hebben van een bruine tong of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.
Bruine haatong. Ik heb wel last van een kleurtje regelmatig en hardnekkige slechte adem. Maar that’ts it dan ook. Verder is het sociaal ongemakkkelijk natuurlijk. Maar meestal overwin ik de omstandgidheden goed zolang ik hoopvol en positief blijf. Zo niet dan is de ervaring ook vaak stukkken onprettiger. Ik gebruik mondspoeling, maar ook eentje die ik zelf maak met water en zoutoplossing. Kan soms heel effectief werken!! Het blijft een lastig didngetje gezien je met iedereeen face to face praat en het liefst van dicht mogelijk. Zodat we lekkker erop veroordeeld kunnnen worden of wel goed zijn voor onszelf en daarmee anderen. Het is vervelend maar ik weiger dit m’n leven te beïnvloeden op een nagatieve wijze. Hell neee niet vandaag!!!