Kinderen die gepest worden kunnen psychosomatische klachten krijgen

Last Updated on 2 april 2023 by M.G. Sulman

Studies hebben aangetoond dat pesten zijn tol eist op de geestelijke gezondheid van de slachtoffers. Een nieuwe studie laat zien dat de effecten ook fysiek kunnen zijn. Dit worden ook wel psychosomatische klachten genoemd. Hierbij krijg je lichamelijke klachten waarvan de oorzaak van psychische aard is.

Huilend kind
Huilend kind /Bron: Pixabay

Pesten kan psychosomatische klachten veroorzaken

Uit een onderzoek dat is gepubliceerd op 16 september 2013 in het vakblad Pediatrics, blijkt dat pesten psychosomatische klachten kan veroorzaken.1Bullied Children and Psychosomatic Problems: A Meta-analysis. Gianluca Gini and Tiziana Pozzoli. Pediatrics peds.2013-0614; doi:10.1542/peds.2013-0614 Symptomen zoals ongewone hoofdpijn, verlies van eetlust, slaapproblemen, buikpijn of bedplassen kunnen signalen zijn dat een kind het slachtoffer is van pesten, aldus de onderzoekers.

Pesten gebeurt vaak op school

Vaker op de basisschool

Pesten komt het meeste voor op school, maar inmiddels komt ook digitaal pesten steeds vaker voor. Volgens het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) wordt ruim elf procent van de scholieren op de basisschool regelmatig gepest. Volgens de website Puber-wijzer wijzen de cijfers uit dat het percentage kinderen dat op de middelbare school te maken krijgt met pesten niet zo heel erg groot is. Naar schatting zes procent van alle kinderen wordt gepest. Dat lijkt weinig, maar die cijfers houden in dat er in iedere klas wel een kind is dat het pispaaltje is.

Grote scholen met grote klassen

Onderzoek laat zien dat pesten vooral voorkomt op grote scholen met grote klassen, waar het contact met de docent afstandelijk is. Sommige kinderen lopen een groter risico om gepest te worden, vooral zij die verschillen van hun leeftijdgenoten, die worden gezien als zwakker, die te kampen hebben met een depressie of worstelen met hun gevoel van eigenwaarde, maar ook zij die minder vrienden hebben en degenen die niet zo goed kunnen opschieten met anderen.

Autismespectrumstoornis

Onderzoek uit maart 2012, welke is uitgevoerd door het Kennedy Krieger Institute in Baltimore en de Johns Hopkins University, toonde aan dat maar liefst 63 procent van de kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) gepest werden.2Kennedy Krieger Institute (Mar 27, 2012). Children with Autism Bullied 3 Times as Much
http://www.disabled-world.com/health/neurology/autism/bully.php
Zij hadden drie keer meer kans om gepest te worden dan hun broers en zussen zonder autisme. Verder is gebleken dat één op de drie kinderen met een voedselallergie worden gepest.

Psychosomatische klachten

De onderzoekers beoordeelden 30 studies uit de hele wereld. Ze vergeleken de resultaten en vonden dat gepeste kinderen twee keer zoveel kans hadden als niet-gepeste kinderen om psychosomatische klachten te ontwikkelen. De relatie was meer uitgesproken in studies die een groter aantal jongens betrokken bij het onderzoek.

De onderzoekers wezen erop dat, omdat pesten zo wijdverbreid is in de wereld, moet worden beschouwd als een internationaal probleem voor de volksgezondheid.

Gevolgen kunnen aanhouden tot in de volwassenheid

De gevolgen van pesten kunnen ook aanhouden in de volwassenheid. Uit onderzoek blijkt dat gepest zijn als kind wordt geassocieerd met meer problemen bij het vinden van een reguliere baan, meer gezondheidsproblemen en slechte sociale relaties in de volwassenheid.3Dieter Wolke, William E. Copeland, Adrian Angold, and E. Jane Costello. Impact of Bullying in Childhood on Adult Health, Wealth, Crime, and Social Outcomes. Psychological Science 0956797613481608, first published on August 19, 2013 doi:10.1177/0956797613481608

Kinderen die betrokken waren bij pesten – als slachtoffers, als daders, of beide – hadden twee keer zoveel kans op problemen met betrekking tot het vinden en behouden van een baan en met hun financiën, dan degenen die niet betrokken waren bij pesten. Degenen die zowel pester en slachtoffer waren in de kindertijd, hadden zes keer meer kans op het ontwikkelen van een ernstige ziekte, of een psychiatrische stoornis. Bovendien werd er meer gerookt in deze groep.

Deze onderzoeksresultaten laten zien dat gepest worden negatieve gevolgen heeft op velerlei gebied, ook op de lange(re) termijn.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de gevolgen van pesten, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.