Bloedtestisbarrière (BTB): functie en betekenis

Last Updated on 2 februari 2024 by M.G. Sulman

De bloedtestisbarrière (BTB) is als een soort muur in de teelballen die een apart gedeelte creëert. Dit speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het proces waarbij zaadcellen worden aangemaakt. Het contact tussen bepaalde cellen, genaamd Sertoli-cellen, en hun speciale eiwitten is cruciaal om deze barrière in stand te houden en de zaadcellen door te laten. De cellen in de zaadballen, met name de Sertoli-cellen, hebben eiwitten die als bruggen functioneren. Deze eiwitten veranderen constant van vorm tijdens het proces waarbij zaadcellen worden aangemaakt. Deze veranderingen zijn nodig om de BTB te handhaven terwijl zaadcellen zich bewegen.

Germineel epitheel van de testikel. 1 basaalmembraan, 2 spermatogonia, 3 spermatocyt van de 1e orde, 4 spermatocyt van de 2e orde, 5 spermatide, 6 volgroeide spermatide, 7 Sertoli-cel, 8 bloedtestisbarrière / Bron: Wikimedia Commons

Betekenis en functie van de bloedtestisbarrière (BTB)

Wat is het?

De bloedtestisbarrière is een fysieke afscheiding tussen bloedvaten en de tubuli seminiferi (zaadbuisjes) in de teelballen. Ofschoon de term doet vermoeden dat het een barrière is voor bloed, wordt deze eigenlijk gevormd door de nauwe verbindingen tussen Sertolicellen in de zaadbuisjes.  Deze cellen zorgen voor steun, bescherming en voeding van de zich ontwikkelende zaadcellen. Daarom wordt de bloedtestisbarrière soms ook wel de ‘Sertoli-celbarrière’ genoemd. Het doel van deze barrière is om meer ontwikkelde kiemcellen (de jonge voorlopers van zaadcellen) te isoleren van het bloed.

Functie

De bloedtestisbarrière stelt Sertolicellen in staat de omgeving waarin kiemcellen (spermatocyten, spermatiden en sperma) zich ontwikkelen, te beheersen. Het voorkomt ook dat schadelijke stoffen de zaadbuisjes binnendringen, waardoor de kiemcellen tijdens hun ontwikkeling beschermd worden. De vloeistof in de zaadbuisjes, ook wel het lumen genoemd, verschilt van bloedplasma doordat het weinig eiwitten en glucose bevat, maar voornamelijk bestaat uit androgenen, oestrogenen en andere stoffen. De bloedtestisbarrière helpt bij het behouden van deze unieke chemische samenstelling.

Deze barrière komt voor bij alle dieren. Bij mensen is het afwezig tot ongeveer 8 jaar. Het begint zich te ontwikkelen tijdens de vroege puberteit (rond 11 of 12 jaar). Deze beschermende barrière is essentieel voor de productie van sperma (spermatogenese). Verstoring van de BTB kan leiden tot onvruchtbaarheid bij mannen.

Video over de bloedtestisbarrière

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de bloedtestisbarrière, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.