Candida auris: symptomen en behandeling levensgevaarlijke schimmelinfectie

Last Updated on 12 januari 2024 by M.G. Sulman

Candida auris (ook wel C. auris genoemd) is een schimmel die ernstige en levensgevaarlijke infecties veroorzaakt. Het aantal gevallen dat resistent is tegen echinocandinen is anno 2024 zorgwekkend. Deze geneesmiddelen worden gebruikt om ernstige schimmelinfecties te behandelen en worden het vaakst voorgeschreven ter behandeling van deze infectieziekte. De meest voorkomende klachten en symptomen van Candida auris zijn hoge koorts en koude rillingen. Er kunnen bijkomende symptomen optreden als de infectie zich verspreidt.

Candida auris / Bron: Wikimedia Commons

Wat is Candida auris?

Candida auris, ook wel C. auris genoemd,  is een soort schimmel die groeit als gist en ernstige infecties kan veroorzaken, meestal bij ernstig zieke patiënten. C. auris kan elk lichaamsdeel infecteren, inclusief het bloed of een wond. C. auris-infecties kunnen moeilijk te behandelen zijn vanwege de resistentie. C. auris kan ook op de huid of andere lichaamsdelen leven zonder iemand ziek te maken. Dit fenomeen wordt ‘kolonisatie’ genoemd.

Kolonisatie met de schimmel

Kolonisatie betekent dat je ergen op je lichaam C. auris met je meedraagt, maar geen infectie of symptomen van infectie hebt. Als je in de buurt bent geweest van een patiënt met een C. auris-infectie, kan een eenvoudige test uitwijzen of je de schimmel bij je draagt. Mensen die gekoloniseerd zijn met C. auris kunnen de schimmel doorgeven aan een andere persoon. Als je gekoloniseerd bent met C. auris, kun je wel later (alsnog) ziek worden van de schimmel.

Wie krijgt een Candida auris-infectie?

In het jaar 2009 nog werd de ‘superschimmel’ Candida auris als nieuwe soort ontdekt in Japan.1Satoh K, Makimura K, Hasumi Y, Nishiyama Y, Uchida K, Yamaguchi H. Candida auris sp. nov., a novel ascomycetous yeast isolated from the external ear canal of an inpatient in a Japanese hospital. Microbiol Immunol. 2009 Jan;53(1):41-4. doi: 10.1111/j.1348-0421.2008.00083.x. Erratum in: Microbiol Immunol. 2018 Mar;62(3):205. PMID: 19161556. Sindsdien heeft het zich snel verspreid naar andere landen. Het komt steeds vaker voor.

Candida auris treft vooral patiënten die al veel medische problemen hebben. De boosdoener infecteert meestal mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen of in een verpleeghuis wonen. Vooral patiënten met een verzwakt immuunsysteem door aandoeningen zoals bloedkanker of diabetes, die veel antibiotica krijgen of of aangesloten zijn om ene beademingsslang, voedingsslang, katheter in een ader of blaaskatheter, zijn de dupe. Gezonde mensen worden meestal niet getroffen door in een fectie met deze schimmel.

Verspreiding

C. auris kan zich door direct contact van patiënt op patiënt verspreiden in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Het kan ook worden verspreid door contact met besmette oppervlakken in de omgeving.

Wereldwijde verspreiding van Candida auria-infecties (2019) / Bron: Wikimedia Commons

Symptomen van een Candida auris-infectie

Symptomen worden niet altijd opgemerkt, omdat een patiënt die besmet is met Candida auris vaak al ziek is door een andere ernstige ziekte of aandoening. De symptomen van een C. auris-infectie zijn afhankelijk van het lichaamsdeel dat is aangetast. Voor bloedbaaninfecties zijn de meest voorkomende symptomen koorts en koude rillingen.

Anno 2024 is het nog niet duidelijk hoe lang het duurt voordat de (eerste) symptomen verschijnen. Het verschilt waarschijnlijk van patiënt tot patiënt.

Complicaties

Candida auris kan bloedbaaninfecties en zelfs de dood veroorzaken, vooral bij ziekenhuis- en verpleeghuispatiënten met ernstig onderliggend lijden. Meer dan 1 op de 3 patiënten met een invasieve C. auris-infectie, zoals een infectie die het bloed, het hart of de hersenen treft, komt te overlijden.

Behandeling van een Candida auris-infectie

Je krijgt een antischimmelmiddel dat de schimmel doodt waardoor de infectie verdwijnt.

Een Candida auris-infectie wordt vaak behandeld met antischimmelmiddelen (antimycotica) die echinocandinen worden genoemd. Andere soorten antischimmelmiddelen kunnen ook worden gebruikt.

Sommige C auris-infecties reageren niet op een van de hoofdklassen van antischimmelmiddelen. Ze zijn dan resisitent. In dergelijke gevallen kan meer dan één antischimmelmiddel of hogere doses van deze geneesmiddelen worden gebruikt.

Prognose

Infecties met Candida auris kunnen moeilijk te behandelen zijn vanwege de resistentie tegen antischimmelmiddelen. De schimmels raken resistent tegen beschikbare antimycotica en er zijn voorlopig niet veel alternatieven. Hoe goed de behandeling aanslaat, hangt onder meer af van:

  • De ernst van de infectie
  • Of de infectie zich heeft verspreid naar de bloedbaan en organen
  • Je algehele gezondheid
  • Mogelijke complicaties die optreden

C auris-infecties die zich verspreiden naar de bloedbaan en organen bij zeer zieke mensen kunnen vaak tot de dood leiden.

Dodelijke schimmel ‘Candida auris’ verspreidt zich over VS (maart 2023)

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over Candida auris, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.