Een maagbloeding is een bloeding van de maagwand. Bij kleine bloedingen kan dit onzichtbaar zijn (occult) en dus ongemerkt blijven. In dat geval kan een maagbloeding alleen aangetoond worden door middel van diagnostisch onderzoek. Je kan een maagbloeding dus lang niet altijd herkennen. Bij grotere hoeveelheden kan het bloed zichtbaar zijn in ontlasting of in braaksel. Een hevige maagbloeding kan aanleiding geven tot zwarte teerachtige ontlasting (melaena) of bloedbraken (hematemesis). Een maagbloeding kan verder gepaard gaan met misselijkheid, bloedarmoede en shock. Een maagbloeding kan dodelijk zijn als de bloeding heftig is en je in korte tijd veel bloed verliest.


Arts

Inhoud

Wat is een maagbloeding?

Onder een maagbloeding wordt een bloeding in de maagwand verstaan​, wat kan worden veroorzaakt door verschillende onderliggende ziekten met bijbehorende symptomen en soms levensbedreigende gevolgen die een zo snel mogelijke actie en diagnose vereisen.

Symptomen van een bloeding in de maag

Aan de volgende symptomen kun je een maagbloeding herkennen:

Zwarte teerachtige ontlasting

De belangrijkste symptomen van een maagbloeding is het hebben van zwarte teerachtige ontlasting of het braken van bloed. De donkere kleur van de ontlasting komt door de locatie van de bloeding. Bij een maagbloeding gaat het om een bloeding hoog in het spijsverteringskanaal en dit zal door vertering van het bloed leiden tot zwarte ontlasting. Een bloeding die zich bijvoorbeeld verderop in het spijsverteringskanaal bevindt zal leiden tot rood bloed bij de ontlasting, aangezien een dergelijke bloeding minder heeft blootgestaan aan vertering.

Bloedbraken

Een maagbloeding kan ook leiden tot het braken van bloed. Maar ook door een bloeding van de slokdarm of de twaalfvingerige darm kan bloed opgebraakt worden.

Bloedarmoede

Als er regelmatig (hevige) bloedingen optreden of als je steeds kleine hoeveelheden bloed verliest, kan er bloedarmoede (anemie) ontstaan. Bloedarmoede gaat gepaard de volgende klachten: vermoeidheid; een bleke huidskleur; of een abnormale daling van de bloeddruk bij het rechtop gaan zitten of staan vanuit een liggende houding.

Verbloedingsshock

Een toenemende bloeding kan leiden tot een verbloedingsshock, een potentieel levensbedreigende situatie waarbij acuut medisch ingrijpen nodig is. Een dergelijke toestand ontstaat door veel bloedverlies, waardoor het lichaam te weinig bloed heeft om al zijn organen van voldoende zuurstof en voedingsstoffen te voorzien.

Maag
Ligging van de maag in het lichaam / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Oorzaken van een maagbloeding

Een maagbloeding kan worden veroorzaakt door een ontsteking van het maagslijmvlies (gastritis), een maagzweer (ulcus pepticum) en maagkanker (maagcarcinoom). Een ontsteking van het maagslijmvlies kan ontstaan doordat bacteriën of bepaalde geneesmiddelen het beschermlaagje van het maagslijmvlies aantasten, als gevolg waarvan de maagwand niet meer beschermd is tegen de zure maaginhoud. Hierdoor raakt het maagslijmvlies geïrriteerd en ontstoken, en kan het gaan bloeden.

Drink je veel en regelmatig alcohol, dan raakt je maag aangetast en kun je ook een maagbloeding krijgen.

Andere mogelijke oorzaken zijn een corpus alienum (vreemd voorwerp) in de maag en het eten of drinken van giftige stoffen. Soms komt het ook voor dat bloedverdunners het bloed zo sterk verdunnen, dat een klein wondje in de maagwand maar moeilijk stopt met bloeden.

Maagzweer
Maagzweer / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

de arts zal vragen naar je klachten met behulp van een ontlastingstest kan de arts zien of er kleine bloeddeeltjes in de ontlasting van de patiënt zitten. Bovendien zal de arts je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Heb je eerder een maagbloeding gehad of ben je bekend met een maagzweer? Bovendien zal de arts informeren of je al lange tijd ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals diclofenac of ibuprofen gebruikt.

Bloedtelling

Als een maagbloeding wordt vermoed, moet er een bloedtelling worden gemaakt om aan te tonen of, en zo ja, hoe ernstig het bloedverlies is (Hb-daling). Bloedtelling is het aantal rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes in een bloedmonster. Bovendien moet zo snel mogelijk een gastroscopie worden uitgevoerd. Hierbij wordt een slangetje met camera door de slokdarm in de maag geduwd. De maag wordt geïnspecteerd en de bronnen van bloeding worden opgespoord.

MRI-enterografie

In onduidelijke gevallen kan indien nodig een MRI-enterografie worden uitgevoerd. Hierbij brengt de radioloog je dunne darm in beeld. Oraal contrastmiddel wordt toegediend vóór het MRI-onderzoek, om met name het slijmvlies van de dunne darm te visualiseren.

Behandeling van een maagbloeding

Medicijnen

Bij een maagbloeding krijg je medicijnen toegediend die het maagslijmvlies beschermen tegen de zure maaginhoud.

Behandeling van de onderliggende oorzaak

De behandeling van een maagbloeding bestaat uit opsporing en behandeling van de oorzaak. Vaak zal hiervoor een gastroscopie (kijkonderzoek) nodig zijn. Hierbij wordt met een flexibele kijkbuis de binnenkant van de maag bekeken. Soms wordt meteen geprobeerd de bloeding te stoppen. Dit kan worden gedaan door het dichtschroeien van het bloedende bloedvat, of het injecteren van bepaalde stollingsmedicijnen. Wanneer dit onvoldoende soelaas biedt, kan een operatie uitkomst bieden.

Behandeling van ernstig bloedverlies

Bij ernstig bloedverlies kan een opname op de Intensive Care afdeling nodig zijn. Bij ernstig bloedverlies worden er via een infuus vloeistoffen toegediend. Soms is een bloedtransfusie noodzakelijk. Deze handelingen worden verricht om een eventuele verbloeding te voorkomen.

Prognose (overlijden)

Grofweg 5-15% van de mensen met een maagbloeding komt hieraan te overlijden. Dit kan ook tijdens de slaap gebeuren. Factoren die van invloed zijn op de prognose, zijn een nieuwe bloeding, de onderliggende aandoening en je leeftijd.

Preventie

Onder meer de volgende maatregelen kunnen helpen om een maagbloeding te voorkomen:

  • Beperk het gebruik van NSAID’s, aangezien deze pijnstillers bijwerkingen kunnen geven, zoals maagklachten en maagbeschadigingen.
  • Beperk het gebruik van alcohol, aangezien overmatig alcoholgebruik ervoor kan zorgen dat het slijmvlies van de maag beschadigd raakt en dat je meer maagzuur in je maag krijg.
  • Stop met roken, aangezien roken het slijmvlies van de maag irriteert.
Maagbloeding voorkomen
Maagbloeding voorkomen / Bron: M.G. Sulman

Maagbloeding in 1875

Een maagbloeding met fatale afloop in het jaar 1875:

Maagbloeding in 1875
Bron: “Dagblad van Zuidholland en ’s Gravenhage”. ‘s-Gravenhage, 26-08-1875, p. 2.

Video over maagbloeding

Gerelateerde artikelen:

Last Updated on 9 augustus 2021 by M.G. Sulman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *