Koffie en hartritmestoornissen

Last Updated on 1 november 2023 by M.G. Sulman

Een lekker bakje troost kan soms zorgen voor wat tijdelijke klachten, zoals nervositeit of een snellere hartslag. De cafeïne in koffie heeft namelijk een stimulerende werking. Maar maak je geen zorgen, grootschalig onderzoek heeft aangetoond dat overmatig koffie drinken op de lange termijn geen verband houdt met hartritmestoornissen. In een mega-onderzoek van UC San Francisco hebben wetenschappers geen enkel bewijs gevonden dat gematigde koffiedrinkers problemen met hun hartslag krijgen.1Kim EJ, Hoffmann TJ, Nah G, Vittinghoff E, Delling F, Marcus GM. Coffee Consumption and Incident Tachyarrhythmias: Reported Behavior, Mendelian Randomization, and Their Interactions. JAMA Intern Med. 2021 Sep 1;181(9):1185-1193. doi: 10.1001/jamainternmed.2021.3616. Erratum in: JAMA Intern Med. 2023 Apr 1;183(4):394. PMID: 34279564; PMCID: PMC8290332. Sterker nog, voor iedere extra kop koffie die een paar honderdduizend mensen dagelijks achterover sloegen, daalde het risico op hartritmestoornissen met 3 procent. Dit omvatte zaken als voorkamer fibrillatie (VKF) , één van de meest voorkomende ritmestoornissen, alsook extrasystole of premature ventriculaire contractie (PVC). Dit is een cardiologisch verschijnsel, waarbij het hart een contractie (hartslag) overslaat waarna er een extra krachtige contractie volgt. 

Koffie en hartritmestoornissen / Bron: Pixabay

Wetenschappelijk onderzoek

Koffie, een van ’s werelds meest geliefde drankjes, heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat aandacht gekregen als het gaat om hartritmestoornissen. Sommige richtlijnen stelden voor om cafeïne te vermijden om het risico op deze aandoeningen te verkleinen, gebaseerd op aannames en een klein onderzoek uit 1980.2Prineas RJ, Jacobs DR Jr, Crow RS, Blackburn H. Coffee, tea and VPB. J Chronic Dis. 1980;33(2):67-72. doi: 10.1016/0021-9681(80)90029-6. PMID: 6153390. Recentere studies laten echter geen verhoogd risico op snelle hartritmes zien bij koffieliefhebbers.

Wat nog interessanter is, is dat koffie allerlei gezondheidsvoordelen kan hebben, zoals antioxidante en ontstekingsremmende effecten, en het wordt geassocieerd met een lager risico op kanker, diabetes, de ziekte van Parkinson en zelfs een langer leven. En deze voordelen lijken vooral op te treden bij cafeïnehoudende koffie.

Kortom, terwijl aan sommige mensen het advies werd gegeven om koffie te vermijden vanwege mogelijke hartritmeproblemen, was dat helemaal niet nodig. Dit nieuwe onderzoek heeft zich gericht op de relatie tussen koffieconsumptie en het risico op hartritmestoornissen. De onderzoekers gebruikten een groot, op de bevolking gebaseerd cohort, zelfrapportage van deelnemers, mendeliaanse randomisatie3Mendeliaanse randomisatie is een methode in onderzoek waarbij genetische verschillen worden gebruikt om te zien of iets (bijvoorbeeld het hebben van een bepaald gen) echt invloed heeft op iets anders (bijvoorbeeld een ziekte). Het helpt wetenschappers om te begrijpen of er een oorzaak-en-gevolgrelatie is. en interactieanalyses om deze associaties te verhelderen.

Wetenschappelijk onderzoek: Koffie en hartgezondheid

Doel van het onderzoek

In dit grootschalige onderzoek wilden wetenschappers het verband onderzoeken tussen het drinken van gewone cafeïnehoudende producten, zoals koffie, en het risico op hartritmestoornissen.

Opzet en deelnemers

Ze gebruikten gegevens van de UK Biobank tussen 1 januari 2006 en 31 december 2018. Na het toepassen van uitsluitingscriteria hadden ze gegevens van 386.258 deelnemers beschikbaar voor analyse.

Onderzochte blootstellingen

De belangrijkste blootstellingen waren de dagelijkse koffie-inname en genetische polymorfismen die het cafeïnemetabolisme beïnvloeden.

Resultaten

Gedurende een gemiddelde follow-up van 4,5 jaar ontwikkelden 16.979 deelnemers hartritmestoornissen. Maar nu komt het goede nieuws! Na correctie voor verschillende factoren, ontdekten ze dat elk extra kopje gewone koffie geassocieerd was met een 3% lager risico op hartritmestoornissen.

Specifieke hartritmestoornissen

De onderzoekers keken ook naar verschillende soorten hartritmestoornissen, waaronder voorkamer fibrillatie (VKF), ye snelle hartritmes (tachycardie), en andere. Opvallend was dat de associaties vergelijkbaar bleven voor deze verschillende soorten hartritmestoornissen.

Genetische invloed

De onderzoekers onderzochten ook of genetische factoren die van invloed zijn op het cafeïnemetabolisme een rol spelen. Zelfs hieruit bleek dat koffieconsumptie geen verhoogd risico op hartritmestoornissen veroorzaakte.

Conclusie

Deze grootschalige studie toonde aan dat meer koffie drinken geassocieerd is met een lager risico op hartritmestoornissen. Zelfs genetische factoren leken niet van invloed te zijn op deze positieve associatie. Koffie geeft je niet alleen een boost in de ochtend, maar beschermt ook tegen hartritmestoornissen.

Koffie en een lang leven?

Wetenschappelijk onderzoek, waaronder een studie van de University of Southern California, geeft enkele opmerkelijke inzichten gegeven over de impact van koffie op onze algehele hartgezondheid.4Park SY, Freedman ND, Haiman CA, Le Marchand L, Wilkens LR, Setiawan VW. Association of Coffee Consumption With Total and Cause-Specific Mortality Among Nonwhite Populations. Ann Intern Med. 2017 Aug 15;167(4):228-235. doi: 10.7326/M16-2472. Epub 2017 Jul 11. PMID: 28693036; PMCID: PMC7494322.

Het blijkt dat koffie drinken verband houdt met een langer leven. Mensen die regelmatig van hun kopje koffie genieten, hebben minder kans op hart- en vaatziekten. Koffie lijkt dus niet alleen onze dagen op te fleuren, maar ook ons hart gezonder te maken.

Wat is het mechanisme hierachter? Het blijkt dat een kop koffie de bloedstroom door onze kleine bloedvaten aanzienlijk verbetert, waardoor ons hart mogelijk minder inspanning hoeft te leveren.

Kortom, je kunt gerust blijven genieten van dat heerlijke bakkie leut zonder je zorgen te hoeven maken over je hart.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over koffie en hartritmestoornissen, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.