Bananenwijn: zelf maken + recept

Last Updated on 12 juni 2023 by M.G. Sulman

Bananenwijn is een vruchtenwijn die uitsluitend wordt gemaakt van bananen. Het verschilt van bananenbier, dat een lange traditie heeft in Oost-Afrika en daar van grote culturele betekenis is. Je kunt zelf op vrij eenvoudige wijze bananenwijn maken. 

Bananenplant / Bron: Wikimedia Commons

Recept voor het zelf maken van bananenwijn

Procedé

Hieronder volgt een basisrecept voor het maken van bananenwijn:

Ingrediënten:

  • 2 kg rijpe bananen
  • 1 kg suiker
  • 4 liter water
  • 1 theelepel wijn- of champagnegist
  • 1 theelepel gistvoeding
  • Naar keuze: citroensap

Bereidingswijze:

  • Schil de bananen en snijd ze in kleine stukjes.
  • Pak een grote pan en doe de bananenstukjes erin.
  • Voeg water toe.
  • Breng het mengsel aan de kook.
  • Laat de bananenbrij ongeveer 20 minuten sudderen totdat de bananen zacht zijn.
  • Haal de pan van het vuur en laat het bananenmengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Giet het mengsel door een zeef of kaasdoek om de vaste stukjes te verwijderen, maar de vloeistof te behouden.
  • Giet de gezeefde vloeistof in een schone glazen fles of een fermentatie-emmer (te koop op internet)
  • Voeg suiker toe aan de vloeistof. Daarna goed mengen totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Voeg de wijn- of champagnegist toe aan het mengsel en doorroeren.
  • Voe het citroensap toe aan het mengsel (als je ervoor kiest om citroensap te gebruiken ter bereiding de bananenwijn).
  • Dek de fermentatie-emmer of fles af met een luchtsluis of een schoon doekje zodat de gassen kunnen ontsnappen tijdens het fermentatieproces.
  • Plaats de emmer of fles op een koele en donkere plaats.
  • Laat het mengsel gedurende 4-6 weken fermenteren. In deze tijd zal de suiker worden omgezet in alcohol.
  • Na deze fermentatieperiode kun je de wijn overhevelen naar schone flessen.
  • Sluit deze af met kurken of andere geschikte afsluitingen.
  • Laat de bananenwijn nog minstens 2 maanden rijpen op een koele plaats, bij voorkeur in een wijnkelder of koelkast. In deze periode kan de smaak zich ten volle ontwikkelen.
  • Na deze rijpingsperiode is de bananenwijn klaar om te drinken!
Fermentatiepot met luchtsluis

Instructievideo

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over (het zelf maken van) bananenwijn, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.