Last Updated on 4 september 2022 by M.G. Sulman

De welbespraakte Allie Beth Stuckey is auteur, spreker, commentator en presentator van de BlazeTV-podcast Relatable. Hierin bespreekt en analyseert ze (actuele) culturele, theologische en politieke onderwerpen vanuit een orthodox-christelijk perspectief. In de podcast van 26 augustus 2022 praat ze met de stralende Sophia Galvin, oprichter van Rainbow Redemption Project (volg haar op Twitter) en detransitioner, die haar fascinerende verhaal deelt over transitie, detransitie en uiteindelijk het vinden van verlossing door Jezus Christus. 

Detransitie / Bron: After Hormones & Surgery, She Found Christ | Guest: Sophia Galvin | Ep 667

Na hormonen en medicijnen vindt Sophia haar identiteit in Christus

In de podcast worden Sophia’s aanvankelijke gevoelens van genderdysforie als tiener besproken en wat haar ertoe bracht om in transitie te gaan naar een man (wat overigens feitelijk onmogelijk is). Deze overgang probeerde ze te realiseren met medicijnen (hormonen) en een operatie. Daarna kwam bij haar langzaamaan het besef dat ze eigenlijk een vrouw is. Er volgde een proces van detransitie. Sophia vertelt dat zij vervolgens tot geloof kwam in de Here Jezus Christus en dat nu haar ware, permanente identiteit in Christus is.

Vervolgens komt aan bod hoe gelovigen het onderwerp transgender-ideologie en voornaamwoorden – verwijs je naar ’transmannen’ met ‘hij’ en ’transvrouwen met ‘zij’ of juist niet – op een waarheidsgerichte manier dienen te benaderen.

Transitie en detransitie

Naarmate er meer jonge mensen in transitie gaan, komen er ook steeds meer mensen terug op hun transitie. Zij komen dan in een traject wat ‘detransitie’ wordt genoemd. Sophia Galvin is één hunner. Zij kreeg een tijdlang mannelijke hormonen (testosteron) toegediend en zij onderging een operatie, maar kwam op haar schreden terug (alhoewel ze niet alle veranderingen meer ongedaan kan maken).

Sophia nam op 17-jarige leeftijd de beslissing om de transitie naar een man te maken, waar zij ten onrechte van was overtuigd dat dat mogelijk was.1Je psyche (gevoelens) kan je ontologie (zijn) niet veranderen. Ook niet middels het toedienen van hormonen en het ondergaan van zogeheten ‘geslachtsveranderende operaties’. Achteraf betreurt ze haar beslissing: “Het was een vreselijke beslissing en dus nam ik op 20-jarige leeftijd de beslissing om in detransitie te gaan.”

Zij voelde zich als tienermeisje gewoon heel ongemakkelijk in haar lichaam en ook bepaalde dingen die haar waren overkomen droegen daaraan bij. Zij worstelde ook van jongs af aan met seksuele gevoelens voor personen van hetzelfde geslacht, wat haar ertoe heeft gebracht om actief te worden in de LGBTQIA+-gemeenschap. Zij werd er naar eigen zeggen door geïndoctrineerd. Ook de huidige tijdsgeest speelde daarin een belangrijke rol. Zij wilde eigenlijk LGBTQIA+-activist worden voordat zij de beslissing nam om in transitie te gaan.

Genderdysforie openbaarde zich op haar 17e levensjaar. Zij was altijd al een soort tomboy. Dit is een meisje of vrouw die zich gedraagt volgens de geslachtsrol die aan mannen wordt toegeschreven. Maar het was echt op haar 17e toen de genderdysforie de kop opstak. Mensen met genderdysforie hebben een sterk gevoel van onvrede met het geslacht waarmee ze geboren en opgegroeid zijn.

Uiteindelijk leidt het tot een traject van transitie, waarbij ze mannelijke geslachtshormonen krijgt toegediend en een dubbele borstamputatie ondergaat. Bij het toedienen van testosteron ontstaat na 6 weken tot 3 maanden in de meeste gevallen een onomkeerbare mannelijke lage stem. Dat is ook bij Sophie hoorbaar.

Niet lang na de dubbele borstamputatie slaat de twijfel toe en begint haar weg terug naar wie ze daadwerkelijk is: een vrouw. Veelzeggend is het antwoord van Sophie op de vraag van Allie: “Hoe was het toen je voor het eerst in de spiegel keek en besefte dat ze [je borsten] weg waren?” Sophie zegt daarop: “Dit gaat mij niet helpen. Dat was mijn eerste gedachte.”

Later komt ze tot levend geloof in Jezus Christus en dat verandert haar kijk op man/vrouw en seksualiteit pas echt volkomen.

Video: zij kwam terug op het transgender-zijn

De podcast ‘Van transgender naar getransformeerd door Christus’ (‘From transgender to transformed by Christ’)is hier te zien:

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over detransitie of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.