Detransitie: zij kwam terug op het transgender-zijn

Last Updated on 21 juni 2024 by M.G. Sulman

De welbespraakte Allie Beth Stuckey is auteur, spreker, commentator en presentator van de BlazeTV-podcast Relatable. Hierin bespreekt en analyseert ze (actuele) culturele, theologische en politieke onderwerpen vanuit een orthodox-christelijk perspectief. In de podcast van 26 augustus 2022 praat ze met de stralende Sophia Galvin, oprichtster van Rainbow Redemption Project1https://www.rainbowredemptionproject.com/  en detransitioner, die haar fascinerende verhaal deelt over transitie, detransitie en uiteindelijk het vinden van verlossing door Jezus Christus. 

Detransitie / Bron: After Hormones & Surgery, She Found Christ | Guest: Sophia Galvin | Ep 667

Na hormonen en medicijnen vindt Sophia haar identiteit in Christus

In de podcast worden Sophia’s aanvankelijke gevoelens van genderdysforie als tiener besproken en wat haar ertoe bracht om in transitie te gaan naar een man (wat overigens feitelijk onmogelijk is). Deze overgang probeerde ze te realiseren met medicijnen (hormonen) en een operatie. Daarna kwam bij haar langzaamaan het besef dat ze eigenlijk een vrouw is. Er volgde een proces van detransitie. Sophia vertelt dat zij vervolgens tot geloof kwam in de Here Jezus Christus en dat nu haar ware, permanente identiteit in Christus is.

Vervolgens komt aan bod hoe gelovigen het onderwerp transgender-ideologie en voornaamwoorden – verwijs je naar ‘transmannen’ met ‘hij’ en ‘transvrouwen met ‘zij’ of juist niet – op een waarheidsgerichte manier dienen te benaderen.

Transitie en detransitie

Hormonen en borstamputatie

Naarmate er meer jonge mensen in transitie gaan, komen er ook steeds meer mensen terug op hun transitie. Zij komen dan in een traject wat ‘detransitie’ wordt genoemd. Sophia Galvin is één hunner. Zij kreeg een tijdlang mannelijke hormonen (testosteron) toegediend en zij onderging een operatie, maar kwam op haar schreden terug (alhoewel ze niet alle veranderingen meer ongedaan kan maken).

In transitie gaan

Sophia nam op 17-jarige leeftijd de beslissing om de transitie naar een man te maken, waar zij ten onrechte van was overtuigd dat dat mogelijk was.2Je psyche (gevoelens) kan je ontologie (zijn) niet veranderen. Ook niet middels het toedienen van hormonen en het ondergaan van zogeheten ‘geslachtsveranderende operaties’. Achteraf betreurt ze haar beslissing: “Het was een vreselijke beslissing en dus nam ik op 20-jarige leeftijd de beslissing om in detransitie te gaan.”

Actief in de LGBTQIA+-gemeenschap

Zij voelde zich als tienermeisje gewoon heel ongemakkelijk in haar lichaam en ook bepaalde dingen die haar waren overkomen droegen daaraan bij. Zij worstelde ook van jongs af aan met seksuele gevoelens voor personen van hetzelfde geslacht, wat haar ertoe heeft gebracht om actief te worden in de LGBTQIA+-gemeenschap. Zij werd er naar eigen zeggen door geïndoctrineerd. Ook de huidige tijdsgeest speelde daarin een belangrijke rol. Zij wilde eigenlijk LGBTQIA+-activist worden voordat zij de beslissing nam om in transitie te gaan.

Genderdysforie

Genderdysforie openbaarde zich op haar 17e levensjaar. Zij was altijd al een soort tomboy. Dit is een meisje of vrouw die zich gedraagt volgens de geslachtsrol die aan mannen wordt toegeschreven. Maar het was echt op haar 17e toen de genderdysforie de kop opstak. Mensen met genderdysforie hebben een sterk gevoel van onvrede met het geslacht waarmee ze geboren en opgegroeid zijn.

De twijfel slaat toe

Uiteindelijk leidt het tot een traject van transitie, waarbij ze mannelijke geslachtshormonen krijgt toegediend en een dubbele borstamputatie ondergaat. Bij het toedienen van testosteron ontstaat na 6 weken tot 3 maanden in de meeste gevallen een onomkeerbare mannelijke lage stem. Dat is ook bij Sophie hoorbaar.

Niet lang na de dubbele borstamputatie slaat de twijfel toe en begint haar weg terug naar wie ze daadwerkelijk is: een vrouw. Veelzeggend is het antwoord van Sophie op de vraag van Allie: “Hoe was het toen je voor het eerst in de spiegel keek en besefte dat ze [je borsten] weg waren?” Sophie zegt daarop: “Dit gaat mij niet helpen. Dat was mijn eerste gedachte.”

Tot geloof komen

Later komt ze tot levend geloof in Jezus Christus en dat verandert haar kijk op man/vrouw en seksualiteit pas echt volkomen. Haar leven is getransformeerd door de Heilige Geest (Titus 3:5).

Sophia Galvin was ook te gast bij The Becket Cook Show. Deze show wordt gemaakt door Becket Cook. Hij bespreekt daarin wekelijks, al dan niet met een gast, actuele onderwerpen en hij verplettert de leugens van de huidige seculiere, postmoderne cultuur met de waarheid.

Becket Cook leefde als homoseksuele man tot 2009. In dat jaar stemde hij er schoorvoetend mee in om een kerkdienst bij te wonen, waar hij tot levens geloof in Christus kwam en hij door het evangelie werd omgevormd. Hij kwam tot het besef dat homoseksualiteit zonde was en dat hij dat leven niet meer kon leven.

Helaas is deze aflevering niet meer terug te vinden op YouTube of elders.

Een transgender komt thuis

In onderstaande video vertelt Laura Perry, auteur van het boek ‘Een transgender komt thuis’, over haar leven. Hoe ze in transitie ging tot man, tot geloof kwam en weer terugkeerde naar haar vrouw-zijn. Zoals God het wilde. Een indrukwekkend getuigenis van een jonge vrouw die worstelde met genderdysforie, onder leiding van prof. dr. Benno Zuiddam.

Detransitioner onthult donkere wereld van ‘genderbevestigende zorg’

Voor de Democraten in de Verenigde Staten is seksuele identiteit een totale obsessie geworden. Toch kan een rechter van het Hooggerechtshof niet eens de vraag beantwoorden: “Wat is een vrouw?” De Amerikaanse president Joe Biden heeft in 2022 Ketanji Brown Jackson genomineerd voor het Hooggerechtshof. Zij kon geen definitie geven voor het woord ‘vrouw’, want zij ‘was geen bioloog’.3New York Post. Judge Jackson declines to define ‘woman,’ says she’s ‘not a biologist’. https://nypost.com/2022/03/23/sen-blackburn-slams-judge-jackson-on-definition-of-woman/ Ontluisterend en bizar.

Deze verwarring heeft onomkeerbare gevolgen, en Chloe Cole is het levende bewijs daarvan. Op 13-jarige leeftijd kreeg ze met spoed een levensveranderende hormoonbehandeling, gevolgd door operaties, allemaal in opdracht van volwassenen en ‘experts’ die volhielden dat ze transgender was. Als gevolg hiervan zal ze nooit borstvoeding kunnen geven, ook niet na detransitie.

Zij kreeg voor haar operatie te horen dat zij haar vermogen om borstvoeding te geven zou verliezen, maar zij vond dat toentertijd niet echt belangrijk. Op een gegeven ogenblik, een aantal jaren na haar transitie, volgde zij een opleiding en zij kreeg toen ook het vak ontwikkelingspsychologie. Daar kwam onder meer aan bod dat borstvoeding de band tussen moeder en kind kan versterken. Het drong toen opeens tot haar door dat zij een kind geen borstvoeding zou kunnen geven als zij dat op een dag zou willen en dat dus ook deze manier van een band opbouwen voor haar was afgesneden. Naast alle andere voordelen van borstvoeding. Zij heeft toen een paar emotioneel zware weken gehad; ze zat op de bodem van de put. Twee weken later kwam ze tot de slotsom: “Dit is allemaal verkeerd en ik betreur elke stap hiervan, dit had niet mogen gebeuren. Het heeft alles alleen maar erger gemaakt.” Daarna volgde haar coming-out als detransitioner.

In deze aflevering van The Glenn Beck Podcast heeft Glenn een moeilijk, maar belangrijk gesprek met Chloe. Ze onthult de duistere wereld van ‘genderbevestigende zorg’, van hormoonblokkers tot borstamputaties. Iets waar volgens haar geen enkele tiener ooit aan zou moeten worden onderworpen.

Chloe waarschuwt ook de ouders voor de redenen waarom ze die beslissing om in transitie te gaan in de eerste plaats heeft genomen: sociale media, angst en een verlangen naar acceptatie. En ze geeft ouders een handleiding over hoe te reageren op situaties zoals de hare: “Toon ze liefde zonder de waan te bevestigen.”

Twee deskundigen aan het woord

Op 21 oktober 2022 interviewde Andy Ngo medisch psychotherapeut Dr. Az Hakeem en de socioloog Michael Biggs van de Universiteit van Oxford over hun kritische geschriften en onderzoek over de medische transitie van kinderen.

Trauma van ouders in een wereld van gendergekte

Dr. Jordan B. Peterson en Miriam Grossman bespreken het verdriet en trauma dat gepaard gaat met de transgenderbeweging, niet alleen voor degenen die in transitie zijn, maar ook voor de ouders en families die in een verdomhoekje terechtkomen als ze weigeren de waan van hun eigen kind te bevestigen. Ze gaan ook uitvoerig in op de geschiedenis van de ideologie, het wangedrocht van Dr. John Money en zijn afschuwelijke mislukte experiment waarop hij zijn doctrines bouwde.

Miriam Grossman MD is arts, auteur en spreker. Voordat genderideologie op iemands radar kwam, waarschuwde ze ouders voor de gevaren ervan in haar boek uit 2009, “You’re Teaching My Child WHAT?” Dr. Grossman spreekt al jaren over de verovering van haar beroep door ideologen, wat leidt tot gevaarlijke en experimentele behandelingen van kinderen en verraad aan ouders. Dr. Grossman was te zien in de succesvolle documentaire van de Daily Wire “What Is A Woman?” Zij heeft vier boeken op haar naam staan en haar werk is vertaald in elf talen. Dr. Grossman afgestudeerd psychiater en heeft zich gespecialiseerd in kinder- en jeugdpsychiatrie.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over detransitie of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.