LACNES: chronische pijn in de zij door zenuwbeknelling

Last Updated on 28 februari 2024 by M.G. Sulman

LACNES (Lateral Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome) is een pijnbeeld waarbij sprake is van neuropathische pijn, ook wel zenuwpijn of neuralgie genoemd. De pijn lijkt op de pijn bij ACNES, waarbij er sprake is van pijn aan de voorzijde van de buik. Bij LACNES is er evenwel sprake van pijn aan de zijkant van het lichaam. Hiermee wordt het gebied tussen de oksel en het bekken bedoeld. Het pijnpunt van maximale pijn kan de arts met één vinger aanwijzen. Chronische pijn in de zij kan dus worden veroorzaakt door een zenuwbeknelling.

Vrouw met pijn in de zij a.g.v. LACNES bezoekt een arts / Bron: Freepik

Chronische pijn in de zij door zenuwbeknelling

Bij LACNES gaat het om pijn aan de zijkant van het lichaam. Het gaat om gelokaliseerde pijn die met een vingertop is aan te wijzen (triggerpoint). De pijn is chronisch van aard, ofschoon het wisselend in prestentatie kan zijn, met soms dagen wel en dan weer geen pijn.1Máxima MC. LACNES (chronische pijn in de flank). https://www.mmc.nl/solvimax/aandoeningen-en-behandelingen/lacnes-chronische-pijn-in-de-flank/ (ingezien op 5-9-2022) Het gaat hierbij om een zenuwbeknelling.

Oorzaak van LACNES

Wat de precieze oorzaak is voor het ontstaan van het LACNES-pijnsyndroom is anno 2024 nog onduidelijk. Máxima MC doet daar thans onderzoek naar.2 Máxima MC. LACNES (chronische pijn in de flank). https://www.mmc.nl/solvimax/aandoeningen-en-behandelingen/lacnes-chronische-pijn-in-de-flank/ (ingezien op 5-9-2022) LACNES is een subtype van ACNES (Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome). Bij het buikwandpijnsyndroom ACNES ontstaat er gelokaliseerde pijn als gevolg van een beknelde zenuw in de buikwand. Maatman et al. gaven aan dat LACNES een ondergediagnosticeerde vorm van neuropathische flankpijn is die wordt veroorzaakt door verstoringen in de gevoelszenuwtakjes van de intercostale zenuwen die voortkomen uit de Th7-12-wervels.3 Maatman RC, Papen-Botterhuis NE, Scheltinga MRM, et al. Lateral cutaneous nerve entrapment syndrome (LACNES): a previously unrecognized cause of intractable flank pain. Scand J Pain 2017;17:211–7.doi:10.1016/j.sjpain.2017.10.007pmid:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29111493

Symptomen van LACNES

LACNES kan plotseling of geleidelijk aan ontstaan. Het gaat om chronische of aanhoudende milde tot onhoudbare pijn in de zij. Deze pijn is gelokaliseerd en is met één vinger aan te wijzen. De pijn bij LACNES is houdingsafhankelijk, wat betekent dat de pijn verergert bij het aannemen van bepaalde houdingen. Het gaat om een doffe, zeurende en soms stekende pijn.

Máxima MC meldt dat afknelling van de gevoelszenuwtakjes kan leiden tot overgevoeligheid van het stukje huid dat bij deze zenuw hoort. 4Máxima MC. LACNES (chronische pijn in de flank). https://www.mmc.nl/solvimax/aandoeningen-en-behandelingen/lacnes-chronische-pijn-in-de-flank/ (ingezien op 5-9-2022) Het betreffende stukje huid voelt dof en minder gevoelig aan. Als je licht knijpt in de huid kan dat wel als zeer gevoelig worden ervaren.

Soms kan je kleding irriteren op de huid, bijvoorbeeld als het tegen de pijnlijke plek schuurt of wrijft.

De pijn is aanhoudend of intermitterend (met tussenpozen verschijnend).

Onderzoek en diagnose

Na een vraaggesprek met de arts volgt een lichamelijk. onderzoek. Indien de arts bekend is met het syndroom, dan is het verhaal van de patiënt samen met lichamelijk onderzoek meestal genoeg om de diagnose te stellen.

De arts begint met het testen van het gevoel van de huid. De drukgevoeligheid (sensibiliteit) van de huid kan getest worden door met een dunner of dikker draadje of een wattenstaafje op de huid te drukken. Bij een meerderheid van de mensen met LACNES kan een specifiek gebied worden aangeduid waar de huid minder gevoelig of juist overgevoelig is. Ook valt op dat wanneer de huid getest wordt met koud voorwerp, deze anders koud aanvoelt op de aangedane zijde dan aan de ‘gezonde’ zijde.

Met slechts één vinger kan het maximale pijnpunt worden vastgesteld. Meestal is dat op de rand van een rib. Daaromheen wordt de pijn als minder heftig ervaren. Bij een kneep in de huid ter hoogte van het triggerpoint (de zogeheten ‘pinch test’), blijkt dat de plek vaak zeer gevoelig is vergeleken met dezelfde test bij overige huid.

Behandeling van LACNES

De behandeling van LACNES kan op 2 manieren plaatsvinden:

  • met medicatie (injectietherapie)
  • met Pulsed Radio Frequente Stroom (PRF), meestal in combinatie met
    medicatie

Injectietherapie

LACNES kan middels injectietherapie behandeld worden. Er wordt een injectie geplaatst met lidocaïne (een verdovingsmiddel), waaraan methylprednison (een bijnierschorshormoon) is toegevoegd. De overall tevredenheid van de injectietherapie ligt op iets meer dan 50%. Deze injecties kunnen zo nodig regelmatig worden herhaald.

Injectie / Bron: Freepik

Pulsed Radio Frequente Stroom (PRF)

Met korte stroomstootjes wordt bij de zenuw een elektromagnetisch veld aangelegd. Dit is van invloed op de zenuw, waarna de pijn afneemt.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over LACNES, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.