Fibromyalgie en de ogen: oogproblemen

Last Updated on 12 januari 2024 by M.G. Sulman

Fibromyalgie is een chronische aandoening waarbij je last hebt van langdurige pijn in je spieren en bindweefsel. De oorzaak van fibromyalgie is anno 2024 nog onbekend. Bij fibromyalgie zijn er geen afwijkingen in de spieren en gewrichten te vinden. Fibromyalgie treft zowel het zenuwstelsel als het bewegingsapparaat. Zo’n 80 tot 90% van de patiënten is vrouw. De klachten verschillen sterk per persoon. De een kan bijvoorbeeld vooral pijn in de heupen ervaren, terwijl de ander hoofdpijn heeft. Sommige mensen kunnen ook pijn of problemen hebben met hun ogen en gezichtsvermogen als onderdeel van deze aandoening.

Fibromyalgie en de ogen / Bron: Wikimedia Commons

Hoe is fibromyalgie van invloed op de ogen?

Aangezien fibromyalgie het zenuwstelsel van het lichaam treft, kunnen de spieren in het oog daarvan de gevolgen ondervinden. Per oog heb je zes oogspieren. Deze zijn aan de ene kant verbonden met het oog en aan de andere kant met de oogkas.

Fibromyalgie maakt de zenuwen van het lichaam gevoeliger, wat enkele van de volgende ooggezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Oogproblemen bij fibromyalgie

Fibromyalgie kan gepaard gaan met oogklachten (vreemd lichaamsgevoel, irritatie, vermoeide ogen) en visuele stoornissen (wazig zien), samen met droge-ogensyndroom en verminderde gevoeligheid van het hoornvlies (de corneale sensibiliteit).1Zdebik N, Zdebik A, Bogusławska J, Przeździecka-Dołyk J, Turno-Kręcicka A. Fibromyalgia syndrome and the eye-A review. Surv Ophthalmol. 2021 Jan-Feb;66(1):132-137. doi: 10.1016/j.survophthal.2020.05.006. Epub 2020 Jun 5. Erratum in: Surv Ophthalmol. 2021 Nov-Dec;66(6):1079. PMID: 32512032.

Droge ogen

Een relatief veel voorkomend oogprobleem als gevolg van fibromyalgie zijn droge ogen. De slijmvliezen in neus, mond en ogen kunnen uitdrogen. Droge ogen kunnen vooral ongemakkelijk zijn voor mensen die contactlenzen dragen.

Droge ogen kunnen leiden tot de volgende symptomen:

  • een branderig, moe, stekend of drukkend gevoel in de ogen
  • jeukende ogen
  • het gevoel alsof er zand in je ogen zit
  • slijmdraden in de ogen
  • oogleden die vastgeplakt zijn met korstjes, vooral ‘s ochtends
  • wazig zien.
  • rode ogen
  • veel tranen

Het gebruik van oogdruppels met vitamine A kan helpen om je ogen vochtig te houden en de klachten te verlichten.

Wazig zien of dubbel zien

Mensen die visuele effecten van fibromyalgie ervaren, kunnen moeite hebben met het scherpstellen tijdens het autorijden, lezen of tijdens andere dagelijkse bezigheden. Bovendien kan hun gezichtsscherpte schommelen: de ene dag hebben ze misschien geen problemen met hun gezichtsvermogen en de volgende dag kan hun zicht dermate wazig zijn dat ze moeite hebben met lezen. Naast het minder scherps zien (wazig zien), kun je ook last krijgen van dubbelzien.

Gevoeligheid voor licht

Gevoeligheid voor licht, ook bekend als lichtschuwheid of fotofobie, is een intolerantie voor licht waarbij iemand geen of weinig licht in zijn oog of ogen kan verdragen en dit zelfs als pijnlijk ervaart. Sommige mensen met fibromyalgie kunnen lichtgevoelig zijn. Deze gevoeligheid voor licht kan problemen veroorzaken, zowel binnen als buiten. Sommige mensen dragen zowel binnens- als buitenshuis een zonnebril.

Beperkt zicht

Een van de belangrijkste tekenen van fibromyalgie is vermoeidheid. Het kan leiden tot spierzwakte. Wanneer deze spierzwakte optreedt in de zes spieren die de ogen kunnen laten bewegen, kan een verminderd gezichtsvermogen het gevolg zijn. Je kunt daardoor dingen kunnen wazig of dubbel zien.

Een aandoening die verband houdt met fibromyalgie – migraine – kan ook visuele stoornissen veroorzaken. Als je last krijgt van zichtproblemen voor of tijdens hevige hoofdpijn, kan dit erop wijzen dat je ook last hebt van migraine.

‘s Nachts moeilijk kunnen rijden

Het kan moeilijk zijn om ‘s nachts te rijden wanneer de schittering van de koplampen van tegemoetkomend verkeer verblindend is, ongeacht of je een aandoening hebt waardoor je ogen gevoeliger zijn voor licht. Voeg daar fibromyalgie aan toe en rijden in het donker kan dan zelfs gevaarlijk worden.

Oogpijn

Fibromyalgie is een pijnlijke aandoening. Als je moe of gestrest bent, kan de pijn verergeren. Fibromyalgiepatiënten zijn ook vatbaarder voor chronische migraine of andere hoofdpijnaandoeningen, en oogpijn kan verband houden met verschillende soorten hoofdpijn.

Lichtflitsen zien

Een zeer beangstigend symptoom voor veel patiënten met fibromyalgie is het plotseling verschijnen van lichtflitsen of zigzagpatronen in het gezichtsveld (in het midden of aan de zijkant). Sommige fibromyalgiepatiënten kampen continu met deze klachten, wat ook bekend staat als ‘fotopsie’.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over fibromyalgie en de ogen en oogproblemen, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.