Divertikel van Kommerell: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 27 december 2023 by M.G. Sulman

Het divertikel van Kommerell is een (kleine) uitstulping die zich vormt in de aorta, de grote slagader die het bloed vanuit het hart naar de rest van het lichaam transporteert. Dit kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals hoesten en slikklachten. Niet iedereen met zo’n divertikel krijgt last van klachten. Het wordt soms geassocieerd worden met andere aangeboren hart- en vaatziekten.

Het divertikel van Kommerell is een (kleine) uitstulping die zich vormt in de aorta, / Bron: Freepik

Wat is een divertikel van Kommerell?

Het divertikel van Kommerell is een afwijking in de grote lichaamsslagader (aorta). Ttijdens de ontwikkeling van het ongeboren kind ontstaat er een uitstulping (divertikel) in de wand van de aorta. Deze afwijking is gelokaliseerd aan het begin van het neerdalende deel van de grote lichaamsslagader (aorta descendens).

Naamgeving

Het divertikel van Kommerell is vernoemd is naar Dr. Burckhard Kommerell, een Duitse radioloog die leefde van 1901 tot 1990. In 1936 beschreef hij deze aandoening voor het eerst.

Vóórkomen

Het divertikel van Kommerell is een zeldzame aandoening die voorkomt bij ongeveer 0,5% van de mensen.

Oorzaak

Het divertikel van Kommerell is het gevolg van een afwijking die zich tijdens de ontwikkeling van een ongeboren kind voordoet. De precieze oorzaak van deze afwijking is anno 2024 echter onduidelijk. Het lijkt een gevolg te zijn van embryologische processen die niet goed verlopen tijdens de vroege ontwikkeling van het hart en de grote bloedvaten.

Symptomen van het divertikel van Kommerell

Bij de meerderheid van de mensen veroorzaakt het geen symptomen of klachten. Dit betekent dat veel mensen met het divertikel van Kommerell zich er misschien niet eens van bewust zijn dat ze deze aandoening hebben.

Bij sommige personen kan het divertikel echter wel klachten veroorzaken, afhankelijk van de grootte en locatie de uitstulping. Deze klachten kunnen variëren van pijn op de borst, slikproblemen, ademhalingsmoeilijkheden, tot andere symptomen die gerelateerd zijn aan druk op omliggende organen en weefsels.

Mogelijke symptomen van het Kommerell divertikel kunnen zijn:

 • Pijn op de borst
 • Slikproblemen (dysfagie)
 • Ademhalingsmoeilijkheden
 • Chronische hoest
 • Heesheid
 • Gevoel van een brok in de keel
 • Hartkloppingen (palpitaties)
 • Zwelling in de hals
 • Bloed ophoesten (hemoptysis)
 • Druk op de luchtpijp of slokdarm

Onderzoek en diagnose

De diagnose van het Kommerell divertikel wordt gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek, waaronder:

 • X-thorax (röntgenfoto van de borstkas): Toont vaak een ronde afwijking (uitstulping) aan de linkerkant van de luchtpijp.
 • Slikfoto: Een röntgenfoto van de borstkas waarbij bariumcontrastmiddel wordt doorgeslikt. Hierop is dan vaak een indeuking van de slokdarm zichtbaar.
 • CT-scan of MRI-scan van de borstkas: Onthult meestal goed zichtbaar de uitstulping van de aortaboog.

Behandeling van het Kommerell divertikel

Vaak is een behandeling niet nodig in geval van het divertikel van Kommerell. Vooral als er geen symptomen zijn en de uitstulping klein blijft. Bij aanhoudende klachten, zoals chronische hoest, pijn op de borst, slikproblemen, of ademhalingsmoeilijkheden, kan de behandelend arts besluiten om de afwijking te corrigeren. Dit vindt plaats middels een operatie.

Een operatie kan ook overwogen worden als het divertikel erg groot wordt. Dit vergroot namelijk de kans op een aortaruptuur. Dit is een levensbedreigende situatie waarbij de aorta scheurt. Er loopt onder hoge druk veel bloed het hartzakje of de borst- of buikholte in. Een spoedoperatie is dan nodig waarbij de gescheurde aorta hersteld wordt. Het vervangen van de aorta door een prothese, is ook mogelijk.

Personen met het Kommerell divertikel moeten regelmatig gecontroleerd worden door hun behandelend arts. Dan kan er gekeken worden naar eventuele veranderingen in de grootte van het divertikel.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het Kommerell divertikel. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.