Beet van een snoek: symptomen en behandeling snoekbeet

Last Updated on 16 juli 2023 by M.G. Sulman

Kan een snoek zwemmers of pootjebaders bijten?  Ja, snoeken kunnen zwemmers en pootjebaders bijten, ook al gebeurt het zelden. Hun beten zijn pijnlijk en hechtingen kunnen nodig zijn. Snoekaanvallen zijn gelukkig zeer zeldzaam en zijn gebaseerd op een vergissing. Dit gebeurt wanneer de vis iets als prooi verkeerd inschat en instinctief aanvalt voordat hij zijn doelwit verder onderzoekt. Een snoek kan zich vergissen en ‘in een reflex’ naar je voet hhappen. “Dit is de reden waarom de overgrote meerderheid van snoekbijten plaatsvinden wanneer alleen kleine delen van het lichaam, zoals vingers en tenen, door de vissen kunnen worden gezien. Dit is ook de reden dat deze roofvissen bijna altijd loslaat kort nadat hij in je tenen of voet heeft gehapt. In de Nederlandse zoete wateren zwemmen miljoenen vissen. De kans dat ze mensen bijten is ontzettend klein. Alle vissen met tanden kunnen bijten. Hier te lande gaat het onder meer om de snoekbaars, snoek en meerval. 

Volwassen snoek in een aquarium in Wenen / Bron: Wikimedia Commons

Wat is een snoek?

Een snoek is een vissoort die behoort tot de familie van de snoekachtigen (Esocidae) en die voorkomt in zoet- en brakwater in Europa, Noord-Amerika en Azië. Het is een populaire sportvissoort vanwege zijn snelheid en kracht.

Het herkennen van een snoek

Dit zijn enkele belangrijke kenmerken waaraan je een snoek kunt herkennen:

  • Langwerpig lichaam
  • Scherpe, puntige bek
  • Grote bek met scherpe tanden
  • Grijsgroene of olijfgroene rug
  • Zilverwitte buik
  • Donkere vlekken of strepen op de rug en zijkanten
  • Grote, driehoekige rugvin met donkere vlekken
  • Anaalvin aan de onderbuik
  • De rugvin en anaalvin zijn bijna symmetrisch geplaatst en wijzen naar achteren
  • Lange, slanke staartvin
  • Twee paar ventrale vinnen aan de onderkant van het lichaam (het eerste paar dichter bij de kop en het tweede paar verder naar achteren)
  • Gemiddelde lengte van 50 tot 150 centimeter
  • Gewicht variërend van enkele kilogrammen tot meer dan 10 kilogrammen

Beet van een snoek

Een snoek bijt mensen niet opzettelijk. Als ze al mensen bijten, dan doen ze dat omdat ze zich bedreigde voelen. Maar mogelijk nog vaker wordt een beet veroorzaakt door verwarring, vooral in het water, waarbij bijvoorbeeld je tenen worden aangezien voor een prooi.

Tanden van een snoek / Bron: Wikimedia Commons

Sterke bijtkracht en scherpe tanden

Een snoek heeft een opmerkelijk sterke bijtkracht. Het is krachtig genoeg om levende prooien te vangen en vlees te scheuren. Snoekkaken kunnen met enorme druk dichtslaan, maar ze zijn zelden sterk genoeg om de vinger van een volwassen mens af te snijden. Bovendien heeft deze roofvis maar liefst driehonderd tot zevenhonderd vlijmscherpe tanden. Scherp genoeg om ernstig letsel te veroorzaken. Deze tanden zijn ontworpen om prooien op hun plaats te houden en te voorkomen dat ze ontsnappen en kunnen diepe snijwonden in je handen of voeten veroorzaken. Snoektanden variëren ook in grootte. De grote kunnen tot 2 cm lang worden. De kleinere tanden kunnen echter ook vlijmscherp zijn en uitstekend werk leveren in het vasthouden van prooi. De scherpste tanden kunnen snijwonden veroorzaken waarvoor mogelijk hechtingen nodig zijn. De wonde moet zo snel mogelijk worden behandeld om een bacteriële infectie te voorkomen. Orale antibiotica kunnen ook nodig zijn.

Symptomen van een snoekbeet

Een snoekbeet kan erg vervelend zijn. Ze hebben vele rijen scherpe tanden waarmee ze een goede grip op hun prooi kunnen krijgen en voorkomen dat deze ontsnapt. Dus als ze bijten, zorgen ze ervoor dat er geen ontsnapping mogelijk is.

Pijn

Een beet van een snoek doet pijn. Je kan er behoorlijk van schrikken.

Flink bloeden

Als je bent gebeten door een snoek, gaat de wond flink bloeden. Snoektanden zijn namelijk bedekt met anticoagulantia die bloedstolling voorkomen. Een twintigjarige vrouw die al een paar minuten met haar voeten in het water zat, voelde plotseling een steek. Toen ze haar voet boven water haalde, zag ze allemaal sneetjes rondom haar tenen. ‘Er begon meteen bloed uit te stromen,’ zo vertelt ze.1RTL Nieuws. Lotte werd gebeten door een roofvis: ‘Ze komen dichterbij dan je denkt’. https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5323134/lotte-gebeten-door-vis-wondjes-korstjes-aalsmeer-westeinderplassen (ingezien op 20-1-2023)

Korstjes en blauwe plekken

Nadien verschijnen er vaak korstjes en blauwe plekken op de wondjes op het getroffen lichaamsdeel, vaak je voet.

(Soms) bacteriële infectie

Je moet bij een beet wel oppassen met de bacteriën en de scherpe tanden van de snoek. De beet kan namelijk geïnfecteerd raken. Een snoek eet een breed scala aan prooien. Grote kans dat hun mond verschillende bacteriën zal bevatten die een infectie kunnen veroorzaken. Dit is niet exclusief voor de snoekbeet, aangezien elke beet geïnfecteerd kan raken en andere complicaties kan veroorzaken als deze niet goed behandeld wordt.

(Soms) hechtingen

Een snoekbeet heeft misschien hechtingen nodig, omdat ze hun tanden diep in het vlees steken, vooral wanneer je probeert los te komen. Een bijtwond kan tot grofweg 8 uur later worden gehecht.

Behandeling van een snoekbeet

Ten eerste, trek nooit je vinger of hand weg van de bek van de snoek, de rijen tanden gaan dieper in je vlees als je dat doet. Probeer in plaats daarvan de bek open te duwen om de wond niet erger te maken.

Het is beter om rechtstreeks naar de eerste hulp te gaan en de verwonding goed te laten checken. Er kan dan tevens bekeken worden of er hechtingen nodig of niet. Vaak zijn antibiotica nodig.

Neem voor die tijd de volgende maatregelen:

  • Spoel de wond met lauwwarm water uit de kraan of douche.
  • Probeer het bloeden te stoppen. Het uitvoeren van druk op de wond of net boven de wond is de beste manier om het bloeden te stoppen. Doe dit voor een paar minuten met één vinger. Gebruik hiervoor een gaasje of schone doek.

Doodsbange presentator wordt gebeten door een snoek

De snoek lijkt misschien gewoon een vis maar wist je dat deze onderwaterkiller wel 700 (!) tanden heeft? En zelfs babyvogeltjes eet? Niet gek dus dat degene die wordt gebeten een beetje bang is.

Aantal gevallen van (mogelijke) snoekbeten in Nederland

Twintigjarige vrouw wordt aangevallen door een snoek

Een twintigjarige vrouw uit Rijsenhout is op 19 juli 2022 ’s avonds lichtgewond geraakt door een aanval van een roofvis. Dat gebeurde toen ze rond acht uur met een kennis op een steiger bij de Westeinderplassen in Aalsmeer zat te pootjebaden. Na een paar minuten voelde ik een soort hap in m’n voet. Waarschijnlijk was het een snoek.2NH Nieuws. Roofvis bijt pootjebadende vrouw: “Dokter had dit nog nooit meegemaakt”. https://www.nhnieuws.nl/nieuws/306571/roofvis-bijt-pootjebadende-vrouw-dokter-had-dit-nog-nooit-meegemaakt (ingezien op 20-1-2023)

Een snoek valt elfjarige jongen uit Zwartsluis aan

Een elfjarige jongen uit Zwartluis kreeg op 13 augustus 2022 de schrik van zijn leven. Hij werd tijdens een middagje varen rond Wanneperveen en Zwartsluis gebeten door een snoek. Een bezoek aan het ziekenhuis was het gevolg.3Mepperler Courant.

Een snoek valt Romein (11) uit Zwartsluis aan. Zevenhonderd scherpe tanden van de roofvis veroorzaken een bloedende wond én een ritje naar het ziekenhuis. https://meppelercourant.nl/regio/Snoek-valt-Romein-11-uit-Zwartsluis-aan-27873504.html (ingezien op 20-2-2023)

Snoek verwondt meisje tijdens zwemmen in recreatieplas Schoonhoven

Het efljarige meisjes stond in het water op een plek waar het ongeveer een meter diep was en opeens voelde ze iets tegen haar been klappen. Daarna volgde de beet. Het deed pijn en ze was enorm geschrokken. Haar been bloedde helemaal. Ze kon er niet meer op staan.4RTV Drenthe. Snoek verwondt meisje tijdens zwemmen in recreatieplas Schoonhoven. https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/150312/snoek-verwondt-meisje-tijdens-zwemmen-in-recreatieplas-schoonhoven (ingezien op 20-01-2023)

Is een snoek gevaarlijk voor mensen of juist niet?

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over snoekbeten, of tips geven hoe ermee om te gaan. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.