Hamas: Richtlijnen voor sociale media over berichtgeving uit Gaza

Last Updated on 23 maart 2024 by M.G. Sulman

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de islamtische terreurgroep Hamas heeft op 9 juli 2014 richtlijnen uitgegeven voor sociale media-activisten in de Gazastrook, met het verzoek om altijd te verwijzen naar de doden als ‘onschuldige burgers’ en om geen foto’s te delen van raketten die worden afgevuurd vanuit burgerbevolkingscentra.1 Facebook.com/moigovps, July 9, 2014. Deze richtlijnen, onderdeel van de ‘Wees Bewust – Sociale Media Activisten Bewustmakingscampagne’ (‘Be Aware – Social Media Activist Awareness Campaign’), werden verspreid via een instructievideo en posters op sociale mediaplatforms zoals Twitter (thans X geheten) en Facebook. Het ministerie wil hiermee de perceptie versterken dat hun acties een reactie zijn op Israëlische agressie en dat alle slachtoffers ‘onschuldige burgers’ zijn, terwijl ze tegelijkertijd willen voorkomen dat er bewijs is van raketten die worden afgevuurd vanuit bevolkingscentra in Gaza, waarbij dus burgers als menselijk schild worden gebruikt.2Dit artikel is ontleend aan: MEMRI. Hamas Interior Ministry To Social Media Activists: Always Call The Dead ‘Innocent Civilians’; Don’t Post Photos Of Rockets Being Fired From Civilian Population Centers. https://www.memri.org/reports/hamas-interior-ministry-social-media-activists-always-call-dead-innocent-civilians-dont-post#_edn1, 17 juli 2014

Pro_Hamas_Rally_in_Damascus.
Pro Hamas Rally in Damascus / Bron: Wikimedia Commons

Spreek alleen van ‘burgerdoden’

Hieronder volgen fragmenten uit de richtlijnen aan Facebook-activisten op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Hamas:

“Iedereen die gedood of gemarteld wordt, moet worden aangeduid als een burger uit Gaza of Palestina, voordat we spreken over zijn status in de jihad of zijn militaire rang. Vergeet niet om altijd ‘onschuldige burger’ of ‘onschuldige burger’ toe te voegen in uw beschrijving van degenen die gedood zijn bij Israëlische aanvallen op Gaza.”

“Begin [uw verslagen van] nieuws over verzetsacties met de zin ‘Als reactie op de wrede Israëlische aanval,’ en sluit af met de zin ‘Dit aantal mensen is gemarteld sinds Israël zijn agressie tegen Gaza lanceerde.’ Zorg ervoor dat u altijd het principe in stand houdt van ‘de rol van de bezetting is aanval, en wij in Palestina vervullen [de rol van] de reactie.”

“Wees op uw hoede voor het verspreiden van geruchten van Israëlische woordvoerders, met name die het thuisfront schaden. Wees voorzichtig met het aanvaarden van de versie van de bezetting [van de gebeurtenissen]. U moet altijd twijfels uiten over deze [versie], deze weerleggen en als vals behandelen.”

“Vermijd het publiceren van foto’s van raketten die vanuit [Gaza] stadskernen worden afgevuurd op Israël. Dit [zou] een voorwendsel bieden voor aanvallen op woongebieden in de Gazastrook. Publiceer of deel geen foto’s of videoclips waarop raketlanceringslocaties of de beweging van verzet [krachten] in Gaza te zien zijn.”

“Aan de beheerders van nieuwspagina’s op Facebook: Publiceer geen close-ups van gemaskerde mannen met zware wapens, zodat uw pagina niet wordt afgesloten [door Facebook] op grond van de bewering dat u aanzet tot geweld. Zorg ervoor dat u zegt: ‘De lokaal vervaardigde granaten die door het verzet zijn afgevuurd, zijn een natuurlijke reactie op de Israëlische bezetting die doelbewust raketten afvuurt op burgers op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza’…”

Nog een aantal suggestie

Daarnaast heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een reeks suggesties opgesteld, specifiek voor Palestijnse activisten die via sociale media met westerlingen spreken. Het ministerie benadrukt dat gesprekken met hen anders gevoerd moeten worden dan gesprekken met andere Arabieren.

“Als je tot het Westen spreekt, moet je een politiek, rationeel en overtuigend discours gebruiken, en een emotioneel discours vermijden dat gericht is op het smeken om sympathie.”

Ook: “Vermijd het aangaan van een politieke discussie met een westerling die erop gericht is hem ervan te overtuigen dat de Holocaust een leugen en bedrog is; vergelijk het in plaats daarvan met de misdaden van Israël tegen Palestijnse burgers.”

Als je met een Arabier spreekt, leg dan de nadruk op ‘het aantal martelaren’, maar begin bij ‘een westerse vriend met het aantal gewonden en doden’.

Lees verder

Hamas in de Bijbel: Betekenis van ‘chamac’?

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.