Bladluizen bestrijden met azijn

Last Updated on 16 juni 2023 by M.G. Sulman

Bladluizen (Aphidoidea) zijn plantetende insecten. Deze lastpakken voeden zich door met hun zuigsnuiten bladeren kapot te prikken en het sap eruit te zuigen. Daar leven ze van en ze lusten er wel pap van. De bladluis kan zich in snel tempo voortplanten. In een vrij kort tijdsbestek kunnen ze je hele tuin overnemen. Als je eenmaal bladluizen in je tuin hebt, is het vaak geen sinecure om ervan af te komen. Bladluizen ontwikkelen zich in zeer korte tijd tot een ware plaag, die tuiniers tot wanhoop kunnen brengen. Er zijn verschillende methoden om bladluizen te bestrijden. Bijvoorbeeld door het gebruik van azijn. Hoe werkt dit precies en hoeveel azijn moet je gebruiken? Of je moet hopen op regen. Bladluizen kunnen namelijk niet goed tegen de regen. Als het een paar dagen regent ben je zo van de luis af! 

Bladluizen bestrijden met water en azijn

Soorten bladluizen

Bladluizen vormen een zeer omvangrijke groep insecten. Ze behoren tot de orde Hemiptera en vormen de superfamilie Aphidoidea. Ze behoren tot de orde Hemiptera en vormen de superfamilie Aphidoidea. De belangrijkste bladluizen zijn:

  • Groene perzikluis (Myzus persicae subsp. persicae) en tabaksperzikluis (Myzus persicae subsp. nicotianae), die voorkomen op diverse groente- en siergewassen.
  • Katoenluis (Aphis gossypii), voornamelijk aanwezig op Cucurbitaceae, maar ook op chrysanten en paprika.
  • Aardappeltopluis (Macrosiphum euphorbiae), hoofdzakelijk aanwezig op Solanaceae en diverse sierteeltgewassen.
  • Boterbloemluis (Aulacorthum solani), met name te vinden op Solanaceae en verschillende sierteeltgewassen zoals begonia.
  • Tabaksperzikluis (Myzus persicae subsp. nicotianae): Naast zijn voorkeur voor groente- en siergewassen, heeft deze bladluis een specifieke affiniteit voor de tabaksplant.
  • Koolbladluis (Brevicoryne brassicae): Deze bladluis is vooral te vinden op koolgewassen zoals kool, broccoli, en spruitjes.
  • Lupinebladluis (Macrosiphum albifrons): Deze bladluissoort komt vaak voor op lupineplanten.
  • Wortelluis (Cavariella aegopodii): Zoals de naam al aangeeft, wordt deze bladluis aangetroffen op wortelgewassen zoals wortelen en selderij.
  • Gewone rozenluis (Macrosiphum rosae): Deze bladluis heeft een voorkeur voor rozenstruiken, maar kan ook worden aangetroffen op andere bloeiende planten.
Gewone rozenluis / Bron: Wikimedia Commons

Bladluizen bestrijden met water en azijn

Wat moet je doen om bladluizen met azijn te bestrijden? Je kan eenvoudigweg zelf een oplossing maken door water te mengen met azijn. De zuurheid van azijn doodt bladluizen en belemmert hun voortplanting.

Hier is een eenvoudige manier om de oplossing te maken:

  • Vul een spuitfles voor ongeveer 1/3 met azijn.
  • Voeg vervolgens 2/3 water toe aan de fles.
  • Goed schudden om het water goed te latebn mengen met het azijn.

De oplossing is nu gebruiksklaar. Je kan er naar hartenlust bladluizen mee bestrijden. Spuit de oplossing direct op de aangetaste planten, alwaar de bladluizen zich bevinden. Concentreer je op de bladeren en stengels, aangezien de boosdoeners zich meestal daar ophopen.

De precieze mengverhouding van azijn en water kan variëren. Dit is afhankelijk van de ernst van de bladluisplaag en de gevoeligheid van de planten die je gaat besproeien. Je doet er verstandig aan om te beginnen met een mildere oplossing en om vervolgens de effecten ervan te observeren. Als de bladluizen aanhouden, kun je meer azijn toevoegen.

Ga voorzichtig te werk bij het gebruik van azijn. Het zuur kan namelijk schade aan planten veroorzaken, vooral bij de wat gevoelige en meer kwetsbare soorten. Het azijn verstoort de zuurtegraad in de plant. Het is daarom verstandig om eerst een kleine test op een klein deel van de plant uit te voeren en enkele dagen te wachten om te zien hoe de plant reageert voordat je de oplossing op de hele plant gebruikt.

Je kunt ook een scheutje azijn samen met een scheutje groene zeep oplossen in een emmer water. Vervolgens vang je de behandeling aan door de bladeren en stelen aan te pakken waarop de bladluizen zich genesteld hebben.

Andere methoden om luizen te bestrijden

Naast het gebruik van azijn zijn er ook andere methoden om bladluizen te bestrijden. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of je kan de aangedane planten besproeien met zeepsop of zweepwater-spiritus. Je kan natuurlijk ook gewoon een sterke waterstraal op de bladluizen richten om ze daarmee weg te spoelen. Uiteraard kun je ook verschillende bestrijdingsmethoden combineren. Dit is vaak het meest effectief bij het beheersen van een bladluisplaag.

Een volwassen lieveheersbeestje eet gemiddeld 80 bladluizen per dag en zijn larve maar liefst 120! / Bron: Pixabay

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het bestrijden van bladluizen met azijn, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.