Hartaanval partner verhoogt kans op depressie of angst

Last Updated on 25 december 2023 by M.G. Sulman

Iemand die een hartaanval heeft gehad, is niet de enige die zorg nodig heeft. Ook zijn of haar partner heeft steun nodig, zo blijkt uit een Deense studie. De partners van mensen die een acute hartaanval hadden doorgemaakt hebben drie keer meer kans op angststoornissen, depressie of zelfmoordneigingen, dan partners van mensen met andere gezondheidsproblemen. Het risico op psychische aandoeningen was aanwezig ongeacht of de getroffen partner was overleden of het hartinfarct had overleefd. Mannen hadden meer kans dan vrouwen om een depressie te ontwikkelen of suïcide te plegen, na een hartaanval van hun echtgenote.

Depressie
Hartaanval partner verhoogt kans op depressie of angst / Bron: Johan Larson/Shutterstock.com

Nachtmerries en posttraumatische stressreacties

De onderzoekers denken dat het onverwachte karakter van een hartaanval ervoor zorgt dat deze zo’n grote invloed heeft op partners. De mislukte reanimatie die je meemaakt zorgen voor nachtmerries en posttraumatische stressreacties. Er is geen tijd geweest om afscheid te nemen van je partner en het plotselinge overlijden bemoeilijken het rouwproces waardoor de overblijvende partner vaak depressief of angstig kan zijn.

Als je partner plotsklaps overlijdt door een hartaanval heb je geen tijd om je geestelijk voor te bereiden op zijn of haar dood, terwijl er in andere gevallen (bijvoorbeeld bij kanker) vaak meer tijd is voor het acceptatie- en verwerkingsproces rondom de diagnose en het naderende afscheid. Als iemand ziek is, heb je meer tijd om aan het idee te wennen.

Het onderzoek suggereert dat er niet alleen aandacht moet zijn voor de patiënt, die lijdt aan de fysieke en mentale trauma’s van de gebeurtenis, maar ook voor zijn of haar partner, die alles van nabij heeft meegemaakt.

Reanimatie (cardiopulmonale resuscitatie of CPR) training / Bron: Wikimedia Commons

Het onderzoek

Opzet

Het onderzoek is op 22 augustus 2012 gepubliceerd in het tijdschrift European Heart Journal. Voor de studie werden gegevens geanalyseerd van bijna een kwart miljoen mensen, waaronder 16.500 echtgenoten van mensen die tussen 1997 en 2008 aan een hartaanval waren overleden, en bijna 50.000 echtgenoten van mensen die waren overleden aan andere oorzaken. De studie omvatte ook 44.600 mensen wiens partner een hartaanval had overleefd, en 132.000 mensen die een partner hadden met andere niet-fatale aandoeningen waarvoor een ziekenhuisopname nodig was.

De onderzoekers keken naar het gebruik van antidepressiva en medicijnen die veel worden gebruikt bij angstklachten, gedurende één jaar voor en één jaar na de gebeurtenis. Ook werd gekeken of zij in deze periode een beroep hadden gedaan op instellingen en/of personen in de geestelijke gezondheidszorg.

Uitkomsten

Degenen wier echtgenoten een hartaanval hadden overleefd, hadden een 17 procent hoger gebruik van antidepressiva in het jaar daarop dan in het voorgaande jaar, terwijl de echtgenoten van hen die een andere aandoening overleefden een onveranderd gebruik van antidepressiva hadden. En mensen die hun partner verloren als gevolg van een hartaanval hadden 50 procent meer kans dan andere weduwen en weduwnaars, dat zij antidepressiva en/of kalmeringsmiddelen voorgeschreven kregen. Hoewel de zelfmoordcijfers laag waren, pleegden toch meer mensen zelfmoord van wie de partner een hartinfarct had doorgemaakt.

Meer aandacht voor de partner

Meer aandacht hebben voor de zorg voor, én de begeleiding van partners van patiënten die een hartinfarct hebben doorgemaakt of eraan zijn overleden, lijkt dan ook een juiste conclusie.

Geraadpleegde literatuur

  • Fosbøl EL. Eur Heart J. 2012;doi:10.1093/eurheartj/ehs242. 23 augustus 2012.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over depressie of angst doordat je partner een hartaanval heeft gehad. Of tips geven hoe hiermee om te gaan. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.