CoVa-training van de reclassering

Last Updated on 22 juni 2024 by M.G. Sulman

CoVa staat voor ‘cognitieve vaardigheden’. De CoVa-training van de reclassering is een gedragsinterventie die cliënten helpt om controle te krijgen over hun gedrag en impulsieve beslissingen te vermijden. De training is gebaseerd op cognitieve gedragstheorie en is een effectieve manier om gedragsverandering te bewerkstelligen. De training vindt plaats in groepsverband en duurt 12 sessies van 2 uur voor groepstraining en 1,5 uur voor individuele training, met extra individuele sessies voor start-, voortgangs- en eindgesprekken. De training richt zich op het aanpassen van denkpatronen en attitudes, het formuleren van positieve levensdoelen en het aanleren van hulpmiddelen om emoties en lichaamssignalen te herkennen en hiermee om te gaan. De training is bedoeld voor cliënten met een intelligentieniveau hoger dan 85 en is niet geschikt voor cliënten met ernstige persoonlijkheidsstoornissen, een IQ lager dan 85, gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal, verslavingsproblematiek of zedendelicten.

CoVa-training van de reclassering / Bron: Pixabay

Denkfouten

Veel mensen die misdaden plegen maken fouten in hun denkpatronen. Omdat ons denken de basis is van ons gedrag, is het belangrijk om deze denkfouten te voorkomen teneinde recidive (herhaling van misdaden) te voorkomen. Vaak hebben daders problemen met hun cognitieve vaardigheden, waardoor ze impulsief handelen of in moeilijkheden komen. De CoVa-training is ontworpen om deze cognitieve vaardigheden te verbeteren, zodat herhaling van delictgedrag kan worden voorkomen.

Wat levert de training op?

De CoVa-training van de reclassering helpt deelnemers om meer controle te krijgen over hun leven door inzichten en vaardigheden te ontwikkelen. Dit wordt bereikt door deelnemers te leren kritisch te kijken naar situaties en daarbij te letten op lichaamssignalen, emoties en niet-helpende gedachten. Ook leren deelnemers rationeel problemen op te lossen, inlevingsvermogen te ontwikkelen en impulsief gedrag beter te beheersen. Daarnaast worden sociale vaardigheden verbeterd om uit de problemen te blijven of problemen op een assertieve manier op te lossen.

Hoe is de training opgebouwd?

Deze training van de reclassering is opgebouwd door deelnemers hun persoonlijke doelen vast te laten leggen en tijdens de training voortdurend uit te dagen om hun eigen denkpatronen onder de loep te nemen. Er wordt intensief geoefend met manieren om minder snel denkfouten te maken en problemen op te lossen en te voorkomen. In de individuele variant van de training is er meer aandacht voor delictanalyse en het bekennen van het delict.

Voor wie is de training bedoeld?

De CoVa-training is bedoeld voor personen die problemen ervaren en moeite hebben met reflecteren op hun eigen denkwijze en verminderde controle hebben over hun eigen handelen. Ze ervaren problemen als iets wat hen overkomt en hebben weinig inzicht in de gevolgen van hun handelen. Ook zijn ze onverschillig ten opzichte van slachtoffers en de maatschappij.

N.B.: Voor delictplegers met een IQ tussen de 65 en 85 is er de CoVa+ (CoVa-plus).

Wat is de tijdsinvestering?

De tijdsinvestering voor de CoVa-training in groepsverband bestaat uit 3 individuele sessies van elk 1 uur en 12 groepssessies van elk 2 uur. Voor de individuele variant is er een startgesprek van 1 uur en 12 groepssessies van elk 1,5 uur. Naast de groeps- en individuele sessies krijgen de deelnemers ook thuisopdrachten en individuele begeleiding.

Training volgen in groepsverband of individueel?

Over het algemeen wordt aanbevolen om de CoVa-training in groepsverband te volgen, tenzij er specifieke problemen zijn. Bijvoorbeeld als er geen groep beschikbaar is op korte termijn, als de cliënt ver weg woont of als de cliënt halverwege uit een groepstraining is gestapt. Ook als de cliënt niet geschikt is voor een groepstraining vanwege bijvoorbeeld angstproblematiek of een laag recidiverisico kan individuele training worden overwogen. Het is gebleken dat vrouwen het vaak prettiger vinden om de training individueel te volgen in plaats van in een groep met voornamelijk mannen.

Individuele CoVa-training / Bron: Martin Sulman m.b.v. AI Drawing Image Generator

Wie verzorgt de training?

De training wordt uitgevoerd door Reclassering Nederland en er is meer informatie beschikbaar bij deze organisatie.

Casus: CoVa-training van de Reclassering

Cliëntgegevens

  • Naam: Tom van Loon
  • Leeftijd: 29 jaar
  • Geslacht: Man
  • Beroep: Bouwvakker
  • Gezinssituatie: Alleenstaand

Huidige situatie

Tom is door de reclassering verwezen naar de CoVa-training vanwege impulsief gedrag en herhaalde conflicten op het werk. Er is geen persoonlijkheidsstoornis bij hem vastegesteld, noch is er sprake van verslavingsproblemen of een zedendelict. Zijn IQ is vastgesteld op 95 en hij beheerst de Nederlandse taal goed.

Achtergrond

Tom heeft een geschiedenis van impulsieve beslissingen die hebben geleid tot delictgedrag, waaronder kleine vergrijpen en conflicten op de werkplek. Hij wil graag zijn gedrag verbeteren om zijn baan te behouden. Ook wil hij niet meer in aanraking komen met justitie.

Training

De CoVa-training bestaat uit 12 groepssessies van elk 2 uur en individuele sessies van 1,5 uur voor start-, voortgangs- en eindgesprekken.

Doelen van de training

  • Aanpassen van denkpatronen en attitudes: Tom leert negatieve gedachten te herkennen en om te buigen naar positieve denkpatronen.
  • Formuleren van positieve levensdoelen: Tom stelt realistische en positieve doelen voor zijn toekomst.
  • Aanleren van hulpmiddelen: Tom leert technieken om zijn emoties te herkennen, deze te reguleren en om signalen van zijn lichaam op tijd te herkennen.

Geschiktheid

  • Intelligentie: Tom heeft een IQ van 95. Hierdoor is hij geschikt voor de training.
  • Taalbeheersing: Hij beheerst de Nederlandse taal voldoende om de training te volgen.
  • Uitsluitingscriteria: Er is in zijn geval geen sprake van uitsluitingscriteria, zoals persoonlijkheidsstoornissen, verslavingsproblematiek of zedendelicten. Hij is geschikt voor deelname.

Behandeling door de reclassering

  • Groepssessies: Tom neemt deel aan 12 sessies van 2 uur in een groepssetting. Samen met anderen leert en oefent hij.
  • Individuele sessies: Er zijn extra individuele sessies gepland voor start-, voortgangs- en eindgesprekken om zijn persoonlijke vooruitgang te monitoren en te bespreken.
  • Technieken: Tom leert cognitieve gedragstechnieken om zijn impulsieve gedrag te verminderen en constructiever te handelen in stressvolle situaties.

Prognose

Met de juiste inzet en begeleiding kan Tom zijn impulsieve gedrag beter leren beheersen. Dit zorgt voor een stabielere werk- en thuissituatie. De training biedt hem de tools om duurzame gedragsverandering te bereiken en zal de kans op recidive verkleinen.

Nazorg

  • Volgen van de training: Tom wordt aangemoedigd om actief deel te nemen aan alle sessies en de geleerde technieken in praktijk te brengen.
  • Vervolgafspraken: Na de training wordt een vervolgtraject uitgestippeld om te zorgen voor blijvende gedragsverandering.
  • Ondersteuning: Regelmatige check-ins (meldplichtgesprekken) met de toezichthouder van de reclassering om zijn voortgang te monitoren en ondersteuning te bieden waar nodig. Het gaat erom dat Tom het geleerde in de praktijk brengt en dat het zal beklijven.
De 29-jarige Tom in gesprek met zijn toezichthouder na een individuele CoVa-training sessie / Bron: Martin Sulman m.b.v. AI Drawing Image Generator

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het volgen van de CoVa-training, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.