Last Updated on 24 december 2022 by M.G. Sulman

Bij cognitieve gedragstherapie (CGT) wordt vaak gebruikgemaakt van een G-schema. Dit schema bestaat standaard uit 5 G’s: Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag en Gevolg. Het G-schema is een belangrijk hulpmiddel in cognitieve gedragstherapie. Het G-schema is een visueel model dat kan helpen om de relaties tussen de verschillende elementen van onze ervaringen te begrijpen en te veranderen. De 5 G’s is een model dat gebruikt kan worden om te reflecteren op je eigen gedrag en omgaan met emoties. Het is een hulpmiddel om bewuster te worden van je eigen gedachten, gevoelens en gedrag en hoe die samenhangen met elkaar en met de gebeurtenissen om je heen. Dit kan helpen om beter om te gaan met uitdagende situaties en om beter te begrijpen hoe je reageert op verschillende gebeurtenissen.

Bij cognitieve gedragstherapie (CGT) wordt vaak gebruikgemaakt van een G-schema / Bron: Freepik

Waar zijn de 5G’s op gebaseerd?

Het 5G-model is gebaseerd op het ‘Cognitive Behavioral Therapy’ (CBT) model, dat is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Aaron T. Beck. Het model is gebaseerd op de idee dat onze gedachten, gevoelens en gedrag samenhangen en dat we onze emotionele en gedragsproblemen kunnen veranderen door onze gedachten te veranderen. Het model is gebaseerd op de gedachte dat we ons gedrag en emoties kunnen beïnvloeden door bewust te worden van onze gedachten en deze te veranderen als ze onrealistisch of ongezond zijn. Er is door Bartelds een Nederlands model ontwikkeld, de 5 G’s genaamd. Het 5G model is een populaire behandelingsmethode voor verschillende mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie, angststoornissen en eetstoornissen.

5 G’s: gebeurtenis, gedachten, gevoelens, gedrag en gevolg

De 5 G’s van het G-schema zijn:

Gebeurtenis

Dit is een gebeurtenis of situatie die plaatsvindt. Het kan een specifieke gebeurtenis zijn, zoals een conflict op het werk, of het kan een meer algemene situatie zijn, zoals een gevoel van eenzaamheid.

Gedachten

Dit zijn de gedachten die we hebben over de gebeurtenis of situatie. Deze gedachten kunnen positief of negatief zijn, en ze kunnen ons helpen of belemmeren.

Gevoelens

Dit zijn de emoties die we ervaren als gevolg van de gebeurtenis of situatie en onze gedachten daarover.

Gedrag

Dit zijn de dingen die we doen als reactie op de gebeurtenis of situatie en onze gedachten en gevoelens daarover.

Gevolg

Dit zijn de resultaten of effecten van ons gedrag.

Wat is het doel?

Het doel van het gebruik van het G-schema in CGT is om ons bewust te maken van onze gedachten en gevoelens en hoe deze ons gedrag beïnvloeden, zodat we onze gedachten en gevoelens kunnen veranderen en ons gedrag kunnen aanpassen om onze doelen te bereiken en onze klachten te verminderen.

Hoe pas je de 5G’s toe?

Om de 5 G’s toe te passen, kun je de volgende stappen volgen:

  • Identificeer de gebeurtenis: Wat is er gebeurd? Waar was je toen het gebeurde? Wie waren erbij?
  • Identificeer je gedachten over de gebeurtenis: Wat dacht je toen het gebeurde? Wat dacht je daarna?
  • Identificeer je gevoelens over de gebeurtenis: Wat voelde je toen het gebeurde? Wat voelde je daarna?
  • Identificeer je gedrag naar aanleiding van de gebeurtenis: Wat heb je gedaan na de gebeurtenis? Hoe heb je je gedragen?
  • Identificeer de gevolgen van je gedrag: Wat waren de gevolgen van je gedrag voor jezelf en voor anderen?

Door deze stappen te volgen, kun je beter begrijpen hoe je reageert op verschillende gebeurtenissen en hoe je gedachten, gevoelens en gedrag samenhangen. Dit kan je helpen om bewuster te worden van je eigen emoties en om beter om te gaan met uitdagende situaties.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de 5G’s, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *