ChristenUnie stemt vóór het ondersteunen van uitbreiding van transgenderklinieken

Last Updated on 7 april 2023 by M.G. Sulman

Anno domini 2022. De ChristenUnie (CU) krijgt officieel een LHBT-netwerk, heeft voor het eerst een senaatskandidaat die een relatie heeft met een persoon van hetzelfde geslacht, en de jongerenorganisatie van deze partij steunt publiekelijk de Coming-Outdag, die jaarlijks op 11 oktober plaatsvindt. Op deze dag wordt aandacht besteed aan het uit de kast komen (coming-out) van mensen met een zogenaamde homoseksuele geaardheid of genderidentiteit. Begin november 2022 werd in de Tweede Kamer een motie van BIJ1 aangenomen waarin de regering wordt verzocht om te gaan onderzoeken hoe de overheid ‘de doorontwikkeling en eventuele uitbreiding’ van klinieken voor transgenderzorg kan ondersteunen en faciliteren. Onder meer de ChristenUnie stemde nota bene vóór deze motie. De ChristenUnie gaat steeds verder mee met de geest van deze wereld.

ChristenUnie stemt vóór het ondersteunen van uitbreiding van transklinieken

ChristenUnie stemt vóór de motie

De motie van de leden Sylvana Simons en Paulusma van BIJ1 over hoe het Rijk de doorontwikkeling van transgenderklinieken kan faciliteren, werd met grote meerderheid aangenomen. Ook de ChristenUnie stemde voor. de enige tegenstemmers waren DENK, Groep van Haga, SGP, PVV en FvD.

Motie BIJ1

Vóór goede zorg voor jongeren met genderdystrofie

Valse aannames

Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, zegt vóór goede zorg voor jongeren met genderdystrofie te zijn.1CVandaag. Segers spreekt christelijk raadslid aan: ‘Uit je probleem met CU niet over rug van kwetsbare mensen’. https://cvandaag.nl/93335-segers-spreekt-christelijk-raadslid-aan-uit-je-probleem-met-cu-niet-over-rug-van-kwetsbare-mensen (ingezien op 4-11-2022) Doch een traject dat primair gericht is op het bevestigen van de genderidentiteit, met puberteitsremmers of cross-sekshormonen en eventuele operaties2Deze operaties kunnen bij vrouwen die op een man willen lijken bestaan uit: Verwijdering van de borsten (subcutane mastectomie) / Verwijdering van de baarmoeder en de eierstokken (hysterectomie en ovariëctomie) / Verwijdering van de vagina (colpectomie) / Facial masculinization surgery (het mannelijker maken van je gezicht). Bij mannen die op een vrouw willen lijken: Het maken van een vagina (vaganaplastiek) / Borstvergroting / Operatie aan de stembanden / Het verkleinen van de adamsappel / Orchidectomie (het verwijderen van de teelballen) / Facial feminization surgery (het vrouwelijker maken van je gezicht), is allesbehalve goede zorg. Personen met genderdystrofie worden immers bevestigd in een identiteit, die is gebaseerd op valse aannames. Bijvoorbeeld de overtuiging dat je als man of vrouw in het verkeerde lichaam geboren kan zijn.3Womans Place UK. “No child is born in the wrong body” with Michele Moore & Heather Brunskell-Evans. https://womansplaceuk.org/2019/10/14/no-child-is-born-in-the-wrong-body-with-michele-moore-heather-brunskell-evans/ (ingezien op 7-22-2022)

Vaak onomkeerbare gevolgen

Bovendien zijn de gevolgen van een (meer dan alleen sociale) transitie vaak niet meer terug te draaien. Door het gebruik van testosteron is bij meisjes de stem (vaak blijvend) verlaagd. Eenmaal geamputeerde borsten kunnen nooit meer volledig hersteld worden. Verwijderde teelballen kunnen nooit meer teruggeplaatst worden.4Voor personen zonder zaadballen wordt ook wel de naam castraat of eunuch gebruikt. Wanneer een jongen aan het begin van de puberteit hormoonblokkers krijgt, dan stopt het de genitale groei. Het gevolg is een micropenis. Dit is onomkeerbaar zodra hij overgaat op zogeheten ‘genderbevestigende hormonen’.

Beschadigd en verminkt lichaam

Kortom, het is een traject waarbij de uitkomst een beschadigd en verminkt lichaam is, dat moet lijken op het lichaam van het gewenste geslacht, maar het nooit zal zijn. Dit is vooral een catastrofe voor spijtoptanten die in detransitie gaan. Ze zijn dikwijls getraumatiseerd, maar vaak ook – afhankelijk van hoever ze de transitie hebben doorgevoerd – lichamelijk zwaar verminkt en hormonaal ontregeld: onvruchtbaar gemaakt en niet meer in staat een normale seksuele relatie aan te gaan.

Onherstelbare gevolgen van transitie

‘De transitie heeft mijn leven verwoest’

HP/De Tijd publiceerde op 31 oktober 2022 het verhaal van Maarten (23), een zogeheten ‘detransitioner’. Hij ging in transitie, en kwam daarop terug. Op zijn zestiende levensjaar kreeg hij de diagnose ‘genderdysforie’. Onder begeleiding van de genderklinieken van het UMC Groningen en het VUmc in Amsterdam ging hij in transitie, een traject om vrouw ‘te worden’.5Feitelijk is het een traject om uiterlijk meer op een vrouw te lijken, want een man kan geen vrouwen en vice versa. Zes jaar later realiseerde hij zich dat hij door die transitie ongelukkiger was dan ooit. Hij leeft nu weer als man. Met borstgroei door de vrouwelijke hormonen die hij kreeg voorgeschreven, en een sterk veranderd gezicht vanwege de zogenoemde facial feminization surgery, operaties om zijn gezicht vrouwelijker te maken. Ook zijn seksuele functioneren is niet meer zoals vroeger.6HP/De Tijd. ‘De transitie heeft mijn leven verwoest’. https://www.hpdetijd.nl/2022-10-31/de-transitie-heeft-mijn-leven-verwoest/ (ingezien op 6-11-2022)

Maarten zegt verder: “In transitie gaan was het domste wat ik had kunnen doen. Het bleek helemaal niet de oplossing voor mijn problemen te zijn. Ik voelde me er alleen maar slechter door. Vóór mijn transitie had ik nooit serieus zelfmoord overwogen, maar daarna was ik echt bang dat ik een poging zou doen. Ik woonde op de vierde etage, maar gelukkig is er zoiets als de suïcidepreventielijn.”7HP/De Tijd. ‘De transitie heeft mijn leven verwoest’. https://www.hpdetijd.nl/2022-10-31/de-transitie-heeft-mijn-leven-verwoest/ (ingezien op 6-11-2022)

‘De grootste fout van mijn leven’

De onafhankelijk journalist Andy Ngo interviewde Ritchie Herron, een 35-jarige ‘homoseksuele man’ uit Newcastle, Engeland, die jarenlang testosteronblokkers en geslachtshormonen heeft geslikt en door ‘geslachtbevestigende’ gezondheidswerkers een zogeheten geslachtsaanpassende operatie moest ondergaan. Hij zegt dat ‘spijt’ niet genoeg is om te beschrijven hoe hij zich voelt over de onomkeerbare veranderingen in zijn lichaam.

‘Ik wou dat ik mijn borst kon voelen’

Andy Ngo interviewde ook de Schotse vrouw Sinead Watson over haar traumatische en levensveranderende ervaringen. Watson kreeg geslachtshormonen en onderging een operatie om haar gezonde borsten te verwijderen. Ze ontdekte dat identificatie als man haar ernstige psychische problemen niet aanpakte. Het zette zelfs de deur open naar andere gezondheidsproblemen waarmee ze vandaag de dag nog steeds te maken heeft.

CU gaat mee met de tijdgeest

Het is nota bene de ChristenUnie die ook vóór het ondersteunen van uitbreiding van transgenderklinieken stemt. Het doet denken aan de Bijbeltekst: “De barmhartigheid der goddelozen is wreed” (Spreuken 12:10b), en de ChristenUnie heeft zich laten infecteren door deze zogenaamde barmhartigheid. Ze gaan met de tijdgeest mee. Deze van oudsher christelijke partij heeft zich laten inpakken door het seculier-liberale denken over seksualiteit en geslacht.8Met name de omslag van geslacht naar gender. Het is niet langer de objectieve biologische werkelijkheid die bepaalt of je een man of vrouw bent, maar je eigen subjectieve innerlijke beleving.

Ondersteunen van écht goede zorg

De hierboven aangehaalde Maarten heeft spijt van zijn hormonenbehandeling en gezichtsoperatie. Hij zegt: “Over zelfacceptatie is nooit met mij gesproken”. Dat komt omdat alle reguliere transgenderzorg in Nederland gericht is op het bevestigen van iemands genderidentiteit in plaats van de realiteit. De speren zijn ook gericht op kinderen. In 2020 opende de eerste transgenderkliniek voor kinderen en jongeren haar deuren in Nijmegen.9Trouw. Eerste transgenderkliniek voor kinderen en jongeren opent in Nijmegen. https://www.trouw.nl/binnenland/eerste-transgenderkliniek-voor-kinderen-en-jongeren-opent-in-nijmegen~b14b670c/ (ingezien op 6-11-2022)

Laat dit ons gebed zijn: “May God save all our nation’s children from such cruel care.”10William Wolfe. The Transgender Movement Brings the Horrors of Frankenstein to Life. https://www.standingforfreedom.com/2022/08/the-transgender-movement-brings-the-horrors-of-frankenstein-to-life/ (ingezien op 4-11-2022) Goede transgenderzorg wordt niet geboden door de geslachtsaanpassende of genderbevestigende zorg die gericht is op zelfontkenning en verminking. Goede zorg bestaat uit psychologische hulp, waarbij je je lichaam leert accepteren en onderliggende problemen worden behandeld. Je kan allerlei aanpassingen aan je  lichaam laten uitvoeren, maar een man zal nooit een vrouw worden en een vrouw nooit een man. De veranderingen die bij een transgender worden bereikt, zijn slechts cosmetisch, uitwendig. Een man die in transitie ging, drukt het als volgt uit:

“A transition is never done…You can never carve away enough pieces of yourself to be satisfied. You can never rid yourself of the fundamental facts of your own biology. You can never be cleansed of sin. The end goal of transition isn’t self-actualization. It’s self-annihilation.”11William Wolfe. America’s Transdemic. https://www.standingforfreedom.com/2022/04/americas-transdemic/ (ingezien op 6-11-2022)

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.

Verder kijken

Een christelijke visie op dit onderwerp:

Walt Heyer deelt zijn verhaal over transitie en detransitie. Nu is hij vastbesloten om anderen te helpen die er spijt van hebben. Hij heeft ook een eigen website.