Vergrote prostaat laseren met de GreenLight Laser

Last Updated on 23 november 2023 by M.G. Sulman

Een vergrote prostaat kan onder meer worden behandeld met behulp van de GreenLight Laser. Onderzoek toont aan de GreenLight Laser effectief is in de behandeling van goedaardige vergroting van de prostaat (benigne prostaathyperplasie, afgekort als BPH).1Bostonscientific. The GOLIATH Study: GreenLight™ Laser Therapy vs. TURP. https://www.bostonscientific.com/en-US/products/lithotripsy/greenlight-xps/clinical-data/goliath-study.html (ingezien op 30-3-2021) GreenLight Lasertherapie is thans de leidende minimaal invasieve chirurgische behandeling voor BPH wereldwijd, en het biedt patiënten een bewezen effectief alternatief voor TURP (Trans Urethrale Resectie van de Prostaat), waarbij door de plasbuis en (een deel van) van de prostaat elektrisch wordt weggesneden.

Arts
Arts / Bron: BlueSkyImage/Shutterstock.com

De ervaringen in het werkveld zijn goed

Een uroloog die al sinds 2009 met het instrument bekend is, is enthousiast over de werking ervan. In een interview welke is gepubliceerd op de website van ‘deprostaatkliniek.nl’ zegt hij: “Voorheen behandelden we een vergrote prostaat met een transurethrale resectie van de prostaat (TURP) hierbij opereer je via de plasbuis en wordt een gedeelte van de prostaat elektrisch weggesneden. Tijdens de operatie wordt continu gespoeld met water om goed zicht te houden, lang mag een TURP niet duren omdat dan teveel water in de bloedbaan van de patiënt kan komen en zo voor een watervergiftiging kan zorgen. Het weefsel dat wordt afgesneden, spoel je weg aan het eind van de operatie en een katheter wordt voor meestal 3 dagen achtergelaten. De patiënt moet nog een tijd worden nagespoeld om stolselvorming te voorkomen. Bij de GreenLight Laser opereer je ook via de plasbuis, maar dan met een laserstraal waarmee je laagje voor laagje weefsel van de prostaat afbrandt waardoor hij kleiner wordt. Het is een minder bloederige operatie waarbij je zelfs bloedverdunners door mag gebruiken en waarbij gewerkt kan worden met zoutwater zodat er geen risico bestaat op watervergiftiging zoals bij de gewone TURP. Afhankelijk van het tijdstip van de operatie mag je meestal de volgende dag en soms zelfs dezelfde dag al, zonder katheter, naar huis.”2Groen licht voor krachtige straal. www.deprostaatkliniek.nl/interviews/groen-licht-voor-krachtige-straal/#, 1 mei 2011 (ingezien op 30-3-2021)

Vergrote prostaat
Vergrote prostaat / Bron: BlueRingMedia/Shutterstock.com

De uitkomsten van het onderzoek

GOLIATH-onderzoek

Het GOLIATH-onderzoek was de eerste rechtstreekse proef waarin de veiligheid en werkzaamheid van het GreenLight XPS ™ 180 W lasertherapiesysteem werd vergeleken met transurethrale resectie van de prostaat (TURP). Het werd uitgevoerd als een prospectieve, gerandomiseerde, multicenter studie in negen Europese landen. Tussen april 2011 en september 2012 waren in totaal 291 patiënten van 29 locaties ingeschreven.

Kortere ziekenhuisopname en sneller herstel

Het onderzoek werd in 2013 gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse Urologische Vereniging. De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat behandeling van goedaardige prostaatvergroting met de GreenLight Laser, in plaats van TURP, resulteert in een aanzienlijk kortere ziekenhuisopname en katheterisatie en een kortere herstelperiode voor de patiënt, terwijl de therapie net zo veilig en werkzaam is.

Laserbehandeling is zeer effectief

Professor Alexander Bachmann van University Hospital Basel, Zwitserland, en hoofdonderzoeker in de GOLIATH-studie, zegt hierover: “Deze studie levert belangrijke nieuwe informatie waarbij lasertherapie als alternatief voor TURP ingezet kan worden, terwijl TURP al lange tijd beschouwd wordt als de standaard chirurgische behandeling van BPH. Laserbehandeling is een zeer effectieve therapie voor de behandeling van BPH.”

GOLIATH-studie: opzet en resultaten

Opzet van het onderzoek

De GOLIATH studie werd ontworpen om TURP en PVP (fotoselectieve vaporisatie van de prostaat) te vergelijken met het 180W GreenLight XPS® systeem. De studie beoordeelde in totaal 269 patiënten van 29 locaties in 11 Europese landen gebaseerd op de resultaten, 6 maanden na de procedure. Alle bijwerkingen werden beoordeeld en geclassificeerd door een onafhankelijk, geblindeerd comité.

Resultaten en bevindingen

De belangrijkste bevindingen van de trial zijn:

  1. Gelijkwaardigheid in veiligheid (zoals aangetoond met het aantal en de snelheid van de bijwerkingen), en werkzaamheid;
  2. Superioriteit van de GreenLight Laser in de duur van het herstel inclusief kortere katheterisatie, kortere ziekenhuisopname en een snellere terugkeer naar een stabiele gezondheidstoestand;
  3. Aanzienlijk minder nieuwe interventies op de korte termijn met de GreenLight Laser;
  4. Minder bloedingen en minder dysurie (pijn bij plassen) met de GreenLight Laser dan met TURP;
  5. Vergelijkbaar volume van het prostaatweefsel en vermindering van PSA (prostaat specifiek antigeen), een eiwit dat in het bloed voorkomt en alleen door de prostaat wordt gemaakt. Als gevolg van bepaalde prostaataandoeningen kan er meer PSA in het bloed terechtkomen.

De laserenergie kan exact gericht worden op het te verwijderen prostaatweefsel. Hogere precisie betekent meer veiligheid en minder complicaties na de ingreep. Ook kan de uroloog weefsel verwijderen met de laser om door de patholoog te laten onderzoeken op afwijkingen, zoals prostaatkanker. De uitslag van het weefselonderzoek wordt na je ontslag met je besproken op de polikliniek. Deze bloedloze laseringreep zorgt ervoor dat je al na één opnamenacht naar huis mag. Ook de katheter wordt na één dag al verwijderd. Ook zijn blaasspoelingen niet meer nodig. Je kan zo snel mogelijk weer aan het normale dagritme beginnen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de behandeling van een vergrote prostaat. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.