Grote kaardebol ter behandeling van de ziekte van Lyme

Last Updated on 14 juni 2023 by M.G. Sulman

In een wetenschappelijk artikel in Pharmaceuticals zetten onderzoekers de jarenlange zoektocht naar fytochemicaliën die effectief zijn tegen persisterende ziekte van Lyme, voort.1Saar-Reismaa P, Bragina O, Kuhtinskaja M, Reile I, Laanet PR, Kulp M, Vaher M. Extraction and Fractionation of Bioactives from Dipsacus fullonum L. Leaves and Evaluation of Their Anti-Borrelia Activity. Pharmaceuticals (Basel). 2022 Jan 12;15(1):87. doi: 10.3390/ph15010087. PMID: 35056144; PMCID: PMC8779505. De ziekte van Lyme kent een goede prognose als je op tijd een antibioticakuur krijgt. Als de infectie ondanks de antibiotica aanhoudt, is er sprake van therapiefalen. In dat geval spreekt men van persisterende ziekte van Lyme. De wortel van Dipsacus fullonum L., ook bekend als grote kaardebol of wilde kaardebol, staat in de Chinese geneeskunde bekend als ‘Xu duan’ en wordt daarin vooral geprezen om zijn antikanker- en ontstekingsremmende eigenschappen. De bladeren van de kaardebol zijn nu effectief gebleken ter behandeling van (chronische) ziekte van Lyme.

Grote kaardebol in Stadsblokken-Meinerswijk te Arnhem
Grote kaardebol in Stadsblokken-Meinerswijk te Arnhem / Bron: Martin Sulman

Wat is de ziekte van Lyme?

Acte Lyme

De ziekte van Lyme is een door teken overgedragen bacteriële ziekte die wordt veroorzaakt door Borrelia burgdorferi. Kenmerkend voor acute ziekte van Lyme is een uitbreidende rode vlek of ring op de huid. Deze typische huiduitslag wordt een Erythema Migrans (EM) genoemd. EM komt bij het merendeel van de mensen met de ziekte van Lyme voor.

Erythema Migrans (EM)
Erythema Migrans (EM) / Bron: Wikimedia Commons

Chronische Lyme

Hoewel acute Lyme wordt behandeld met antibiotica, kan het zich ontwikkelen tot een terugkerende chronische vorm die wordt veroorzaakt door  latente intracellulaire aanwezigheid van de bacterie in verschillende morfologische vormen. Dit geeft geleid tot de zoektocht naar fytochemicaliën tegen persisterende ziekte van Lyme.

Het onderzoek

Waar richtte het onderzoek zich op?

Het onderzoek werd gepubliceerd in Pharmaceuticals.2Saar-Reismaa P, Bragina O, Kuhtinskaja M, Reile I, Laanet PR, Kulp M, Vaher M. Extraction and Fractionation of Bioactives from Dipsacus fullonum L. Leaves and Evaluation of Their Anti-Borrelia Activity. Pharmaceuticals (Basel). 2022 Jan 12;15(1):87. doi: 10.3390/ph15010087. PMID: 35056144; PMCID: PMC8779505. De studie richtte zich het beoordelen van de activiteit van Dipsacus fullonum L.-bladerenextract tegen stationaire fase van B. burgdorferi in vitro. Het extract van de bladeren van de grote kaardebol vertoonde een hoge activiteit tegen stationaire fase B. burgdorferi.

Twee hoofdklassen van stoffen

In het onderzoek werden twee hoofdklassen van stoffen geïdentificeerd: polyfenolen en iridoïden. De twee belangrijkste polyfenolen waren saponarine en chlorogeenzuur, de belangrijkste iridoïden waren sylvestrosiden III en IV, loganzuur en loganine.

De bioactieve sylvestrosides III en IV vertoonden in vitro effectieve anti-Borrelia-activiteit en bleken ook het minst toxisch te zijn voor fibroblast-NIH/3T3-cellen van de muis. De concentratie van sylvestrosiden was ongeveer 15% van het extract van de grote kaardebol, wat het potentieel voor zuivering van de verbindingen uit wilde kaardebolbladeren aantoont. Grote kaardenbol extract wordt thans gekarakteriseerd als een potentiële bron van anti-Borrelia bioactieve stoffen.

400x opname van kurketrekkervormige Borrelia burgdorferi
400x opname van kurketrekkervormige Borrelia burgdorferi / Bron: Wikimedia Commons

Kaardebolbladeren en niet de wortels

Bioactieve stoffen zijn stoffen die een bepaalde biologische of fysiologische functie hebben in het lichaam. Eerder vertoonden bioactieve stoffen van grote kaardebolwortels een minimale activiteit tegen de ziekte van Lyme, maar studies hebben de significante verschillen in samenstelling van bladeren en die van de wortel aangetoond.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen met betrekking tot het behandelen van Lyme met de grote kaardebol. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.