Zwaardvormig aanhangsel gebroken: symptomen en behandeling

Last Updated on 25 december 2023 by M.G. Sulman

De processus xiphoideus, beter bekend als het zwaardvormig aanhangsel, is gelegen is aan het uiteinde van het borstbeen. Het borstbeen bestaat uit een bovendeel: het handvat (manubrium), een middendeel (corpus) en een onderste, kraakbenig deel: het zwaardvormig uitsteeksel. Dit artikel werpt een korte blik op deze structuur en de potentiële risico’s die gepaard gaan met breuken, met name bij onjuiste reanimatie of externe trauma’s. Een bijzonder zorgwekkend scenario is een gebroken zwaardvormig aanhangsel die het diafragma of middenrif doorboort, de belangrijkste ademhalingsspier. We onderzoeken de oorzaken, symptomen en behandelingen om een beter begrip te bieden van de ernstige gevolgen van een gebroken zwaardvormig aanhangsel.

Close-up van het zwaardvormige aanhangsel / Bron: Wikimedia Commons

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van schade aan het zwaardvormig aanhangsel?

Het zwaardvormig aanhangsel, een klein botachtig deel aan de onderkant van het borstbeen, loopt risico op beschadiging (kneuzing of breuk) door verschillende factoren. Botte kracht, verkeerde reanimatietechnieken en het optillen van zware lasten behoren tot de belangrijkste oorzaken. Daarnaast kunnen herhaalde belasting en intensief hoesten ook schade aan dit gebied veroorzaken. Op een forum kwamen we ook het ervaringeverhaal van een vrouw tegen die het zwaardvormig anahangsel zou hebben gebroken tijdens haat zwangerschap door het harde trappen van het ongeboren kind.1Dokter.nl. Zwaardvormig Aanhangsel…au. https://www.dokter.nl/forum/spieren-pezen-botten-gewrichten/134832-zwaardvormig-aanhangsel-au/ (ingezien op 25-12-2023)

Het is belangrijk om deze risico’s te begrijpen om het zwaardvormig aanhangsel effectief te beschermen. 

Positie van het zwaardvormig aanhangsel (3D) / Bron: Wikimedia Commons

Het zwaardvormig aanhangsel: Kwetsbaarheid en risico’s

Het zwaardvormig aanhangsel, ook bekend als het xiphoid-proces, vormt het onderste deel van het borstbeen, een klein, taps toelopend bot dat uitsteekt daar waar de ribbenkast in het midden samenkomt. Door zijn prominente positie is dit bot vatbaar voor breuken. Zo’n fractuur wordt met name veroorzaakt door stomp trauma, zoals klappen op de borst tijdens contactsporten, auto-ongelukken, of onjuiste technieken bij cardiopulmonale reanimatie (CPR). Reanimatie (cardiopulmonale resuscitatie of CPR)  is het proces waarbij je handmatig het hart nabootst door compressies op de borstkas te geven en ademhaling te verzorgen bij een persoon die niet ademt of wiens hart niet klopt.

Blootgesteld en broos

Gelegen in het midden van de borstkas, net onder de tepellijn waar de onderste ribben elkaar ontmoeten, bevindt zich het xiphoid-proces. Deze korte uitsteeksel, onbeschermd door de ribbenkast en dicht bij de huid, loopt risico op beschadiging bij een impact. Hoewel zijn functie voornamelijk dient als bevestigingspunt voor de middenrif- en buikspieren, wordt een breuk als zeer gevaarlijk beschouwd, omdat het afgebroken bot gemakkelijk het hart, direct achter het borstbeen, kan doorboren.

Sporten en stomp trauma

Stomp trauma vormt de meest voorkomende oorzaak van schade aan het zwaardvormig aanhangsel, en contactsporten zijn vaak de broedplaats voor deze blessure. In sporten zoals American football, rugby, en boksen kan het xiphoid-proces beschadigd raken door krachtige impacts, zoals een helm tegen de borst of directe slagen op het borstgebied. Auto-ongelukken en klappen met stomp voorwerpen behoren ook tot potentiële oorzaken van trauma.

Reanimatie als risico

Een activiteit met een verhoogd risico op schade aan het xiphoid-proces is cardiopulmonale reanimatie (CPR). Tijdens deze levensreddende procedure plaatst de hulpverlener zijn handen bovenop elkaar op de borst, net boven de tepellijn, en drukt snel omlaag en omhoog. Als de handen te laag worden geplaatst, bestaat het risico op het breken van het bot, wat niet alleen de effectiviteit van CPR kan verminderen, maar ook het hart verder in gevaar kan brengen.

Reanimatie (cardiopulmonale resuscitatie of CPR) training / Bron: Wikimedia Commons

Symptomen van een gebroken zwaardvormig aanhangsel

Symptomen van een gebroken zwaardvormig aanhangsel kunnen variëren en zijn mede afhankelijk van de ernst van de breuk. Hier zijn enkele mogelijke symptomen:

Pijn op de borst

Ernstige pijn in het gebied van het zwaardvormig aanhangsel is een veelvoorkomend symptoom. De pijn kan toenemen bij beweging of palpatie.

Zwelling en gevoeligheid

Zwelling rond het gebroken gebied kan optreden, samen met gevoeligheid bij aanraking.

Moeilijkheden bij ademhalen

Aangezien het zwaardvormig aanhangsel in de buurt van het diafragma (middenrif) ligt, kan een breuk ademhalingsproblemen veroorzaken. Diep ademhalen kan dan pijnlijk zijn.

Pijn bij bewegen

Pijn of ongemak kan toenemen bij bepaalde bewegingen van de romp, zoals buigen of draaien.

Zichtbare deformatie of voelbare knobbels

In ernstige gevallen kan een gebroken zwaardvormig aanhangsel leiden tot een zichtbare deformatie of voelbare knobbels in het borstgebied.

Pijn bij aanraking

Een arts kan tijdens een lichamelijk onderzoek pijn opmerken bij het palperen van het zwaardvormig aanhangsel.

Mogelijke uitstraling van pijn

De pijn kan uitstralen naar aangrenzende gebieden, zoals de buik, rug of schouders.

Verergering van pijn door hoesten of niezen

Hoesten of niezen kan de pijn verergeren. Dit komt doordat hoesten en niezen extra druk uitoefent op het gebied van het zwaardvormig aanhangsel.

Behandeling van een fractuur van het zwaardvormig aanhangsel

De behandeling van een gebroken zwaardvormig aanhangsel kan variëren afhankelijk van de ernst van de breuk en de symptomen. Hier zijn enkele mogelijke benaderingen:

Pijnmanagement

Pijnmanagement is een behandelingsbenadering waarbij de focus niet ligt op het direct behandelen van de pijn, maar waarbij samen met de patiënt wordt gezocht naar manieren om de impact van pijn op het dagelijks functioneren te verminderen. Het hoofddoel van deze behandeling is het verbeteren van het algehele dagelijkse functioneren, zelfs wanneer pijn aanwezig is.

Voor milde gevallen kan pijnmanagement met vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol voldoende zijn. In ernstigere gevallen kan een arts sterkere pijnstillers voorschrijven.

Rust en beperking van activiteiten

Het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren en het bieden van voldoende rust aan het gebroken zwaardvormig aanhangsel zijn belangrijke zelfzorgmaatregelen voor een snel herstel.

Koude-applicatie

In de eerste dagen na de breuk kan het aanbrengen van koude (kompres) op het gebied helpen bij het verminderen van zwelling en het verlichten van pijn.

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen kunnen nuttig zijn om de longfunctie te behouden en ademhalingsmoeilijkheden te verminderen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan soms worden aanbevolen door de arts teneinde de mobiliteit te verbeteren en de spieren rond het zwaardvormig aanhangsel te versterken.

Medische monitoring

Ernstige breuken kunnen nauwlettend worden gevolgd door een arts. Zo nodig met behulp van beeldvormende technieken. Dit om te checken dat het gebroken bot correct geneest.

Chirurgische interventie

In zeer zeldzame gevallen, vooral bij ernstige breuken of complicaties, kan chirurgische interventie nodig zijn om het zwaardvormig aanhangsel te stabiliseren of om losse fragmenten te verwijderen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een gebroken zwaardvormig aanhangsel. Of tips geven hoe ermee om te gaan. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.