Adersteen (fleboliet): symptomen en behandeling

Last Updated on 28 april 2024 by M.G. Sulman

Een fleboliet, ook bekend als adersteen, is een kleine lokale verkalking in een ader. Aderstenen zijn meestal rond of ovaal van vorm. Vaak worden ze vaak aangetroffen in de aders van het onderste deel van het bekken. Interessant genoeg veroorzaken ze over het algemeen geen symptomen. Op een röntgenfoto zijn flebolieten soms lastig te onderscheiden van nierstenen in de urineleiders vanwege hun gelijkenis.

Flebolieten ofwel aderstenen / Bron: Wikimedia Commons

Wat is een adersteen?

Flebolieten of aderstenen zijn kleine bloedstolsels in een ader die in de loop van de tijd verharden als gevolg van verkalking. Meestal worden aderstenen aangetroffen in het onderste deel van het bekken. Over het algemeen veroorzaken ze geen symptomen.

Een adersteen heeft doorgaans een ronde of ovale vorm en is kleiner dan 5 millimeter in diameter. Aderstenen komen vaak voor, vooral bij mensen ouder dan 40 jaar. Het hoort bij het ouder worden.

Vóórkomen

Aderstenen in het bekkengebied worden bij ongeveer 44,2% van de mensen aangetroffen. Vaker bij vrouwen dan bij mannen. Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid flebolieten toe. Aderstenen worden vaker aan de linkerkant dan aan de rechterkant gevonden. Flebolieten buiten het bekken worden aangetroffen bij ongeveer 2% van de bevolking.

Symptomen van een fleboliet

Aderstenen of flebolieten worden vaak zonder enige symptomen aangetroffen en kunnen pas worden ontdekt nadat iemand een niet-gerelateerde röntgenfoto of echografie heeft ondergaan. Afhankelijk van hun grootte en locatie, kan ene adersteen soms de volgende symptomen veroorzaken:

  1. Milde pijn: Je kunt milde pijn ervaren in het gebied waar de adersteen zich bevindt.
  2. Spataderen of bloedstolsels: Flebolieten kunnen leiden tot spataderen of bloedstolsels als gevolg van verminderde bloedstroom.
  3. Verwijde aderen en zwelling: In sommige gevallen kan ene adersteen leiden tot een verwijde ader en lokale zwelling.
  4. Obstipatie: Wanneer een fleboliet zich in het bekkengebied bevindt, kan dit obstipatie veroorzaken. Dit komt vanwege druk op nabijgelegen structuren.

Omdat de symptomen van flebolieten vergelijkbaar zijn met die van andere aandoeningen, is het mogelijk dat de arts ze over het hoofd ziet en een verkeerde diagose stelt.

Flebolieten of aderstenen (gezien als puntvormige verkalkingen) in het scrotum van een persoon met varicocèle / Bron: Wikimedia Commons

Oorzaken van flebolieten

Oorzaken van aderstenen of flebolieten zijn:

  • Afwijkingen in de aderen: Veneuze misvormingen kunnen de bloedstroom vertragen, wat leidt tot de ophoping van calcium en de vorming van flebolieten.
  • Schade aan de aderwanden: Letsel aan de wanden van de aderen kan de ontwikkeling van ene adersteen in de hand werken
  • Spataderen: Deze abnormale verwijding van aderen kunnen de bloedstroom verstoren en bijdragen aan de vorming van aderstenen
  • Slechte bloedcirculatie: Verminderde bloedcirculatie kan bijdragen aan de ontwikkeling van flebolieten, vooral in het bekkengebied.
  • Obstipatie en overbelasting: Langdurige of chronische obstipatie en overbelasting kunnen schade aan de bekkenaders veroorzaken, wat ook kan leiden tot de vorming van aderstenen.

Onderzoek en diagnose

Om flebolieten te diagnosticeren, kan een arts gebruik maken van verschillende beeldvormende technieken:

Röntgenfoto

Een röntgenfoto kan worden gebruikt om flebolieten in het lichaam te identificeren. Deze worden vaak opgemerkt tijdens routinematige röntgenonderzoeken en komen vaak voor bij andere aderafwijkingen. Op een röntgenfoto verschijnen flebolieten als witte of bleke knobbels.

Aanvullende scans

Soms zijn aanvullende scans zoals echografie of MRI nodig om de exacte locatie en omvang van de fleboliet te bepalen.

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose is het uitsluiten van verschillende mogelijke oorzaken van symptomen om tot een juiste diagnose te komen.

Afhankelijk van de locatie van de fleboliet kunnen ze verkeerd worden gediagnosticeerd als nierstenen, vooral als je scherpe buikpijn ervaart. In dergelijke gevallen is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen flebolieten en nierstenen teneinde de juiste behandeling te kunnen bieden.

Behandeling van een adersteen

Behandeling van een adersteen is alleen nodig in geval van klachten.

Medische behandeling

Sclerotherapie kan overwogen worden. Hierbij geeft de arts een injectie van een zoutoplossing in de ader met de fleboliet, waardoor de ader inzakt en sluit.

EVLT staat voor Endoveneuze Laser Therapie. Met deze methode wordt een dunne laserdraad in de ader gebracht die deze vervolgens van binnenuit dicht lasert

Chirurgische ingreep

Als sclerotherapie en endoveneuze lasertherapie onovloende soelaas bieden, kan een operatie nodig zijn om de fleboliet te verwijderen. Dit gebeurt vooral bij aanhoudende symptomen.

Huismiddeltjes en zelfzorg

Bij milde gevallen kan het aanbrengen van een warm, nat washandje op het gebiede waar het pijn doet, verlichting bieden.

Paracetamol, maar oo ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen kunnen helpen bij het verlichten van pijn. Raadpleeg altijd je huisarts arts als de pijn aanhoudt.

Prognose

De vorming van aderstenen is een onschadelijk onderdeel van het verouderingsproces en veroorzaakt in veel gevallen geen problemen. Het is echter belangrijk om elk probleem met de bloedsomloop serieus te nemen en in de gaten te houden.

Als je gediagnosticeerd wordt met een adersteen, kun je over het algemeen nog steeds sporten en veilig deelnemen aan de meeste activiteiten.

Preventie

Overleg met je arts

Overleg met je arts of het dagelijks innemen van aspirine een veilige en effectieve manier is om toekomstige bloedstolsels, die kunnen evolueren tot een fleboliet, te voorkomen.

Dagelijkse lichaamsbeweging

Verminder je risico op aderstenen door dagelijks te bewegen. Maak bijvoorbeeld een wandeling van 30 minuten of doe andere activiteiten die je in beweging brengen.

Hydratatie

Voldoende drinken is voor iedereen belangrijk! Zorg ervoor dat je tijdens het sporten gehydrateerd blijft. Onvoldoende hydratatie kan leiden tot een stijging van de bloeddruk, wat schadelijk kan zijn voor de aderen en het risico op flebolieten kan verhogen. Drink daarom dagelijks voldoende water.

Vermijd strakke kleding

Vermijd het dragen van strakke kleding, vooral onder de taille. Strakke kleding kan extra druk uitoefenen op de aderen, waardoor het risico op flebolieten mogelijk wordt vergroot.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over aderstenen. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.