Wat te sturen als iemand niet reageert?

Last Updated on 19 september 2023 by M.G. Sulman

In onze moderne wereld waar constante communicatie de norm is geworden, lijkt het soms wel alsof we altijd beschikbaar moeten zijn en verwachten we dat anderen dat ook zijn. Er bestaat vaak de verwachting dat je altijd direct reageert op apps. Maar zo creëer je de verwachting dat je altijd à la minute antwoordt. Maar wat gebeurt er als iemand niet reageert op joúw berichten? In plaats van meteen in paniek te raken, kun je leren om geduld te betrachten en op een doordachte manier te reageren. Dit artikel verkent de kunst van geduldig wachten en biedt suggesties voor wat je kunt sturen als iemand (in het geheel) niet reageert.

Wat te sturen als iemand niet reageert op bikjvoorbeeld je berichtjes op WhatsApp? / Bron: Pixabay

Wat te sturen als iemand niet reageert?

Iedereen maakt wel eens mee dat je een bericht stuurt, of het nu een WhatsApp, e-mail, of sociale media-bericht is, en vervolgens wacht je in spanning op een reactie. Maar wat als die reactie uitblijft?

Je kunt daarover gaan piekeren en zorgen maken. En gaan twijfelen aan jezelf of  denken dat de ander je negeert. Voordat je echter in de val van negatieve gedachten en emoties stapt, is het goed om uit deze gedachtente stappen en strategisch te reageren.

In dit artikel zullen we enkele strategieën aanreiken om op een respectvolle en doeltreffende manier te reageren wanneer je geconfronteerd wordt met stilte aan de andere kant van het scherm. Wat moet je doen als je een bericht stuurt naar een vriend, familielid of collega, maar geen reactie ontvangt?

Geef een ander de tijd

Het eerste wat je moet doen als iemand niet reageert, is hem of haar de tijd geven. Mensen hebben verschillende levens, schema’s en verantwoordelijkheden. Soms is iemand gewoon niet in staat om meteen te reageren. Probeer niet meteen conclusies te trekken of te veronderstellen dat er iets mis is. Iemand kan aan het hardlopen zijn, in een kerkdient zitten, een lange wandeling maken, etc. Geef het een paar uur of zelfs een dag voordat je verder gaat.

Herinner hem of haar eraan zonder druk

Als je het gevoel hebt dat er voldoende tijd is verstreken en je nog steeds geen reactie hebt ontvangen, kun je een vriendelijk herinneringberichtje sturen. Probeer daarbij geen druk uit te oefenen of te klinken alsof je geïrriteerd bent. Verzend een eenvoudig berichtje in de trant van: “Hey, ik hoop dat alles goed met je gaat. Ik wilde gewoon even checken of je mijn vorige berichtje hebt gezien.” Hiermee kun je de boodschap overbrengen zonder druk op de ontvanger uit te oefenen. Dat zal namelijk een averechts effect hebben.

Verzend waardevolle follow-up

Als je na je herinneringsbericht nog steeds geen reactie hebt ontvangen, kan het nuttig zijn om een follow-up bericht te sturen met (bij wijze van spreken) iets van waarde. Dit kan een interessant artikeltje zijn, een grappige video of iets anders waarmee je de aandacht van de ontvanger trekt. Hiermee laat je zien dat je om zijn of haar interesses geeft en niet alleen bezig bent met je eigen behoeften. De wereld draait niet om jou!

Overweeg alternatieve communicatiekanalen

Mogelijk is het door jou gekozen communicatiekanaal niet effectief. Als je bijvoorbeeld een WhatsApp-bericht hebt gestuurd en geen reactie hebt gekregen, probeer dan een ander kanaal zoals een mailtje of belletje. Het kan zijn dat de ontvanger om de een of andere reden niet heeft gereageerd op je eerste bericht, maar wel bereid is om elders te antwoorden.

Blijf te allen tijde respectvol en begripvol

Het is van vitaal belang om geduldig, respectvol en begripvol te blijven. Ja, zelfs als de ontvanger nooit reageert. Je weet immers nooit wat er in het leven van een ander afspreelt. Soms zijn er persoonlijke redenen waarom iemand niet kan reageren. Word niet boos en voel je niet beledigd, maar sta open voor hernieuwd contact als de situatie verandert.

Conclusie

Als iemand niet reageert op je bericht, hoef je je niet meteen zorgen te maken en in de piekermodus schieten. Door geduldig te wachten en op een respectvolle manier te reageren, vergroot je de kans dat je uiteindelijk een reactie krijgt.

Onthoud dat communicatie van twee kanten komt. It takes two to tango. Oftwel: er zijn twee mensen nodig om de tango te dansen. Er speelt vaak meer dan we aan de oppervlakte of buitenkant zien.

Dus, wees geduldig, blijf vriendelijk en begripvol, en wie weet zul je binnenkort weer in gesprek zijn met die persoon die niet heeft gereageerd.

Voorbeelden hoe je het wel moet doen

Hieronder staan WhatsApp-voorbeeldberichten met bijpassende emoticons:

Vriendelijke en enthousiaste benadering

  • Jij: Hey! 😊
  • Jij: Ik hoorde dat je een geweldige tijd hebt gehad op vakantie! 🌴
  • Jij: Hoe was het? Ik ben zo benieuwd naar je avonturen! 🌟
  • Jij: Laten we binnenkort afspreken en bijpraten! ☕🤗
  • Jij: Laat me weten wanneer je beschikbaar bent! 🗓️📆

Dit voorbeeldbericht toont een vriendelijke en enthousiaste benadering om een gesprek te beginnen en bij te praten met iemand die net terug is van vakantie. De gebruikte emoticons voegen een vleugje positiviteit en warmte toe aan je berichtje.

Warmte en waardering

  • Jij: Hallo daar! 👋
  • Jij: Ik hoop dat alles goed met je gaat. 🌞
  • Jij: Het is al een tijdje geleden dat we hebben bijgepraat, en ik mis onze gesprekken! 😊
  • Jij: Laten we binnenkort een koffiedate plannen ☕📅
  • Jij: Ik ben benieuwd naar wat er allemaal in je leven gebeurt! 🤗

Dit bericht straalt warmte uit en laat de ontvanger weten dat je hun gezelschap waardeert. Met de emoticons voeg je een vriendelijke en uitnodigende sfeer toe aan je berichtje.

Zorgzaam en vriendelijk (jegens een familielid)

  • Jij: Ha [naam van het familielid], ik hoop dat alles goed met je is. 🌼
  • Jij: Ik heb een tijdje niets van je gehoord en wilde gewoon even checken hoe het met je gaat. 💕
  • Jij: We missen je hier en zouden graag bijpraten als je tijd hebt. 😊
  • Jij: Laat me weten wanneer het jou uitkomt. Ik ben altijd beschikbaar om te praten of iets leuks te plannen. 📆📞
  • Jij: Onthoud dat ik hier voor je ben. Ik waardeer onze familieband enorm. 🤗

Dit bericht is zorgzaam en vriendelijk. Het benadrukt de familieband en je bereidheid om te luisteren.

Voorbeelden hoe je het niet moet doen

Defensief en beschuldigend

  • Jij: Hallo, waarom negeer je me alweer? 😡
  • Jij: Ik ben hier altijd om met je te praten, maar je lijkt nooit de moeite te nemen om te antwoorden. 🙄
  • Jij: Het lijkt erop dat je je niet echt om onze relatie bekommert. Misschien moet je eens nadenken over hoe je je gedraagt. 😒
  • Jij: Ik verwacht een verklaring waarom je niet hebt gereageerd. 💢

Dit bericht is defensief, beschuldigend en drukt irritatie en boosheid uit. Het plaatst de ontvanger in een defensieve positie. Dit maakt de kans op een positieve reactie veel kleiner. Blijf geduldig en respectvol, zelfs als iemand niet direct reageert, in plaats van aanvallend te zijn zoals in dit voorbeeld.

Een manipulatieve ondertoon

  • Jij: Hé, ik heb gemerkt dat je mijn berichten de laatste tijd negeert. ☹️
  • Jij: Ik vraag me af waarom je dat doet, aangezien ik altijd voor je klaarsta wanneer je me nodig hebt. 🤔
  • Jij: Maar ja, ik begrijp het wel. Als je liever geen contact meer wilt, is dat prima. 😢

Dit voorbeeld heeft een manipulatieve ondertoon. Met dit bericht probeert de zender schuldgevoel en druk uit te oefenen op de ontvanger. Dit is absoluut geen goede communicatiestrategie. Niet doen dus.

Cynisch en sarcastisch

  • Jij: Geweldig, je negeert me weer. Wat een verrassing! 😒
  • Jij: Ik dacht dat we misschien een normaal gesprek konden hebben, maar ik heb het mis gehad, zoals altijd. 🙄
  • Jij: Ga je me nu vertellen dat je zo druk bent dat je geen tijd hebt om te antwoorden op een eenvoudig bericht? Sure, sure. 🙃

Dit voorbeeld drukt cynisme en sarcasme uit. Dit is uiteraard niet bevorderlijk voor een positieve en respectvolle communicatie. Probeer de communicatie open en eerlijk te houden, zonder een cynische of negatieve ondertoon. Cynisme is killing. Het kan de situatie verergeren en verkleint de kans op een constructieve reactie.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over dat iemand niet reageert op je berichtjes, of tips geven hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.