Last Updated on 13 mei 2023 by M.G. Sulman

Kerosine wordt in de volksmond petroleum genoemd. Het staat chemisch erg dicht bij diesel. Voor de komst van de benzinemotor was petroleum het belangrijkste eindproduct van aardolie. Het werd gebruikt voor verlichting, verwarming en om te koken. Nu de gasprijzen de pan uitrijzen, gaan steeds meer mensen over petroleumkachels om hun woonkamer en/of andere delen van het huis mee te verwarmen. Veel mensen hebben daar inmiddels goede ervaringen mee opgedaan. Een petroleumkachel heeft veel voordelen, niet alleen financiële. 

Een moderne Japanse petroleumkachel / Bron: Wikimedia Commons

Wat is een petroleumkachel?

Kachel om één ruimte mee te verwarmen

Een petroleumkachel is een op zichzelf staande kachel die je gebruikt om één specifieke ruimte te verwarmen. Dit is in tegenstelling tot de centrale verwarming waarmee je de temperatuur van de hele woning kan regelen via de thermostaat.

Het heeft een ingebouwd brandreservoir met een lont (ook wel ‘kous’ genoemd) die in aanraking komt met petroleum, wat de brandstof is. Het werkingsprincipe is eenvoudig: het lont steekt aan, verbrandt de petroleum en verwarmt de ruimte.

Petroleum als brandstof

Een petroleumkachel is een kachel die petroleum gebruikt als brandstof. Petroleum staat ook bekend als kerosine. Petroleumkachels hebben bijna altijd een ingebouwd brandstofreservoir. Hierin wordt de petroleum in opgeslagen.

De kachel werkt met een kous, een soort cilindervormige lont. Deze zit in de kachel en wordt in de petroleum gedoopt. Het zuigt de brandstof op en deze wordt vervolgens aan de bovenkant verbrand. De petroleum gaat over in gas dat vlak boven de lont verband, te herkennen aan de blauwe vlam die verschijnt. Sommige modellen kachels beschikken nog over een tweede verbrandingskamer. Daarin worden de restgassen gemengd met zuurstof en vervolgens verbrand.

Uitstoot

Het meest genoemde nadeel van een petroleumkachel, is de uitstoot van verbrandingsgassen in de directe omgeving. In de nieuwe modellen is er echter bijna geen uitstoot meer aanwezig.

Voor de verbranding van petroleum is wel zuurstof nodig. Om die reden blijft het belangrijk om de ruimte waarin de kachel staat goed te ventileren.

Twee soorten

Er bestaan twee soorten petroleumkachels:

 • een kouskachel, die werkt zonder stroomaansluiting
 • een laserkachel, die een minimum aan stroom nodig hebben om te kunnen functioneren

Een laserkachel biedt vaak meer comfort dan kouskachels, alsook een hoog warmterendement. Een petroleumkachel is bijzonder stil en brengt de te verwarmen ruimte razendsnel op temperatuur.

Omvang van de ruimte

De grootte of omvang van de ruimte is van invloed op de werking van de petroleumkachel. Een redelijk grote ruimte, zoals een woonkamer van 8×5 meter (40 vierkante meter), kan worden verwarmd met slechts één petroleumkachel. Maar in een kleinere ruimte kan het zijn dat het rendement te hoog is, waardoor de ruimte benauwd aanvoelt. In dat geval is het beter om een tussendeur open te laten staan zodat twee ruimtes kunnen worden verwarmd met één petroleumkachel.

Bij het kiezen van een petroleumkachel moet je altijd kijken of de capaciteit past bij de inhoud van de kamer of ruimte. Bij een te lage capaciteit zal de ruimte niet goed warm worden, terwijl bij een te hoge capaciteit je meer petroleum verbruikt en de kachel meer zuurstof zal gebruiken, waardoor je vaker moet ventileren.

Voordelen van een petroleumkachel

Hier zijn enkele voordelen die een petroleumkachel biedt.

Levensduur van petroleum

In de juiste omstandigheden (veilig opgeslagen in een geschikte bak, in een temperatuurgecontroleerde omgeving uit de buurt van regen en zonlicht), blijft petroleum tot 10 jaar stabiel en bruikbaar. Benzine en stookolie gaan niet zo lang mee.

Bij een te hoge bewaartemperatuur gaat de veroudering van petroleum sneller. Teneinde een snelle veroudering van de brandstof tegen te gaan, kun je deze het beste op een koele, donkere plaats bewaren. Dus niet in je schuurtje waar de hele dag de zon  op staat te schijnen. Petroleum bevriest bij extreme winterkou. Dat tast echter de kwaliteit van het product niet aan.

Kosten

Petroleum is relatief goedkoop te produceren. Hetwordt voornamelijk gevormd in het proces van rectificatie van ruwe olie. Het is daarom één van de meer kosteneffectieve huisbrandstoffen die beschikbaar zijn.

Lange levensduur van petroleumkachels

Petroleumkachels van goede kwaliteit, bijvoorbeeld Qlima kachels, hebben een lange levensduur. Vaak tot wel 20 jaar. Daarom geeft Qlima standaard 4 jaar garantie op hun petroleumkachels.

Moderne petroleumkachel van Qlima / Bron: M.G. Sulman, met dank aan I.H.

Veelzijdigheid

Petrtoleum kan meer doen dan je huis verwarmen. Het kan ook worden gebruikt als brandstof voor een petroleumstel, wat betekent dat je ermee kunt koken. Een petroleumstel of oliestel, is een kooktoestel dat als brandstof petroleum gebruikt. Met de komst van stadsgas, butagas en later aardgas (in de vorige eeuw) is deze wijze van koken praktisch geheel verdwenen.

Huisvrouw roert in pan, die staat op een petroleumstel / Bron: Wikimedia Commons

En petroleumlampen zorgen ervoor dat je huis verlicht blijft, of de stroom nu uit is of je huis niet op het elektriciteitsnet is aangesloten.

Oude petroleumlamp / Bron: Pixa
bay

Verwarmingsefficiëntie

Om een lekkere warmte in de woonkamer te creëren, hoef je niet al te veel petroleum te gebruiken. Mits deze van goede kwaliteit is. Bijvoorbeeld petroleum van Qlima. Deze petroleum werkt namelijk zeer efficiënt. Het zorgt bovendien voor een geurvrije warmte.

Als je echter van een goedkope of oudere petroleumkachel gebruikmaakt, bestaat de kans dat je de petroleum alsnog ruikt. Dit wordt dan veroorzaakt door de slechtere verbranding van de petroleum.

Het rendement van een goede en moderne petroleumkachel is al met al zeer hoog. Tijdens het gebruik komt er meer warmte vrij dan bij een radiator of elektrische kachel.

Dubbelbranders

Sommige modellen hebben zelfs een tweede verbrandingskamer waarin restgassen met zuurstof wordt gemengd en verbrand. In de tweede verbrandingskamer worden restgassen vermengd met zuurstof, wat resulteert in een betere verbranding en verspreiding van warmte. Dit alles leidt tot een zeer hoog rendement van de petroleumkachel.

Milieuvriendelijk

Veel mensen gebruiken kerosine voor ruimteverwarming. Als je kerosine vergelijkt met hout of kolen, andere veelvoorkomende brandstoffen voor ruimteverwarming, verbrandt kerosine veel schoner. Dat is beter voor het milieu en uiteindelijk (naar men veronderstelt) het klimaat.

Veilig

Petroleum produceert veel minder koolmonoxide, wat gevaarlijk en potentieel dodelijk is wanneer het zich in je huis ophoopt. Koolmonoxide is een kleurloos en geurloos gas dat zuurstof in rode bloedcellen vervangt. Rode bloedcellen bevatten veel hemoglobine, het eiwit dat zuurstof en koolstofdioxide vervoert. Hierdoor krijgen vitale organen zoals je hersenen, longen en hart de zuurstof die ze nodig hebben om te functioneren.

De ruimte goed ventileren is belangrijk. Wanneer er onvoldoende zuurstoftoevoer is, wordt de verbranding onvolledig en wordt er meer CO geproduceerd. De nieuwere modellen petroleumkachels stoppen er echter automatisch mee bij een slechte ventilatie, zodat problemen worden voorkomen.

Wil je echt ‘op safe’ spelen? Plaats dan een CO-melder in de kamer. Dit is een apparaat dat een alarm geeft als het detecteert dat er CO in de lucht hangt.

Mogelijke nadelen

Er zijn een aantal nadelen verbonden aan het gebruik van een petroleumkachel. Petroleumkachels produceren fijnstof en andere vormen van luchtverontreiniging die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Er is het risico op koolmonoxidevergiftiging bij een onvolledige of slechte verbranding. Petroleumkachels kunnen bovendien brandgevaar opleveren als ze niet goed worden onderhouden of gebruikt. Vooral de wat oudere modellen.

Vieze petroleumgeur?

Een slechte geur nadat de kachel brandt, wordt meestal veroorzaakt door het gebruik van petroleum van lage kwaliteit. Als de petroleum een hoog zwavelgehalte heeft of als het van lagere kwaliteit is, kan deze niet volledig worden verbrand bij de temperaturen die worden bereikt in een petroleumkachel. Deze onverbrande koolwaterstoffen verzamelen zich op de lont en verharden en veroorzaken een lage verbranding en geurproblemen.

Wees ook heel voorzichtig bij het vullen van je kachel om geen petroleum op de kachel te laten druppelen. Gemorste petroleum op de kachel of op de lekbak kan een sterke petroleumgeur veroorzaken wanneer de kachel heet wordt.

Slecht voor de gezondheid?

Veel mensen denken anno 2023 nog steeds dat een petroleumkachel slecht is voor je gezondheid. Dat komt omdat er bij de verbranding van petroleum verbrandingsresten in de omgeving terechtkomen. Bij een goede ventilatie kan dit echter helemaal geen kwaad.

Bij onvoldoende ventilatie kan de luchtvochtigheid in huis stijgen door het gebruik van een kachel die op petroleum werkt. Daarnaast ontstaat er een gebrek aan zuurstof in de ruimte, omdat de kachel hier gebruik van maakt voor de verbranding. Dit veroorzaakt een onvolledige verbranding, waardoor er koolmonoxide ontstaat.

De nieuwere modellen petroleumkachels zijn echter zo ontworpen dat de kachel ermee stopt bij een slechte ventilatie. Schaf daarom altijd een moderne petroleumkachel en geen oud model.

Is het wel veilig?

Moderne petroleumkachels hebben verschillende beveiligingen:

 • Laag zuurstofgehalte: de kous of lont dooft automatisch zodra het zuurstofgehalte in de ruimte beneden een bepaald niveau zakt.
 • Omvalbeveiliging: dit zorgt ervoor dat de kachel afslaat wanneer de omvalt.
 • Noodstopknop: moderne petroleumkachels hebben een knop waarmee het apparaat gelijk stopt met werken.
 • Safe top: de bovenkant van de kachel wordt niet warm. De safe top zorgt er dus voor dat jij je niet brandt aan de petroleumkachel.
 • Kinderslot: de petroleumkachel kan niet door kinderen aangezet worden.
 • Oververhittingsbeveiliging: bij een te hoge temperatuur schakelt de kachel zichzelf uit.
 • CO2-sensor en automatische uitschakelingsfunctie: deze schakelt de petroleumkachel uit in geval van te hoge concentraties.

Vroeger had een petroleumkachel geen omvalbeveiliging en gebeurden er weleens ongelukken. Uit De Standaard van 10 april 1876:

Ongeluk met petroleumkachel / Bron: GEMENGD NIEUWS.. “De standaard”. Amsterdam, 10-04-1876, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 18-09-2022, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011066146:mpeg21:p002

Ervaringen met petroleumkachels

Hieronder enkele ervaringseenheden van mensen die een petroleumkachel hebben aangeschaft:

Onder draagbare verwarmingsapparaten zijn petroleumkachels hard op weg om de nummer 1 te worden om warm te blijven. Ze zijn niet alleen efficiënter dan andere warmtebronnen, maar ze produceren ook meer warmte, hebben minder ventilatie nodig en gebruiken petroleum als brandstof, dat zowel goedkoop als gemakkelijk verkrijgbaar is.

Eventueel ook aan te bevelen om stookkosten onder controle te krijgen bij huurwoningen waarbij de verhuurder bijvoorbeeld niets doet aan isolatie of als je nog even wil wachten met isoleren.

We hebben onmiddellijk na het kopen van de petroleumkachel SRE 8040 TC van Qlima getest hoe deze het deed en werkt perfect. Hopelijk is dit de oplossing om de hoge energieprijzen wat te drukken deze winter.

Een petroleumkachel is een aanwinst in iedere woonkamer. Een goede kachel handhaaft zeer nauwkeurig de ingestelde temperatuur en schakelt automatisch over naar een aangepast verbrandingsniveau wanneer de temperatuur afwijkt van de ingestelde temperatuur. Dankzij de razendsnelle opstart, is de ruimte binnen de kortste tijd op de gewenste temperatuur is.

Mijn ervaring met een petroleumkachel na 4 dagen (video)

Welke petroleumkachel heb ik nodig?

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over petroleumkachels. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.

Doe mee met de conversatie

9 reacties

 1. Wanneer je astmatisch bent, is een petroleum kachel niet aan te bevelen. Bij verbranding komt CO2 gassen en fijnstof vrij. Mijn SO2 meter gaf in mijn woonkamer een uitslag van boven de 6000 ppm. Op geen enkele site wordt men gewezen op deze waarden. Ik heb een laserkachel met de zogenaamde optimale verbranding, dus niet. Er wordt gesproken over ventileren, in de winter met de deuren open. Geen goed idee lijkt me. Dus wil je stoken met petroleum, dan is bij een astmatische aandoening alleen een gevelkachel aan te bevelen.

  1. Het is eigenlijk erg simpel: petreoleum bestaat uit koolstof en de kachel zet het om naar:
   C + O2 -> CO2 + warmte.
   Je moet dus altijd voldoende ventileren om O2 in de ruimte te krijgen, want die raakt anders op en gaat de kachel CO maken.
   Maar vervolgens moet je ook het gas CO2 kwijt en ook daarvoor moet je ventileren. Onze ervaring is inderdaad hetzelfde als die van jou. Je moet eigenlijk niet ventileren maar luchten om die CO2 beneden de 800ppm te houden. En bij koud weer zit je dan nog in de kou….!

 2. Wij hebben in oktober 2022 de Zibro LC32 Laser petreoleumkachel gekocht. We wilden de Zibro LC32 Laser gebruiken in de keuken; 50m3. Toen we de LC32 geinstalleerd hadden met Firelux Clear (blauw) brandstof (ging eenvoudig) merkten mijn vrouw en ik na verloop van enkele dagen intensief gebruik irritatie aan mond, neus en keel. We vermoedden dat het aan de kachel zou kunnen liggen. We bestelden daarom de Rovary RV2000P CO2 meter en begonnen te meten. De startwaarde was 415ppm. Na het starten van de kachel werd na het bereiken van de gewenste temparatuur van 20 graden celsius een waarde gemeten van 1524ppm (op 1.8m hoog – CO2 stijgt, dus het is van belang ook de hoogte te vermelden). We hadden alle ventilatieroosters open en ook nog een raam van 40x30cm = 1200cm2 wagenwijd open staan. De kachel brandde op de hoogste stand. Toen de gewenste temparatuur bereikt was begon de kachel in de laagste stand te branden en steeg de gemeten waarde geleidelijk naar 1792ppm. Toen ik de kachel uitzette zakte de CO2 waarde na 30minuten naar 927ppm en de temparatuur naar 19 graden celsius. Onze conclusie is dan ook dat je heel veel moet ventileren (of eigenlijk is luchten een beter woord, ofwel met ramen en deuren wagenwijd open).
  Deze CO2 emissiewaarde is veel te hoog en ongezond te noemen.

 3. Wij hebben al enkele jaren de Zibro kamin laser (SRE186).
  We hadden deze destijds aangeschaft voor onze stacaravan, en nu het seizoen afgelopen is, hebben we deze meegenomen naar huis.
  In het koude voor- en naseizoen op de camping hoeven we deze maar 3 minuten aan te zetten en het is heerlijk warm in de hele caravan, 23°.
  Omdat we ons toch een beetje zorgen maakte voor de aankomende winter, zijn we vanuit Zeeland waar onze caravan staat, even naar België gereden.
  Want in België hanteren ze nog de normale prijzen tenopzichte van Nederland, 200€ voor een kachel en 50€ voor een 20 ltr jerrycan geurloze petroleum.
  We hebben daar een Zibro laser kachel en 4 jerrycans petroleum gehaald, mijn schoonouders wilde er namelijk ook 1 hebben, en alle 2, 2 jerrycans met geurloze petroleum.
  We wonen in een appartement en eigenlijk is het er nooit koud, sinds deze week begint het iets frisser te worden, 19,5°.
  We hebben hem al eens een avond geprobeerd en ook in de woonkamer van ons appartement 54m², is het binnen no time is 23°, maar dat moet je niet willen, maar lekker warm is het wel.
  We hebben hem vanaf de zon onder gaat tot 21u op 19° aan staan, daardoor is het in huis 20,5° (het is even proberen wat de juiste stand is).
  Het aanstaan betekent niet dat de kachel continu staat te branden, de kachel slaat op een avond een keer of 3 aan, 10 minuutjes om het frisse ervan af te halen.
  Het verbruik op de camping is minimaal, ik denk dan ook niet dat we in deze situatie thuis veel gaan verbruiken.
  We hebben hier in de woonkamer 2 raamroosters open staan en de elektrische ventilatie staat op minimaal, dus er wordt voldoende gelucht.
  Doordat wij het stookgedracht minimaliseren en voldoende luchten blijft de luchtkwaliteitsmeter eigenlijk constant in het groen.
  Overigens, mijn schoonouders wonen in een 50 jaar oud appartement met blok verwarming die zij deze zomer hebben uitgedraaid, en die zijn ook reuze blij met hun Zibro, en ook zij hanteren deze manier van stoken, zij hebben het niet koud en ook hun luchtkwaliteitsmeter staat op groen.

 4. Petroleumkachels…
  Als het al goedkoper is dan op gas of elektrisch stoken dan die vliegt die winst het raam uit door de noodzakelijke extra ventilatie. Ik heb zo’n dubbelbrander gekocht maar de ppm vliegt omhoog ook met de huiskamerdeur en een klapraam open. Inzetbaar voor noodgevallen of in de schuur.

 5. Wij zijn erg blij met de laser petroleumkachel om onze woonkamer warm te houden en de gaskosten te verlagen.
  Echter voel ik me vanaf december tot nu niet fit, verkouden moe en kortademig. Het is wel de tijd van het jaar ervoor en veel mensen hebben 2x griep achter elkaar, maar toch twijfel ik telkens aan de kachel door de luchtkwaliteit die de pan uit stijgt. Dus of het een blijvertje is..?

  1. Ik vind het verwarmen van een hobbyruimte met zo’n kachel ideaal, geeft wel veel verbrande petroleum en is absoluut niet schoon. Niet in woonruimte gebruiken, wel bij goed ventileren, verwarmde lucht gaat dan weer snel verloren. Hij verwarmt heel snel en ik heb hem daarom in mijn studieruimte, kosten ongeveer twee liter per uur als je hem goed afstelt. Het is denk ik niet goedkoop, gebruik liever geen lampenolie, dat kan wel maar ik weet niet wat je dan uitstoot omdat er dan kleur en geurstoffen bij komen.

   1. haha die Rob maak je nog schilderijtjes?

    Je kan beter een keramiek straalkacheltje nemen schoon en efficient, die petroleumdampen zijn niet best en als je niet ventileert behoorlijk gevaarlijk.

    Ik stook al jaren op hout, neem bijvoorbeeld eentje van Jotul, die branden super schoon en je kunt stoken op afvalhout. gratis hernieuwbare energie! hout moet wel droog en schoon zijn geen verf of impregneer. Schoorsteen moet ook in orde zijn!

 6. Hallo allemaal,

  Aan de ene kant vind ik het fijn dat mijn petroleumkachel me warm houdt tijdens de koude winterdagen en -nachten. Het is nu ook weer koud. ’s Nachts ook. Ik vind het ook prettig dat ik niet afhankelijk ben van gas. Te duur hoor.

  Aan de andere kant heb ik toch ook enkele vervelende ervaringen gehad met mijn kacheltje. Ik heb bijvoorbeeld een paar keer last gehad van rookontwikkeling en moest de kachel ook regelmatig schoonmaken omdat er zich roet ophoopte. Maar mss komt dat omdat de kous te hoog staat??

  Al met al ben ik dus niet helemaal zeker wat ik van mijn petroleumkachel moet vinden. Het is handig en het houdt me warm. Ben ook wel bezorgd over de veiligheid en het onderhoud. Ik zou graag jullie mening en ervaringen willen horen, vooral als jullie soortgelijke ervaringen hebben gehad. Bedankt voor het lezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *