Het eiwit Sesn2 en het risico op een hartaanval

Last Updated on 27 oktober 2023 by M.G. Sulman

Een team van onderzoekers van het Department of Surgery van de University of South Florida in de Vernigide Staten (VS) heeft een belangrijke ontdekking gedaan waarom je vatbaarder wordt voor hartaandoeningen naarmate je ouder wordt.1Di Ren, Zhibin He, Julia Fedorova, Jingwen Zhang, Elizabeth Wood, Xiang Zhang, David E. Kang, Ji Li. Sestrin2 maintains OXPHOS integrity to modulate cardiac substrate metabolism during ischemia and reperfusion. Redox Biology, 2020; 101824 DOI: 10.1016/j.redox.2020.101824 Het menselijk lichaam, vooral het hart, is afhankelijk van de mitochondriën, het deel van de cel dat verantwoordelijk is voor het produceren van energie om de orgaanfunctie te behouden. In bijna alle lichaamscellen zijn mitochondrieën te vinden en het worden wel de energiefabrieken van de cel genoemd. Het eiwit Sesn2 (sestrin 2) bevindt zich in de mitochondriën en speelt een cruciale rol bij de bescherming van het hart tegen oxidatieve stress. Sesn2 speelt een sleutelrol bij het handhaven van cellulaire homeostase tijdens oxidatieve stress.2Sun, W., Wang, Y., Zheng, Y., & Quan, N. (2020). The Emerging Role of Sestrin2 in Cell Metabolism, and Cardiovascular and Age-Related Diseases. Aging and disease, 11(1), 154–163. https://doi.org/10.14336/AD.2019.0320 Oxidatieve stress is een onbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten in je lichaam. Kortom, Sesn2 is belangrijk voor het ‘gezond’ houden van de cellen.

hartaanval
Het eiwit Sesn2 en het risico op een hartaanval / Bron: InesBazda/Shutterstock.com

Het Sesn2-niveau neemt met het ouder worden af

Dr. Ji Li, hoogleraar chirurgie en moleculaire farmacologie en fysiologie, en zijn collega’s ontdekten dat de niveaus van Sesn2 in de loop van de tijd afnemen, waardoor het hart verzwakt en aan functionaliteit moet inboeten. Het onderzoek van Ji Li en zijn team, gepubliceerd in Redox Biology, een open-access peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift, meldt dat een onvoldoende niveau van Sesn2 de reden is dat ouderen een groter risico lopen op een hartaanval en andere hartproblemen. Dit geeft aan dat het stabiliseren van het eiwit het antwoord zou kunnen zijn op het behoud van een gezond hart.

Het mitochondrion
Mitochondrion en zijn onderdelen 1 Binnenste membraan, 2 Buitenste membraan, 3 Crista, 4 Matrix / Bron: Wikimedia Commons

Focus op Sesn2

Het komt vaak voor dat er bij mensen die een hartaanval hebben gehad, een stent in een bloedvat geplaatst wordt teneinde vernauwingen of obstructies te verlichten of dat er medicijnen worden voorgeschreven met als doel om bloedstolsels te voorkomen. Hoewel ze een snelle verlichting kunnen bieden, kunnen deze behandelingen niet altijd voorkomen dat er verdere schade aan het hart optreedt. Li’s groep, waaronder de Universiteit van Louisville, ontdekte dat de focus op Sesn2 de functionele integriteit van de mitochondriën kan behouden en dergelijke complicaties kan compenseren.

Door middel van biochemische analyse en krachtige microscopen konden ze zien dat Sesn2-deficiëntie ervoor zorgde dat cellen afstierven bij oudere muizen, wat een hartaanval veroorzaakte. De leeftijdsgebonden Sesn2 speelt een cruciale rol in mitochondriën Het handhaven van adequate cardiale Sesn2-niveaus kan het hart energiek maken en wapenen tegen ouderdomsgerelateerde hartaandoeningen.

Nieuwe behandelingen

Het blootleggen van de betekenis van Sesn2 helpt de ontwikkeling van nieuwe therapeutische behandelingen vooruit te helpen. Gentherapie of een farmacologische benadering zouden kunnen worden overwogen om de cardiale Sesn2-signaleringsroute te behouden om het hart met het ouder worden te versterken.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over hartaandoeningen, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.