Borstplaat, borsttas, borstlap of borstschild in de Bijbel

Last Updated on 11 april 2023 by M.G. Sulman

In Exodus 28:4 lezen we over de ‘borsttas’ (NBV en HSV), ‘borstlap’ (SV), ‘borstschild’ (NBG51) of ‘borstplaat’, in het Hebreeuws choshen, de heilige tas van de hogepriester, bestemd om de Urim en Tummim in te bewaren. Dit waren voorwerpen – mogelijk twee gekerfde stenen of stokjes – waarmee de hogepriester een vraag aan JHWH kon stellen. De vraag kon met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord worden, maar de Urim en Tummim konden ook zwijgen.

Godspraak door de Urim en de Thummim,  illustratie opgenomen in: Cunaeus, Petrus. De republyk der Hebreen, of gemeenebest der joden, 3 delen. Amsterdam: Wilhelmus Goeree, 1682, dl. 1, p. 174.
Godspraak door de Urim en de Thummim, illustratie opgenomen in: Cunaeus, Petrus. De republyk der Hebreen, of gemeenebest der joden, 3 delen. Amsterdam: Wilhelmus Goeree, 1682, dl. 1, p. 174 / Bron: Wikimedia Commons

Deze borstplaat werd voor het eerst gedragen door de hogepriester Aäron, en vervolgens door elke Hogepriester in de Tempel tijdens het uitvoeren van heilige plichten.

Beeltenis van de Kohen Gadol (Hogepriester van de Tempel van Jeruzalem) in zijn heilige gewaad volgens Exodus 28
Beeltenis van de Kohen Gadol (Hogepriester van de Tempel van Jeruzalem) in zijn heilige gewaad volgens Exodus 28

Op de choshen waren twaalf stenen aangebracht, zoals er twaalf namen zijn van Israëls zonen: in elke steen moet de naam van een van de twaalf stammen gegraveerd worden, zoals men zegelstenen snijdt (Exodus 28:21). Er moesten vier rijen stenen op aangebracht worden: de eerste rij wordt gevormd door een robijn, een topaas en een smaragd; de tweede rij door een granaat, een saffier en een aquamarijn; de derde door een barnsteen, een agaat en een amethist, en de vierde door een turkoois, een onyx en een jaspis, allemaal in gouden kassen gevat (Exodus 28:17-20).

Borstplaat op de voorkant van de centrale Sefardische synagoge in Ramat Gan te Israel
Borstplaat op de voorkant van de centrale Sefardische synagoge in Ramat Gan te Israël /Bron: Wikimedia Commons

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.