Oedeemblaren: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 24 augustus 2023 by M.G. Sulman

Hydrostatische blaren is de medische benaming van oedeemblaren. Deze stuwingsblaren ontstaan door een ophoping van vocht tussen de lagen van de huid als gevolg van hydrostatische drukveranderingen. Hydrostatische druk is de druk die door de vloeistof alleen wordt uitgeoefend. Deze blaren zijn vaak het gevolg van problemen in de bloedsomloop of andere factoren die van invloed zijn op de vochtafvoer.

Beenoedeem, waterbubbel of oedeemblaar veroorzaakt door congestief hartfalen / Bron: Wikimedia Commons

Wat zijn oedeemblaren?

Oedeemblaren ontstaan waar huid snel zwelt door vochtophoping.

Oedeemblaren is een veel voorkomende niet-infectieuze blaaraandoening. Deze ontwikkelen zich als gevolg van de snelle ophoping van interstitiële vloeistof bij patiënten met een acute exacerbatie van gelokaliseerd of gegeneraliseerd oedeem. Dit laatste staat bekend als ‘anasarca’. Interstitiële vloeistof is de vloeistof die zich buiten de cellen bevindt in de intercellulaire ruimtes van weefsels en organen.

Hydrostatische bullae nemen in de loop van de tijd geleidelijk in omvang toe, parallel aan het vasthouden van vocht door de patiënt. Deze blaren worden het vaakst waargenomen op de onderste ledematen van ouderen die in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Synoniemen

Ook stuwingsblaren of stuwingsbullae genoemd. Medisch heten ze hydrostatische blaren of bullae.

Oorzaak

Oedeemblaren komen door huidzwelling als gevolg vanoedeem. Oedeem kan verschillende oorzaken hebben. Meestal ontstaat oedeem door hart- of nierproblemen.

Symptomen

Symptomen van oedeemblaren zijn:

  • Blaren door huidzwelling
  • Vooral op gezwollen plekken door oedeem
  • Mogelijk rood en pijnlijk
  • Kan samengaan met hart- of nierproblemen
  • Moeilijk door te prikken (wordt afgeraden!)
  • Verdwijnen met oedeemvermindering
  • Soms lekken de blaren helder vocht

Behandeling van hydrostatische blaren

Behandeling richt zich op het tegengaan van het oedeem. Dit betekent minder vocht innemen/toedienen. Bij voet/onderbeenblaren helpt het om het been omhoog te leggen. Ook de oorzaak van oedeem aanpakken. Als het oedeem weggaat, verdwijnen de blaren.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over oedeemblaren, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.