Kersenwratje (rood bultje): symptomen en behandeling

Last Updated on 6 april 2024 by M.G. Sulman

Een kersenwratje is een veelvoorkomende rode, halfbolronde huidafwijking, die 1mm tot 1cm groot is. Zo’n rood bultje kan zich op de meeste delen van je lichaam ontwikkelen. Ze staan ook bekend als angioma senilis. Ze worden meestal aangetroffen bij mensen van 30 jaar en ouder. De oppervlakkige vermeerdering van bloedvatweefsel in een kersenangioom geeft ze een roodachtig uiterlijk. Het is ene goedaardige afwijking.

Een kersenwratje op een arm / bron: Wikimedia Commons

Wat is een kersenwratje?

Een kersenwratje is een kleine goedaardige, roodpaars bultje op de huid die vooral voorkomt bij oudere volwassenen. Het is een plaatselijke en oppervlakkige vermeerdering van bloedvatweefsel (endotheel).

Synoniemen

Een kersenwratje staat ook bekend als:

  • haemangioma senilis
  • angioma senilis
  • cherry angioma
  • cherry haemangioma
  • ruby spots
  • bloedvin

Wie krijgt zo’n rood bultje?

Kersenwratjes komen voor bij mensen van alle etnische achtergronden. Iedereen van boven de 30 jaar heeft wel ergens een kersenwratje op zijn of haar lichaam. Vanaf je 60e levensjaar komen ze vaak in grotere aantallen op de huid voor.

Symptomen van kersenwratjes

Kersenwratjes kunnen in principe overal op het lichaam voorkomen. Ze variëren van een kleine, rode, platte stip tot een grotere, felrode bult met ronde bovenkant. Soms zijn kersenwratjes meer paars dan rood van kleur. Zelden vertoont een kersenwratje een donkerbruine tot bijna zwarte kleur.

Oorzaak van een kersenwratje

De exacte oorzaak van een kersenwratje is anno 2024 onbekend. Er kan een genetische factor aanwezig zijn waardoor bepaalde mensen meer kans hebben om ze te krijgen. Genetische analyse heeft aangetoond dat kersenangiomen vaak specifieke somatische missense-mutaties dragen in de GNAQ- en GNA11 (Q209H)-genen, die ook betrokken zijn bij andere vasculaire en melanocytische proliferaties.1DerNet NZ. Cherry angioma. https://dermnetnz.org/topics/cherry-angioma (ingezien op 7-2-2022) Een missense mutatie duidt op een verandering die ervoor zorgt dat er verkeerde informatie wordt gegeven aan de ‘eiwit bouwmachine’.2Ushersyndroom. Nonsense mutaties. https://ushersyndroom.nl/kennisportaal/wat-is-ushersyndroom/oorzaak-2/van-dna-naar-eiwit/soorten-mutaties/ (ingezien op 7-2-2022)

Kersenwratten worden ook geassocieerd met zwangerschap, blootstelling aan chemicaliën, bepaalde medische aandoeningen en het klimaat.

Er lijkt ook een verband te bestaan tussen kersenwratjes en leeftijd. Ze steken vaak na het dertigste levensjaar voor het eerst de kop op en lijken in omvang en aantal toe te nemen met het ouder worden. Meer dan 75 procent van de mensen ouder dan 75 jaar heeft één of meer van deze laesies.

Onderzoek en diagnose

Diagnose à vue

Vaak stelt de arts de diagnose op het oog. Het is zelden nodig om aanvullend onderzoek te doen. Bij onduidelijkheid over de diagnose kan een biopsie worden uitgevoerd. Een biopsie is een afname van een klein stukje weefsel (biopt). Dit wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht.

Differentiële diagnose

Een kersenwratje is meestal gemakkelijk te diagnosticeren, maar soms kan het worden verward met:

  • angiokeratoom (goedaardige afwijkingen van de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid)
  • teleangiëctasieën (blijvend verwijde bloedvaatjes vlak onder het oppervlak van de huid)
  • pyogeen granuloom (een rood, glanzend en gemakkelijk bloedend bultje dat zo maar ergens ontstaat op de huid)
  • nodulair basaalcelcarcinoom (een huidkleurig of rood glanzend knobbeltje waarin soms een krater of zweertje in het midden ontstaat)
  • amelanotisch melanoom (een melanoom zonder donkere kleuren erin)

Behandeling van een kersenwratje

Omdat kersenwratjes volstrekt goedaardig zijn is behandeling vanuit een medisch oogpunt niet nodig. Meestal is de behandeling van kersenwratjes strikt cosmetisch, omdat ze geen ernstige bedreiging vormen. Er zijn vier veelvoorkomende opties voor de behandeling van kersenwratjes.

Excisie (wegsnijden)

Excisie is het wegsnijden van het storende rode bultje. De arts zal meestal eerst een plaatselijke verdoving toepassen om pijn te beperken.

Coagulatie

Coagulatie is een techniek waarbij het bultje wordt weggebrand.

Cryochirurgie

Cryochirurgie is een behandeling waarbij er gebruikgemaakt wordt van vloeibare stikstof. De arts zal vloeibare stikstof op het gebied aanbrengen om het te bevriezen.

Laseren

Een laser gaat door de huid en de bloedvaten in het kersenwratje absorberen de straal. In de komende 2-4 weken zal het bultje allengs vervagen. Gemiddeld heb je twee behandelingen nodig om het beste resultaat te ervaren. De resultaten verschillen echter per huidskleur. Een enkele behandeling kan voldoende zijn om kleinere kersenwratjes te behandelen.

Prognose

Een kersenwratje gaat niet vanzelf weg. Het is een goedaardige huidafwijking en zal dus ook niet ontaarden in kanker. Het kan van tijd tot tijd bloeden als het geïrriteerd is. Bijvoorbeeld als je ertegenaan wrijft.

Een huidafwijking die van grootte, vorm of kleur verandert, is echter altijd een reden tot bezorgdheid en moet worden bekeken door je huisarts of een dermatoloog.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over kersenwratjes, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.