Jeuk aan bovenarm of onderarm: brachioradiale jeuk

Last Updated on 30 januari 2024 by M.G. Sulman

Heb je last van onhoudbare jeuk aan één of beide bovenarmen en/of onderarmen? Dan is er mogelijk sprake van bachioradiale jeuk. Dit is een vorm van hevige jeuk aan de buitenkant van de bovenarm, maar soms ook de onderarm. Deze jeuk kan zich voordoen aan één arn of beide armen. Vermoedelijk wordt het veroorzaakt door overprikkeling van zenuwen in dit gebied. De huisarts kan medicijnen voorschrijven om de jeuk te verlichten. Daarnaast is het verstandig om jezelf goed te beschermen tegen de zon. 

Jeuk aan de bovenarmen a.g.v. bachioradiale jeuk / Bron: Freepik

Wat is brachioradiale jeuk?

Brachioradiale jeuk wordt gekenmerkt door jeuk, branderigheid of een veranderd gevoel bij aanraking van de huid aan de armen. Vaak zit de jeuk op de bovenarm, maar het kan zich ook voordoen op de onderarm. De jeuk kan zo intens zijn dat je je huid tot bloedens toe kapot krabt.

Synoniemen

Brachioradiale jeuk staat ook bekend als brachioradiale pruritus. Pruritus betekent jeuk.

Wie krijgt brachioradiale pruritus?

Brachioradiale pruritus treft zowel mannen als vrouwen, alle huidtypes en leeftijdsgroepen, variërend van vroege tienerjaren tot ouderen. Doch het wordt meestal gezien bij vrouwen met een lichte huid op late middelbare leeftijd. Het komt vooral voor onder personen die vaak aan buitenactiviteiten doen, zoals golf, tennis, zeilen of andere activiteiten in een zonnig klimaat.

Symptomen

Jeuk is het klassieke symptoom van brachioradiale pruritis. Het treft met name de buitenkant van de bovenarmen of de buitenkant van de onderarmen. Het doet zich voor aan één arm of aan beide armen. Hoewel zeldzaam, kan de intense jeuk ook elders op het lichaam worden gevoeld, zoals de nek of benen.

Krabben biedt vaak geen verlichting. Het gebied kan er zelfs nog meer door gaan jeuken. Het krabben dat meer jeuk veroorzaakt, wordt de jeuk-krabcyclus genoemd. Je kan tot bloedens toe krabben. Je hebt vaak ‘s nachts last van de jeuk.

Soms zijn krabletsels zichtbaar. Op den duur kunnen als gevolg van deze beschadigingen donker gepigmenteerde plekken aanwezig zijn. Ook hypopigmentaties en littekens zijn mogelijk.

De jeuk kan gepaard gaan met pijn, omdat dezelfde zenuwen jeuk en pijnsignalen naar de hersenen sturen.

Andere symptomen van brachioradiale jeuk zijn onder meer:

  • tintelingen in de armen
  • een branderig gevoel in de armen
  • jeuk aan de schouder en bovenrug

Brachioradiale pruritis veroorzaakt geen huiduitslag.

Oorzaken van jeuk aan bovenarm of onderarm

De oorzaak van brachioradiale jeuk is anno 2024 niet bekend, maar men vermoedt dat de volgende factoren eraan kunnen bijdragen:

Blootstelling aan de zon

Brachioradiale jeuk komt vaker voor bij mensen die regelmatig staan blootgesteld aan ultraviolette (UV) straling van de zon.

Spinale problemen

Spinale problemen die de zenuwen naar de armen samendrukken, kunnen leiden tot brachioradiale pruritus. Aandoeningen die spinale compressie kunnen veroorzaken, zijn onder meer een hernia en artrose.

Onderzoek en diagnose

Kenmerkend is dat het gebruik van icepacks de jeuk verlicht. De jeukklachten komen echter terug zodra de icepack is verwijderd. Een anamnese, lichamelijk onderzoek en het plaatsen van een icepack zijn vaak voldoende zijn voor de diagnose. Als de arts een neurologische complicatie vermoedt, kan hij je doorverwijzen naar een neuroloog.

Behandeling van jeuk aan bovenarm of onderarm

Lokale behandeling

Brachioradiale jeuk is vaak goed door de huisarts te behandelen met een lokaal aan te brengen product zoals mentholgel of lidocaïne topicaal. Zo nodif kan de huisarts capsaïcine crème FNA voorschrijven.1Huisarts & Wetenschap. Brachioradiale pruritus. https://www.henw.org/artikelen/brachioradiale-pruritus (ingezien op 19-11-2022)

Systemische behandeling

Als voorgaande onvoldoende soelaas biedt, dan kan een systemische behandeling van de jeuk uitkomst bieden. De arts zal dan een sederend antihistaminicum zoals promethazine, alimemazine of clemastine voorschrijven. Eventueel kan de jeuk behandeld worden als een neuropathie met amitriptyline of gabapentine.2Huisarts & Wetenschap. Brachioradiale pruritus. https://www.henw.org/artikelen/brachioradiale-pruritus (ingezien op 19-11-2022)

Bescherming tegen zonlicht

De ultraviolette straling kan worden vermeden door de zon helemaal te vermijden of door een hoogwaardige zonnebrandcrème te gebruiken. Het vermijden van de zon kan moeilijk zijn voor mensen die graag buitenactiviteiten ondernemen of een baan hebben waarbij ze het grootste deel van de dag in de zon moeten zijn, bijvoorbeeld als je werkt in de groenvoorziening, als dakdekker of in de bouw.

Operatieve ingreep

Een operatieve ingreep is zelden nodig. Maar soms kan het nodig zijn voor personen met een afwijking van de cervicale wervelkolom die niet alleen door medicijnen en fysiotherapie kan worden gecorrigeerd.

Prognose

De prognose ervan kan variëren, afhankelijk van de ernst. Vaak verdwijnt de jeuk in de loop van de tijd om soms later weer terug te komen. Behandeling kan nodig zijn, zoals crèmes of medicijnen. Artsen kunnen de juiste aanpak bepalen.

Preventie

Om het risico op jeuk aan één of beide bovenarmen en/of onderarmen te verminderen, is het raadzaam om blootstelling aan de zon drastisch te verminderen. Draag beschermende kleding als je je in de zon begeeft en gebruik de hele dag door zonnebrandcrème gebruiken met een SPF van ten minste 30.

Zonnebrandcrème
Zonnebrandcrème gebruiken bij brachioradiale jeuk / Bron: Pixabay

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over … of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.