IJshoofdpijn of brainfreeze: symptomen en oorzaak

Last Updated on 5 januari 2024 by M.G. Sulman

IJshoofdpijn, ook bekend als brainfreeze of hersenbevriezing, is een kortdurende hoofdpijn die vaak komt door de snelle consumptie van ijs, ijsklontjes of zeer koude dranken. Deze vorm van hoofdpijn treedt op wanneer iets extreem kouds je gehemelte raakt. Het gebeurt meestal wanneer het erg warm weer is en je te snel iets kouds eet.

Een jong meisje dat haastig ijs consumeert, een veelvoorkomende oorzaak van ijshoofdpijn of brainfreeze
Een jong meisje dat haastig ijs consumeert, een veelvoorkomende oorzaak van ijshoofdpijn of brainfreeze / Bron: Wikimedia Commons

Wat is ijshoofdpijn?

Word je overvallen plotselinge, ondraaglijke en korte hoofdpijn na het innemen van iets kouds? Dan heb je last van ijshoofdpijn. Dit is een fenomeen en geen stoornis, ziekte of aandoeding. IJshoofdpijn staat ook bekend als brainfreeze, bevriezingshoofdpijn of koudestimulushoofdpijn. Het wordt veroorzaakt wanneer een ongewoon koude substantie over langs je gehemelte en de achterkant van je keel glijdt. Typische triggers zijn ijsjes, ijskoude dranken en ijswater, vooral wanneer het snel wordt geconsumeerd op een warme dag.

Wie krijgt het?

Mensen van alle leeftijden en beide geslachten kunnen ijshoofdpijn krijgen. Het komt voor bij 30% tot 40% van de mensen.

Symptomen van brainfreeze

Symptomen van ijshoofdpijn zijn onder meer:

  • scherpe, stekende pijn in het voorhoofd
  • pijn die ongeveer 20 tot 60 seconden na het begin een piek bereikt en in ongeveer dezelfde tijd wegtrekt
  • pijn die zelden langer dan vijf minuten duurt

Oorzaak van ijshoofdpijn

Het is niet alleen ijs dat de pijn kan veroorzaken. Elke koude stimulus kan de zenuwpijn veroorzaken die resulteert in brainfreeze, het gevoel van een bevriezing van de hersenen.

IJshoofdpijn wordt veroorzaakt door het volgende proces:

  • Afkoeling van de haarvaten van de bijholten door een koude prikkel, wat resulteert in vasoconstrictie (een vernauwing van de bloedvaten).
  • Een snelle opwarming door een warme stimulus zoals de lucht (vooral bij warm weer), wat resulteert in vasodilatatie (een verwijding van de bloedvaten).
  • ┬áDeze extreme prikkelveranderingen in combinatie met de nabijheid van zeer gevoelige zenuwen in het gehemelte zorgen ervoor dat de zenuwen reageren en het gevoel van brainfreeze ontstaat.

Behandeling van brainfreeze

IJshoofdpijn heeft geen behandeling nodig. Meestal verdwijnt de pijn zeer snel nadat het koude eten of drinken is ingeslikt.

Preventie

De beste manier om brainfreeze te voorkomen, is door niet te te snel zeer koude drankjes te drinken of ijs te eten.

IJsje
Niet te snel een ijsje eten kan ijshoofdpijn voorkomen / Bron: Pixabay

Video over brainfreeze

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over ijshoofdpijn. Of tips geven hoe hiermee om te gaan. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.