Verdwenen sokken: oorzaken en tips

Last Updated on 4 juli 2024 by M.G. Sulman

Iedereen is wel bekend met het het raadsel van de verdwenen sokken. Dit refereert naar het fenomeen dat sokken op miraculeuze wijze lijken te verdwijnen of nooit op hetzelfde moment in de was geraken. Je haalt je was uit de wasmachine en hangt het aan de lijn en je ontdekt dat er weer een sok ontbreekt. Je kijkt in de wastrommel, je voelt in een broekspijp, maar dat mag niet baten. Waar is toch die ene sok gebleven? Is er een sokkenmonster actief in je huis of is er een rationele verklaring voor te geven? 

Verdwenen sokken in de wasmachine / Bron: Freepik

Geschiedenis van sokken in vogelvlucht

Sokken zijn eeuwenoude kledingstukken die zijn ontworpen om de voeten warm te houden en te beschermen. De oudste bekende sokken dateren uit de Egyptische oudheid, waar ze werden gemaakt van linnen en werden gedragen door farao’s en andere hooggeplaatste personen.

In de Middeleeuwen werden sokken gemaakt van wol of linnen en werden gedragen door rijke en arme mensen. Er waren echter weinig variaties in stijl of grootte, aangezien de meeste sokken werden gemaakt om praktische redenen en er geen geld was voor overbodige franje.

In de 17e eeuw begon men met het maken van katoenen sokken, wat een goedkoper alternatief was voor wol en linnen. De industriële revolutie begon rond 1750 in Engeland en in deze eeuw begonnen fabrieken massaal sokken te produceren, waardoor de prijs lager werd en de sokken meer toegankelijk werden voor de gemiddelde persoon.

In de 19e eeuw begin met het het produceren van sokken in verschillende maten en stijlen, waardoor er meer keuze was voor de consument. Ook werden de eerste gekleurde en geprinte sokken gemaakt.

In de 20ste eeuw werden sokken gemaakt van synthetische materialen zoals nylon en polyester, waardoor ze duurzamer en ademend werden. Tegenwoordig zijn er vele verschillende soorten sokken beschikbaar, zoals sport- en werksokken, die zijn ontworpen voor specifieke doeleinden.

Het vroegst bekende paar sokken, gemaakt door naalbinden. Deze dateren uit 300-500 en zijn opgegraven in Oxyrhynchus aan de Nijl in Egypte. De gespleten tenen zijn ontworpen voor gebruik met sandalen. Te zien in het Victoria and Albert museum. / Bron: Wikimedia Commons

Oorzaken dat sokken verdwijnen

Er zijn verschillende oorzaken waardoor sokken kunnen verdwijnen tijdens het wassen:

 • Losse sokken: Als sokken los in de wasmachine worden gestopt, kunnen ze zich gemakkelijk vastklampen aan andere kledingstukken, waardoor ze moeilijk te vinden zijn.
 • Achter de wasmachine of onderin de wasmand: Soms liggen er onder in je wasmand nog een aantal sokken of er belanden sokken achter of naast de wasmachine .
 • Kiertje in de wasmachine: Er zit er een kiertje tussen de trommel en de kuip van een wasmachine waar sokken en andere kleine stukken textiel in kunnen verdwijnen (zie onder).
 • Vergeten: Soms vergeten mensen waar ze hun sokken hebben achtergelaten, bijvoorbeeld na het uittrekken van hun sokken of het wassen van hun voeten. Sommige mensen gooien ze misschien in een hoek van een kamer, op de kast of onder het bed. Vooral pubers hebben daar een handje van.
 • Huisdieren die met een sok aan de haal gaan: Huisdieren kunnen sokken oppakken, ermee spelen en verplaatsen, waardoor je ze kwijtraakt.
 • Kinderen die er met je sok vandaar gaan: Vooral kleine kinderen kunnen (zonder kwade bedoelingen) sokken verstoppen of weggooien.
Kinderen en katten als mogelijke oorzaak van kwijtgeraakte sokken / Bron; Freepik

De wasmachine en verdwenen sokken

Er is een kiertje tussen de trommel en de kuip van een wasmachine waar sokken en andere kleine stukken textiel in kunnen verdwijnen. De sok komt vast te zitten in die kier en er door het draaien van de trommel en de druks van de andere was, er doorheen gedrukt. Dit kan gebeuren wanneer de sokken los in de wasmachine worden gestopt in plaats van in een wasnet. Dit kiertje is meestal bedoeld als ventilatie voor de wasmachine, maar helaas kan het ook een verstopplek zijn voor kleine wasgoed. Op zeker moment blijven de sokken zo lang hangen, dat ze als het ware verpulveren en worden weggespoeld met het water.

Je kunt het beste sokken en ander klein wasgoed in een wasnetje of oude kussensloop doen om te voorkomen dat ze in dit kiertje verdwijnen. Je kan ook een zogeheten sokkenclip gebruiken. Check regelmatig of er geen stukken textiel in de wasmachine achterblijven na het wassen.

Diefstal van zelfgebreide sokken

Je kan ook sokken kwijtraken door diefstal, zo getuigde dit verhaal uit de Provinciale Drentsche en Asser courant d.d. 2 februari 1935:

De verdwenen sokken

Aan Harm Z. te Assen wordt diefstal van een paar manssokken ten laste gelegd, welke toebehoorden aan Sjoerd Geertsema te Assen.

Verdachte ontkent en zegt de sokken te hebben gekocht van een hem onbekend persoon. De agent van politie D. Spoelstra te Assen heeft op den avond van den diefstal verdachte gezien in de omgeving van de woning van Geertsema aan het Kanaal.

Verdachte geeft toe, dat hij daar op genoemd tijdstip in de buurt is geweest Hij kocht echter de sokken van een onbekende, die geldgebrek had, voor den prijs van een kwartje.

De echtgenoote van Geertsema herkent de in beslag genomen sokken, daar zij die zelf heeft gebreid.

Op Vrijdagavond 16 November hingen ze nog op de droogliin en den volgenden morgen waren ze verdwenen.

De Officier van Justitie acht het ten laste gelegde bewezen en eischt terzake diefstal bij recidive 6 maanden gevangenisstraf.

De verdediger, mr Blom, acht bet bewijs niet voldoende en vraagt vrijspraak.

Uitspraak over 14 dagen.

De verdwenen sokken / “Provinciale Drentsche en Asser courant”. Assen, 02-02-1935. Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2023, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000115072:mpeg21:p010
Sokken aan een drooglijn, 1935 / Bron: Martin Sulman m.b.v. AI Drawing Image Generator

Tips om je kwijtgeraakte sokken terug te vinden

Er zijn een aantal tips om je kwijtgeraakte sok terug te vinden:

 • Controleer je wasmachine: Controleer na elk wasbeurt of er geen sokken of andere kleine stukken textiel in de wasmachine achterblijven. Soms belandden sokken onder, naast of achter je wasmachine.
 • Check je wasmand: Soms liggen er onder in je wasmand allerlei kleine stukken textiel, zoals sokken.
 • Gebruik een wasnetje of sokkenclip: Doe sokken in een wasnet of oud kussensloop met knoop, zodat ze bij elkaar blijven en niet verloren gaan in de wasmachine. Je kunt natuurlijk ook sokkenclips gebruiken.
 • Check de droger: Als je een droger gebruikt, controleer dan de filters van de droger of de binnenkant van de trommel of er sokken of andere kleine stukken textiel in zitten.
 • Controleer andere kledingstukken: Soms blijven sokken hangen aan of in andere kledingstukken of in een dekbedovertrek. Het is daarom een goed idee om kledingstukken grondig te inspecteren voordat je ze in de wasmachine stopt of aan de lijn ophangt.
 • Check je kledingkast: Soms verdwijnen sokken in de kledingkast of onder het bed.

Tips voor als je nooit meer naar sokken wilt zoeken

Het gebruik van een wasnetje met sluiting is een goede manier om het verdwijnen van sokken te voorkomen. Door al je kleine wasgoed, waaronder sokken, in het netje te doen, blijven ze bij elkaar en kunnen ze niet worden opgeslokt door de wasmachine.

Een sokkenclip kan ook soelaas bieden. Zo werkt het: je schuift één paar sokken in één clip voordat je ze in de wasmachine legt. Het rubber is flexibel en klemt zich om de sokken heen zodat de sokken niet aan het eind overal verspreid liggen. Ook kunnen ze niet meer opgeslokt worden door je wasmachine. Je kan ze voor een habbekrats kopen.

Het kopen van allemaal dezelfde sokken kan ook een oplossing zijn als er sokken verdwijnen. Als je sokken kwijtraakt, heb je altijd nog passende sokken over. Dit is vooral handig als je van een bepaald merk of model houdt en deze regelmatig koopt. Het nadeel hiervan is dat je wel sokken hebt maar misschien niet de kleur of het patroon waar je op dat moment zin in hebt. Ook kan het zo zijn dat sommige sokken in de loop der tijd wat vager worden door het vele dragen en wassen en die passen dan minder goed bij nieuwe sokken.

Sokken heb je in allerlei soorten en maten / Bron: Freepik

Wie raken het vaakst sokken kwijt?

Het is moeilijk om te zeggen wie het vaakst sokken kwijtraakt, omdat dit afhangt van verschillende factoren, zoals de grootte van je huishouden, de samenstelling van je huishouden, de hoeveelheid wasgoed, de wasgewoonten die je hanteert, etc.

Een groep die een grotere kans heeft om sokken kwijt te raken zijn pubers, omdat zij over het algemeen slordiger met hun spullen omgaan; ze laten overal hun spullen slingeren en kleding wordt in de hoek van de slaapkamer gesmeten of elders. Pubers zijn vaak ook nonchalant bij het wassen en drogen van hun eigen kleding, waardoor sokken gemakkelijk kwijt kunnen raken. Dit is uiteraard gechargeerd, want er zijn ook tieners die erg netjes zijn. Of die erg slordig zijn, behalve als het hun kleding betreft.

Welke sokken raak je het snelste kwijt?

Er zijn een aantal soorten sokken die sneller kwijt kunnen raken tijdens het wassen:

Dunne sokken

Dunne sokken zijn vaak minder stevig dan dikke sokken. Dus ze kunnen sneller terechtkomen in andere kledingstukken of net onder de rubberen waterafdichting blijven steken. Ook kunnen dunne sokken sneller het slachtoffer worden van statische elektriciteit en blijven plakken aan de binnenzijde van broekspijpen en vervolgens niet opgemerkt worden tijdens het droog- en vouwproces.

Wollen sokken

Wollen sokken kunnen sneller vervormen en krimpen tijdens het wassen en drogen, waardoor ze minder goed passen en kwijtraken. Was wollen sokken dus niet te heet, maar houd het bij wol op 30 graden.

Populaire cultuur

Er zijn veel verhalen en verwijzingen naar verloren sokken in popliedjes en literatuur.1Deze alinea is gebaseerd op: Wikimedia. Missing sock. https://en.wikipedia.org/wiki/Missing_sock A-capellgroep The Bobs vraagt ​​waar verloren sokken naartoe gaan in hun nummer “Where Does the Wayward Footwear Go?” uit 1988, terwijl de Grifters een album uit 1993 hebben getiteld “One Sock Missing”.

In de Amerikaanse kinderfilm “Halloweentown II: Kalabar’s Revenge” uit 2001 worden verloren voorwerpen, waaronder sokken, op magische wijze getransporteerd naar een personage genaamd Gort.

De illustrator Harry S. Robins schreef een boek over verloren en niet-overeenkomende sokken. In de Britse kinderboekenreeks Oddies worden vreemde sokken door een magische wasmachine naar een planeet genaamd Oddieworld getransporteerd.

‘Lost sock memorial day’

Lost Sock Memorial Day wordt jaarlijks gevierd op 9 mei. Het eert alle sokken die niet meer bij ons zijn. Het is een dag om alle sokken te herdenken die verloren zijn gegaan tijdens het wassen of aantrekken. De oorsprong van National Lost Sock Memorial Day is onbekend.

Kun je twee verschillende soorten sokken dragen?

Afhankelijk van de context

Als je heel veel sokken kwijt bent geraakt en je hebt veel weessokken, dan kun je natuurlijk ook twee verschillende sokken dragen. Maar ‘mag’ dat eigenlijk wel? Welke etiquetteregels gelden er ten aanzien van sokken?

Er is geen harde regel die voorschrijft dat je niet twee verschillende soorten sokken tegelijkertijd mag dragen. Er zijn maar weinig mensen die twee verschillende soorten sokken dragen. Het kan als ongebruikelijk of ongepast worden beschouwd in sommige situaties, zoals in formelere omgevingen of bij het dragen van formele kleding. Het is dus vooral afhankelijk van de dresscode in een bepaalde situatie.

Het dragen van twee verschillende soorten sokken kan ook gezien worden als een fashion statement  of als een persoonlijke kledingstijl. Het kan ook gedaan worden uit pure nonchalance.

Houd dus rekening met de context en de situatie waarin je je bevindt als je overweegt om twee verschillende soorten sokken te dragen. Bij twijfel, is het altijd veiliger om te kiezen voor een consistente en gebruikelijke keuze.

Dementie

Dementie kan leiden tot veranderingen in gedrag en zelfverzorging, waaronder ook kledingkeuze. Mensen met dementie kunnen bijvoorbeeld kleding dragen die niet geschikt is voor het weer, of kleding dragen die niet past bij de gelegenheid. Soms dragen mensen met dementie vanuit verwarring twee verschillende sokken.

Er bestaan ook zogenaamde ‘Alzheimer Socks’. Met elk paar dat je koopt, steun je onderzoek tegen alzheimer. De verschillende sokken symboliseren de verwarring die mensen met alzheimer dagelijks ervaren.

Stoppen met sokken dragen

Je kan natuurlijk ook stoppen met het dragen van sokken. Dan kun je ze ook niet meer kwijtraken. Er zijn een aantal voordelen en nadelen aan het stoppen met het dragen van sokken:

Voordelen

 • Comfort: Als je geen sokken draagt, kun je voelen dat je voeten koeler zijn en meer bewegingsruimte hebben, wat kan leiden tot meer comfort.
 • Hygiëne: Sommige mensen geloven dat het dragen van sokken de voeten vochtiger maakt, wat kan leiden tot schimmel- en bacteriegroei. Door geen sokken te dragen, kan de voet ademen en droog blijven.
 • Fashion: Sommige mensen beschouwen het dragen van sokken als ongepast of ongebruikelijk wanneer ze sandalen, slippers, of open schoenen dragen. In sneakers, pumps of bootschoenen kun je natuurlijk ook enkelsokken (korte sokken, ook wel: sneakersokken of invisible socks) dragen.
Wollen sokken zijn je redding als je vaak koude voeten hebt / Bron: Freepik

Nadelen

 • Koude voeten: Als je geen sokken draagt, kun je koude voeten krijgen, vooral als je in een koude omgeving bent.
 • Schuren: Als je geen sokken draagt, kun je voeten gaan schuren tegen de zool van je schoenen, wat kan leiden tot blaren of andere huidirritaties.
 • Voetgeurjes: Als je geen sokken draagt, kun je wat sneller last hebt van zweetvoeten. Sokken (van natuurlijke materialen) nemen namelijk vocht op.
 • Sociale acceptatie: In sommige culturen en situaties wordt het als ongepast beschouwd om geen sokken te dragen.

Maak voor jezelf een afweging of de voordelen van het stoppen met het dragen van sokken opwegen tegen de nadelen, en of het past bij jouw levensstijl, persoonlijke voorkeur en de situatie waarin je je bevindt, bijvoorbeeld formeel of informeel.

Sokken herstellen of weggooien?

In lang vervlogen tijden stopte men sokken. Manden vol sokken zat (groot)moeder vroeger te stoppen. Sommige mensen kunnen zich dat nog goed voor de geest halen.

Of je je sokken moet herstellen of weggooien, hangt af van de staat van de sokken en hoe vaak je ze draagt. Hier zijn enkele overwegingen die je kunt maken:

Hoe vaak je de sokken draagt

Als je de sokken vaak draagt en ze zijn nog in goede staat, dan kan het de moeite waard zijn om ze te herstellen. Als je ze echter niet vaak draagt, dan is het misschien beter om ze weg te gooien.

De staat van de sokken

Als de sokken gaten of scheuren hebben, of als de elastiek verzwakt is, dan kun je ze beter weggooien. Als de sokken echter alleen wat slijtage vertonen, zoals bijvoorbeeld een dunne plek, dan is het herstellen van de sok zo gek nog niet.

Van welk materiaal is de sok gemaakt?

Wollen sokken zijn goed te repareren. Als je een beetje handig bent met naald en draad, kun je kiezen voor een klassieke reparatiemethode: de sok stoppen.

De kosten van herstel

Als de kosten van herstel hoger zijn dan de kosten van nieuwe sokken, dan is het wellicht beter om ze weg te gooien. Tenzij je natuurlijk ontzettend gehecht bent aan de sokken.

Duurzaamheidsoverwegingen

Als je bezorgd bent over het milieu, overweeg dan om sokken te herstellen in plaats van ze weg te gooien. Goed voor je kleding zorgen en repareren als het kan: dat is duurzaam! Sokken stoppen is niet moeilijk en het is duurzamer dan sokken met een gat weggooien.

Video: Hoe kun je sokken stoppen?

Uit de oude doos: ‘Vuurtorens verdwijnen in oude sok’

Balans Vuurtorens verdwijnen in oude sok. “Het Parool”. Amsterdam, 10-12-1988. Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2023, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010832939:mpeg21:p011

Resumé

Sokken kunnen inderdaad verdwijnen. Daar zijn allerlei oorzaken voor. Het kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer sokken los in de machine worden gegooid in plaats van ze in een wasnetje te stoppen. De sokken kunnen zich dan vastklampen aan andere kledingstukken, waardoor ze moeilijk te vinden zijn. Een losse sok kan echter ook verdwijnen in het kiertje tussen de trommel en de kuip. In feite ‘eet’ je wasmachine dus inderdaad sokken op, maar er is geen sokkenmonster actief. Een manier om dit te voorkomen is door sokken te bewaren in een waszak of een oud kussensloop met knoop, zodat ze bij elkaar blijven en niet verloren gaan in de wasmachine.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het verdwijnen van sokken, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.