De iconische M4 Sherman en zijn rol in de Tweede Wereldoorlog

Last Updated on 29 augustus 2024 by M.G. Sulman

De M4 Sherman, of kortweg Sherman, was zonder twijfel een van de meest iconische tanks van de Tweede Wereldoorlog. Ontwikkeld door de Verenigde Staten als opvolger van de M3 Lee, speelde de Sherman een cruciale rol in het geallieerde oorlogsapparaat. Deze tank werd massaal geproduceerd. Meer dan 49.000 exemplaren rolden uit de fabrieken. Deze tanks werden ingezet door meerdere geallieerde landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen en zelfs de Sovjet-Unie. Hij droeg met trots de naam van generaal William T. Sherman, de bevelhebber van de Noordelijke legers tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en architect van de moderne oorlogsvoering. Net zoals zijn naamgenoot, zou de tank een niet te stoppen kracht blijken te zijn.

Close-up van de M4 Sherman-tank van het 710e Tankbataljon en zijn commandant, die een helm draagt met een headset om te communiceren met zijn bemanning of andere tanks, terwijl de tank in het veld staat, klaar om de soldaten van het 323e Infanterieregiment te ondersteunen / Bron: Wikimedia Commons

Geboren in een smidse van oorlog

In het tumult van januari 1941, toen Europa in de greep was van oorlog, werd de Sherman geconcipieerd. Zijn voorganger, de M3 Lee, was een log beest met een onbeholpen kanon dat aan de zijkant was gemonteerd en als een weerloze reus boven het slagveld uittorende. De Sherman echter, zou zijn schaduw verwerpen. Met zijn slankere gestalte en een draaibare geschutskoepel die als een wervelwind 360 graden kon draaien, was hij de belichaming van tactisch vernuft. Waar de M3 een statische krijger was, werd de Sherman een dansende schermer op de slagvelden, wendbaar en dodelijk.

De Shermans rolden in duizelingwekkend tempo van de productiebanden. Meer dan 49.000 tanks vonden hun weg naar de frontlinies – een rivier van staal die over de aarde stroomde en overal waar hij kwam, een beslissende invloed had op de gevechten. Elke dag, met de regelmaat van een ademhaling, verlieten tientallen van deze ijzeren titanen de fabrieken, die vervolgens naar het slagveld werden gezonden om de vrijheid te verdedigen.

94e Infanteriedivisie. Fotograaf: Soldaat John Boland, 166e Signaalfotografie-eenheid / Bron: Wikimedia Commons

Een kameleon van staal

Wat de Sherman werkelijk uitzonderlijk maakte, was zijn vermogen om zichzelf te transformeren naar de behoeften van het slagveld. Hij was geen monoliet, maar een flexibele krijger die zich aanpaste aan de eisen van de oorlog. Er ontstonden vele varianten. De “Easy Eight” gleed als een roofdier door de velden met zijn verbeterde ophanging, terwijl de Britse Sherman Firefly, gewapend met het donderende 17-ponderkanon, de schrik werd van menig Duitse Tiger.

Achter de geschutskoepel van elke Sherman klopte een ander hart: van de Wright radiale motor tot de brullende Ford V8, elk type gaf de tank zijn eigen ritme, een unieke puls die door het pantser klonk. De Sherman werd zo’n meesterwerk van mechanische diversiteit dat hij op alle fronten, van de zinderende woestijnen van Afrika tot de ijzige ravijnen van de Ardennen, een trouwe metgezel van de geallieerden bleef.

M4 met 105 mm houwitser en een M1 dozerblad / Bron: Wikimedia Commons

Kracht en kwetsbaarheid

Ondanks zijn roem als het werkpaard onder de geallieerde tanks in de Tweede Wereldoorlog, had de Sherman zijn achilleshiel. Zijn bepantsering, vooral aan de achterzijde, bood weinig bescherming tegen de machtige inslagen van Duitse kanonnen. Het beeld van brandende Shermans op de velden van Europa werd in het geheugen van veel soldaten gegrift. Omdat er zoveel tankbemanningen in verbrandden, kreeg de tank de macabere bijnaam “Tommy cooker”.  Deze gruwelijke dood van talloze bemanningen vormde een bitter aspect van de oorlog, maar zelfs hier vond de Sherman een manier om zijn lot te trotseren. Als een beschermend schild werden er waterzakken rond de munitie gehangen. Dit verminderden de kans op een fatale explosie aanzienlijk. Deze simpele maar vernuftige toevoeging gaf de Sherman opnieuw de kracht om door te vechten.

William Tecumseh Sherman (1820-1891) was een Amerikaanse generaal tijdens de Burgeroorlog, bekend om zijn verwoestende “Mars naar de Zee,” die bijdroeg aan de overwinning van de Unie. De beroemde Sherman-tank uit de Tweede Wereldoorlog is naar hem vernoemd vanwege zijn strategische invloed en onstuitbare aanpak. / Bron: Wikimedia Commons

Kwantitatieve kracht

In de oorlog van machines was het niet altijd de kracht van een enkel wapen dat de overwinning bracht, maar de onstuitbare massa van vele. De Sherman was misschien niet zo technisch verfijnd als de Duitse Tiger, maar zijn kracht lag in zijn aantallen én zijn eenvoud. Terwijl de vijand slechts enkele duizenden wondertanks kon bouwen, stortten de geallieerden tienduizenden Shermans op hen af, als een vloedgolf van staal en munitie die elke weerstand wegspoelde.

De Sherman-tank bewees dat massaproductie en betrouwbaarheid soms belangrijker zijn dan technologische perfectie. Hij vocht in de brandende woestijnen van El Alamein, reed door de modder van Normandië, en kroop door de sneeuw van Bastogne (Bastenaken). Overal waar hij verscheen, veranderde de loop van de strijd.

De tank is een Tiger die door de geallieerde troepen werd buitgemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog nabij Tunis, Noord-Afrika. Majoor Bennett voerde het bevel over de inlichtingeneenheid voor wapens, die de verzending naar de Aberdeen Proving Grounds in Maryland regelde, waar de tank nu in een museum staat. / Bron: Wikimedia Commons

Nalatenschap van een oorlogsmachine

Toen het stof van de oorlog eindelijk neerdaalde, bleef de Sherman niet alleen in het verleden hangen, maar ging hij door met het schrijven van geschiedenis. Hij verscheen opnieuw op de slagvelden van Korea en de woelige conflicten van het Midden-Oosten.

De M4 Sherman was meer dan een tank; hij was een symbool van onverzettelijkheid, een machine die de kracht van een natie belichaamde. Zijn eenvoudige ontwerp, zijn massale productie en zijn vermogen om ondanks al zijn tekortkomingen een sleutelrol te spelen in de overwinning, maakten hem tot een van de grote helden van de Tweede Wereldoorlog. Als staalgeworden getuigenis van de vastberadenheid van de geallieerden, zal zijn verhaal nog lang verteld worden, in de woorden van hen die de vrijheid bevochten en behaalden.

Een Sherman-tank met infanterie en een Willys Jeep / Bron: Martin Sulman m.b.v. AI Drawing Image Generator

De Sherman: Een trouwe dienaar van de geallieerden

De M4 Sherman-tank was een trouw werkpaard van de geallieerden. Niet ontworpen om te wedijveren met de Duitse stalen giganten zoals de Panther en de Tiger, maar om de infanterie te steunen op het slagveld. De bemanningen, moedig als ze waren, voelden de kilte van het lot in hun nek als ze een Tiger tegenkwamen. Ze wisten dat het gevaar groot was, dat de dood vaak met hen meereed. De Sherman kon de Duitse tanks slechts verslaan door in een gecoördineerde aanval van meerdere voertuigen te proberen het zwakke zij- of achterpantser te raken.

Geen van de bemanningsleden raakte gewond. 6 maart 1945. 701e Tankbataljon, 102e Infanteriedivisie. Fotograaf: Mark. Foto afkomstig uit de U.S. National Archives. Gedigitaliseerd door het Signal Corps Archive. / Bron: Wikimedia Commons

Het ware gevaar: Duits antitankgeschut

Gelukkig kwamen zulke ontmoetingen met de Duitse zwaargewichten niet al te vaak voor. Het ware gevaar schuilde in het ongenadige Duitse antitankgeschut. Het beruchte 88mm-kanon, oorspronkelijk bedoeld om de hemel te zuiveren van vijandelijke vliegtuigen, werd een dondergod op de grond. Een enkele treffer was vaak al fataal voor een Sherman. Als door de bliksem getroffen, bleef de tank roerloos achter op het slagveld.

Toch had de Sherman, zoals gezegd, zijn eigen kracht: de grote aantallen warain ze over het slagveld zwermden. De Amerikaanse oorlogsindustrie produceerden de tanks alsof het niets was. Voor elke vernietigde Sherman kwamen er twee in zijn plaats. Het verlies aan tanks was groot, maar de vervangingen stroomden zonder onderbreking naar het front.

Tytärsaari, oefeningen van een Duits 88 mm zwaar luchtafweerbatterij. Op de achtergrond een vuurleidingspost en tijdelijke schuilplaatsen voor de bemanning. / Bron: Wikimedia Commons

De luchtmacht als beslissende troef

De werkelijke sleutel tot geallieerd succes lag echter in de lucht. Terwijl de Sherman op de grond vocht met bloed, zweet en tranen, heersten de geallieerde jagers als roofvogels in de lucht. De luchtmacht sloeg met een dodelijke precisie toe, daar waar de tanks tekortschoten. Tijdens het Ardennenoffensief voerden Britse Typhoon-jachtbommenwerpers aanvallen uit op Duitse pantservoertuigen, waardoor de Duitse opmars werd vertraagd. De impact van hun luchtaanvallen moet echter niet overdreven worden. Naoorlogse analyses wijzen erop dat het aantal uitgeschakelde Duitse tanks door deze luchtaanvallen lager was dan aanvankelijk werd gerapporteerd.

Doctrine van generaal McNair

Generaal Lesley J. McNair leidde van 1942 tot 1944 de Army Ground Forces. Hij ontwikkelde de tankjagerdoctrine voor het Amerikaanse leger. McNair geloofde dat de M4 Sherman tanks vooral doorbraken moesten forceren. De Sherman moest ook de infanterie ondersteunen. Het bestrijden van vijandelijke tanks was volgens hem de taak van tankjagers zoals de M10 Wolverine en de M36 Jackson. Deze tankjagers waren sneller en hadden krachtigere kanonnen dan de Sherman. McNair keurde de upgrade van het 76 mm-kanon voor de Sherman goed. Hij verzette zich echter tegen de massaproductie van de zwaardere T26-tanks. Hij vond de Sherman voldoende voor de gevechten. Na zijn dood in 1944 werd de T26 alsnog geproduceerd, maar de Sherman bleef tot het einde van de oorlog een belangrijk werkpaard.

Lesley James McNair (25 mei 1883 – 25 juli 1944) was een hoge officier in het Amerikaanse leger die diende tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog; hij bereikte de rang van luitenant-generaal tijdens zijn leven, werd gedood in actie in de Tweede Wereldoorlog en werd postuum gepromoveerd tot generaal. / Bron: Wikimedia Commons

De praktische eenvoud van de Sherman

De ware kracht van de Sherman lag in zijn praktische eenvoud. Hij was geen wonder van techniek, maar hij was betrouwbaar, robuust en gemakkelijk te repareren. Terwijl de Duitse fabrieken worstelden met complexiteit, rolden de Amerikaanse fabrieken tank na tank uit de fabriek, alsof ze broodjes bakten voor een veldslag.

De Sherman tank was dan wel de sterkste, maar hij was wel de tank die nooit opgaf. Zijn schaduw viel over elk slagveld, van Normandië tot de Ardennen, en met elke slag van zijn kanon bracht hij de geallieerden een stap dichter bij de overwinning. In eenvoud schuilt kracht, En dat was de Sherman – de kracht die, voornamelijk door aantallen, de asmogendheden ten val bracht.

Sherman Tank WW2 / Bron: Wikimedia Commons

Confrontatie in Bastogne: Een fictief verhaal van Sherman tank ‘Barracuda’

De nacht hing zwaar over Bastogne. De sneeuw viel zacht en stil, als een tapijt dat de gruwelen van de oorlog bedekte. Vier Shermans, gehavend maar standvastig, stonden klaar voor de jacht. Hun stalen rompen, vol littekens van eerdere gevechten, glansden dof in het maanlicht. Vooraan reed ‘Barracuda’, een M4 Sherman die al vele slagen had doorstaan, geleid door Sergeant Miller. De bemanningen wisten wat hen te wachten stond: een confrontatie met een Duitse Tiger, het beest van de slagvelden. Dit keer waren ze echter niet alleen; ze zouden als een roedel aanvallen.

De radioberichten waren kort en kil. “Tiger gesignaleerd aan de rand van het dorp, bij een verlaten schuur,” klonk het. Miller gaf de bevelen door. Dit zou geen gevecht van brute kracht zijn; ze moesten de Tiger vangen zoals wolven een prooi omcirkelen. Hun kracht lag in aantallen en samenwerking. Ze hadden een plan, een valstrik die de vijand zou doen wankelen.

De vier Shermans, verspreid als schaduwen in de sneeuw, bewogen stil vooruit. Links van ‘Barracuda’ reed ‘Ironclad’, en aan de rechterzijde ‘Old Glory’. Wat verder naar achteren volgde ‘Thunderbolt’. De spanning in de tanks was tastbaar; de mannen wisten dat de Tiger een dodelijke tegenstander was, een enkele treffer kon hun dood betekenen. Toch reden ze door, vastberaden en gefocust.

Zijn stalen pantser, getekend door de sporen van eerdere gevechten / Bron: Martin Sulman (bewerkte foto)

Toen, in de verte, verscheen hij. De Duitse Tiger stond half verborgen tussen de ruïnes van een schuur, als een slapende leeuw wachtend op zijn prooi. Maar iets was anders: hij was gehavend, zijn pantser vertoonde al schade van eerdere gevechten. Dit was hun kans – ze moesten nu toeslaan, voordat de Tiger hen zou opmerken en een dodelijke treffer zou plaatsen.

“Val in positie,” fluisterde Miller in de radio. De Shermans bewogen zich zoals gepland. ‘Ironclad’ en ‘Old Glory’ zouden de Tiger vanuit twee flanken benaderen, hem dwingen om zijn dodelijke toren te draaien en zo tijd winnen voor de anderen. ‘Thunderbolt’ nam een positie in om de Tiger van achteren onder vuur te nemen. ‘Barracuda’ bleef kalm en geduldig wachten op het perfecte moment, als een kat die loert op zijn prooi.

Het eerste schot werd gelost door ‘Ironclad’. De granaat sloeg in tegen de beschadigde zijkant van de Tiger, maar het pantser hield nog net stand. De Duitse bemanning werd echter opgeschrikt. De Tiger draaide zijn toren langzaam naar de kant van ‘Ironclad’, net toen ‘Old Glory’ vanuit de andere hoek begon te vuren. Het was een gevecht van seconden, waarbij elke beweging, elke kogel het verschil kon maken tussen leven en dood.

De M4 Sherman-tank genaamd ‘Barracuda’ die stil staat in de sneeuw tijdens een koude winternacht in Bastogne / Bron: Martin Sulman m.b.v. AI Drawing Image Generator

De Tiger leek even te aarzelen, zoals een gewonde prooi die zijn belagers niet allemaal tegelijk in het vizier kan houden. Terwijl de kolos probeerde te bepalen waar het gevaar het grootst was, kwam ‘Thunderbolt’ in actie. Vanuit zijn positie vuurde hij op de achterzijde van de Tiger. De granaat sloeg in, en voor een moment leek de Duitse tank te haperen. Het pantser had zijn grenzen bereikt, maar de Tiger stond nog steeds.

Dit was het moment. Sergeant Miller wist dat het nú moest gebeuren. ‘Barracuda’ rolde langzaam naar voren, met zijn kanon al gericht op de zwakke zijkant van de gehavende Tiger. De bemanning hield hun adem in, de spanning klopte als een hartslag in de metalen romp van de tank.

“Vuur!” beval Miller.

Met een donderend gebulder vuurde ‘Barracuda’ zijn schot af. De granaat suiste door de lucht en trof de Tiger recht in zijn versleten flank. Een diepe dreun volgde. De Tiger bewoog niet meer. De rook kringelde uit zijn romp, als de laatste adem van een gevallen reus. Het beest, ooit zo gevreesd, stond stil en machteloos in de sneeuw.

Tiger-tank tijdens een koude winternacht in Bastogne / Bron: Martin Sulman m.b.v. AI Drawing Image Generator

De bemanningen van de Shermans haalden opgelucht adem. Het plan had gewerkt. Samen hadden ze de gehavende Tiger beslopen en uitgeschakeld. ‘Barracuda’ had de laatste slag gegeven, de genadeslag die het gevaar tot stilstand bracht.

Miller keek door zijn periscoop en zag de stille reus voor zich, het symbool van de Duitse kracht, nu roerloos en verslagen. “Goed werk, jongens,” zei hij met gedicideerde stem en een vleug van opluchting. Ze hadden de klus geklaard. De crew in de Shermans hadden samengewerkt als een perfect geoliede machine en met elkaar hebben ze ‘het beest’ uitgeschakeld.

‘Barracuda’ reed verder, door de sneeuw en de stilte van Bastogne, een stille getuige van de kracht van samenwerking en strategie. Terwijl hij verdween in de mist, liet hij het stille slagveld achter, waar eens een Tiger heer en meester was geweest. Vandaag was het nochtans de dag van de Shermans, die door hun vastberadenheid, moed en goede coördinatie de overwinning hadden behaald.

Het tankmonument in Bastenaken is een M4 Sherman-tank die is opgesteld midden op het McAuliffe plein in die Belgische plaats / Bron: Bewerkte foto van Martin Sulman (2024)

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.